Дискова херния - 19

• 77 266
  • 736
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте,

от 2018 година съм с доказана медианна- парамедиална дискова херния на l4-5, плюс вродена стеноза. От 2019 насам кризите ми зачестиха през 2-3 месеца. От началото на 2020 година съм на 3-та криза вече. Постоянен абонат съм на рехабилитационни центрове. Онзи ден си направих нов ЯМР, при които се оказва, че хернията ми вече е 8,5мм, като се наблюдава и редукция на ликвора в спиналните пространства. Това съответно оказва и компресия върху невралните коренчета. При трима лекари ходих и тримата ме съветват, че съм за операция. Днес бях на консултация при проф Герганов, който каза същото. Питането ми е, дали някой от вас е с подобен случай, и как е успял да олекоти симптомите - аз съм с хронични болки в кръста. В момента съм на инжекции, които не притъпяват болката - Мовалис и Дексаметазон. На 28 година съм и се чудя дали не е прекално рано за подобен вид интервенция. Но и проф. Герганов и д-р Димитрова от ВМА ми казаха, че състоянието ми се нуждае от оперативна намеса, преди да реша да ставам мама, защото една евентуална бременост и съпъстващите промени в тялото само биха влошили състоянието ми. Да чукам на дърво, още не съм стигнала до пареза, но при предишните две кризи при опит за изправяне, се появяваше режеща болка в кръста, която пречеше на каквото и да било вървене. От третия опит успявах да стана и да направя няколко крачки.
Бихте ли ми препоръчали и други неврохирурзи от София, от които сте доволни?

# 421
  • София
Здравейте,

от 2018 година съм с доказана медианна- парамедиална дискова херния на l4-5, плюс вродена стеноза. От 2019 насам кризите ми зачестиха през 2-3 месеца. От началото на 2020 година съм на 3-та криза вече. Постоянен абонат съм на рехабилитационни центрове. Онзи ден си направих нов ЯМР, при които се оказва, че хернията ми вече е 8,5мм, като се наблюдава и редукция на ликвора в спиналните пространства. Това съответно оказва и ....................
Неврохирургзи да искаш, има много, но ти си била при един от най-добрите за момента - проф. Герганов. Бих се съобразила с мнението му и бих  му повярвала.

# 422
  • София
Аз бях със същата диагноза (парамедианна дискова херния на L4-L5) и силни болки в левия крак от началото на април 2020 г. Направих си успешна операция в края на месец май в Аджибадем Сити Клиник Болница "Токуда" при проф. д-р Христо Цеков. Много съм доволна от целия персонал в "Неврохирургия" и цялостните им грижи. Операцията ми беше в сряда сутринта, а след два дни ме изписаха от болницата с препоръки за допълнителна рехабилитация с упражнения.

# 423
Eleonita, a сега как сте?
Болки има ли? Движенията напълно ли са възстановени?

# 424
  • София
Нямам никакви болки, бях се прегърбила преди операцията и ходих трудно с левия крак - болеше ме от коляното до пръстите. Бях на инжекции и болкоуспокояващи три седмици преди да се реша на операцията. Заради проблемите около короновируса се забавих с ЯМР и определянето на датата. За щастие всичко мина леко, като на другия ден след операцията се изправих и нямах болки в крака (имах само леко изтръпване в стъпалото първите дни). Движенията са ми възстановени почти както преди, единствено имам по-стегнати сухожилия на долната част на краката и при упражненията десният крак ми е по-подвижен. Според моя физиотерапевт всичко ще влезе в норми съвсем скоро. Мисля да се запиша и на йога, освен упражненията, които правя у дома след операцията. Бяхме на море за 8 дни, кръста не ме е болял, само в колата си слагам възглавница, докато шофирам. Другата седмица ми изтича втория месец от болничните след операцията и ще се връщам на работа. На 35 години съм, ако има значение и в болница бях ходила само при двете ми раждания преди това...

# 425
Радвам се за теб. Може ли да споделиш какви упражнения правиш. Ще е от полза за всички.

# 426
Момичета, препоръчайте невролози във ВМА. Моите болки при допир в главата продължават, лекарствата не помагат и според мен не ми е поставена правилна диагноза за окципитална невралгия. Имам направен ЯМР и търся специалист, който хубаво да прегледа резултата и да открие какво не е наред.

# 427
Нямам никакви болки, бях се прегърбила преди операцията и ходих трудно с левия крак - болеше ме от коляното до пръстите. Бях на инжекции и болкоуспокояващи три седмици преди да се реша на операцията.

Благодаря много за обратната връзка. Какъв е възстановителния период? Трябва ли да се пазите, какво трябва да правите и какво не бива да правите като физическо натоварване? Колко време трае самата операция?

# 428
  • София
Възстановителният период е различен за всеки човек и случай, но ми казаха, че обикновено е от 2 до 6 месеца. Операцията беше 3 часа, след нея бях на легло до другия ден, когато ми показаха как правилно се става от леглото и започнах да се движа. Първите две-три седмици у дома ми бяха трудни, но възстановяването стана бързо според мен. Упражненията са стандартната ЛФК физиотерапия, която ми казаха да започна три седмици след изписването от болницата. Взех си направление от личния лекар и ми препоръчаха 10 дни в най-близката болница. След това (в началото на юли) ходих на море и сега продължавам у дома да правя упражнения - те са за стягане на мускулите около гръбначния стълб, един вид да не се получи нова херния.
Не вдигам тежки предмети (до 4 кг), не знам до кога трябва, но съм решила да не се натоварвам излишно. На мен нищо ми нямаше като цяло (леки болки в кръста през февруари), докато не вдигнах един тежък кашон на 21 март и от там си прецаках гърба. Може да съм имала лека дискова херния преди години, но от тази пролет разбрах за нея след като получих усложненията.
Упражненията ги имаше споделени и в една по-стара тема тук преди време, копирала съм ги на файл, мога да ви ги напиша пак, ако не ги откривате.

# 429
  • София
Какво засилва циркулацията?
За травма на инсектата на ахилеса...
От китайските лепенки дали има смисъл? (и продават ли се в магазин)

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 09:14 от Starrydream

# 430
Аз имах преди две години хипер замайване и какво ли не. Ходих на няколко лекари, които не откриха нищо.
Успях да опарват замайването с упражнения за вестибуларния апарат. Много са ефикасни и лесни, то всъщност е едно упражнение. Потърси в нета.

Аз също ще отида при неврохируг, все още не стм решила къде, но вероятно в Пирогов или ВМА.

Аз се притеснявам, че рамото си ме боли и няма никакъв ефект нито от хапчета, нито от упражненията. Има , но е временен.

Също работя на компютър и точно дясното рамо ме боли. Просто не знам това Вимово в.  Омента да го пия ли или да го спра поне да не се тровя.

Правила съм, нямаше никакъв ефект, даже ставах много по-зле, а ги правих дълго време.
Сега правя упражнения за врата и гръбначния стълб, който като че ли оказват ефект на замайването.  Аз проучих, че в Пирогов Габровски е много добър и мисля при него.
При мен помогна тилкотил, днес ми е 9ти ден на него до 10 и имам подобрение с радикулита. Упражнения правя всеки ден по 30-40 мин, краката ми са нон стоп като с мускулна треска, наболяват ме и ръцете, пръстите, но продължавам с упражненията. Пия и едно бевит форте за възпалени нервни коренчета.

# 431
ellie0403,
Аз съм също със замайване и болки във врата и лявата част на гърба.
Какви упражнения правите за врата?

# 432
  • София
Здравейте! И тук е уютно и ако ме приемete?/., И тази патия да добавя, към другите си болежки...,Скована съм,като робот ходя... имам само рентген на шийни прешлени и лумбални прешлени. пише лордоза,остеохондроза, дискални протрузии на л4-5 и т.н  ,и едно старо ЯМР от 2010г за дискова протрузия л5-с1

Дали е възможно да е болката от там или има херния на врата, плешките ?.Попаднах на пестелив от към обяснения невролог и така и не разбрах какъв ми е проблема, сега следва контролен преглед след диклопрама и невробекса ... Болката тръгна от врата, после плешките, кръста и слезе надолу до крака горната част/под д-то/, вече 6 дни няма промяна....
Имам улцерозен колит, та противовъзпалителните не са добро решение,но то друго май няма., Не видях из постовете някой да пие диклопрам?
 Благодаря ви за споделеното, много е полезно!

И да не ви боли..като мен!

Последна редакция: чт, 30 юли 2020, 07:56 от мм

# 433
ММ, това само с един ренген ли го разбраха?
Питам, защото и при мен горе-долу така бяха протекли нещата. При мен откриха херния на L5S1 и бълджинг на L4L5,  но със скенер. На ренгенова снимка нищо не видяха.
С инжекции не е ли по добре, предвид проблема със стомаха, а и според мен по бързо действат.
Според личната, милгама Н е с по добра формула от невробекса.

# 434
  • In the land of Never Never
ellie0403,
Аз съм също със замайване и болки във врата и лявата част на гърба.
Какви упражнения правите за врата?
Упражненията на врата е добре да се дадат от кинезитерапевт, за да са насочени към областта, където е болката, и защото е опасно да не се получи някакво приплъзване на прешлените.
Аз правих тези, те са много плавни и бавни.
https://www.youtube.com/watch?v=oRP_DwTgRWU

Общи условия

Активация на акаунт