Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Студенти ~ набор 2000 ~ Тема 59

 • 19 612
 • 176
 •   2
Отговори
# 45
 • Русе
 • Мнения: 1 900
14 от 26 навън от нашия клас. Както каза някой по-горе тези статистики на база легализация и "Интеграл" в никакъв случай не са реални. Има още поне 4 големи агенции, да не говорим, че голяма част се справят сами с кандидатстването. Информация за руски, чешки, полски, азиатски, румънски университети почти няма. От нашия клас, например, има 4 деца в Румъния.

# 46
 • Мнения: 1 622
Здравейте!
Голямото ми дете е 10 клас и днес за първи път се зачитам в темата за кандидат-студентските изпити. Силно съм изненадана от високите балове за топ 20 специалности. Всички оценки трябва да са поне 5,70. В ЕС така ли пак трудно се влиза? В медиите постоянно тръбят, как оставали свободни места.

Аз не бих казала, че баловете са високи с изключение на 3-4 специалности.
Право се влизаше тази година с тройка по история на кандидат-студентския изпит.
А свободни места има много, защото масата, завършващи 12 клас заминават в чужбина, а тези, които остават тук са по-малко като бройка, т.е. местата отпуснати от държавата са повече от броя на децата останали в страната.
Незнам от къде черпите информация, че с 3 се влиза в специалност "Право" , тъй като моите наблюдения не са такива. Тая година, доста висок бал трябваше да имаш за да влезеш. Не говоря за момчетата а за момичетата.

Ами ето ви снимка от тазгодишната група във Фейсбук за кандидат-студенти

Минималният бал на 1 класиране за Право (момичета) е 20.99 при максимален 30.
Това прави оценка 3,74 по история, умножено по 2 + 3,74 по БЕЛ, умножено по 2+ 6 от дипломата = 20.99
И това е първо класиране. На второ и на трето класиране не ми се мисли колко по-ниско от добър 3,74 е паднала средната оценка.

# 47
 • София
 • Мнения: 388
Опитах се да обясня, явно неуспешно:bowtie:, че за да се направи що-годе обективна оценка на трудността на кандидатстудентския изпит е необходимо да се осигури представителност на данните - да разполагате с реалните  оценки на достатъчно голям процент от кандидатствалите ( изучавалите статистика ще кажат колко е това) и да се изчисли приблизително колко на брой оценки има в отделните диапазони  на оценяване. Може да се влиза и с 3 74 и това да е относително висока оценка, ако  няма нито една оценка над 5.50, тридесетина над 5 и 150-200 над 4.00. И това не са нереални цифри, предвид трудните и със силно изразен субективен елемент при оценяването  на отворените въпроси и есето изпити по БЕЛ и история . А в друг ВУЗ ( имам предвид конкретен  такъв с юридически факултет) може линията на прием да се движи около 5.80 при един елементарен тест. Освен това,  от последните  години (2 май) не се изнасят списъците на "стената на плача" с точните резултати на всички явили се на изпитите, а това какво пишат тридесетина кандидатстудента в групата си със фейса не е особено информативно.
 От друга страна, сред кандидатствалите в чужбина има една част деца, които не са непременно с възможностите и амбициите на най-целеустремените и старателни гимназисти, нито се целят в по-добро качество на образованието, предлагано от определени университети и специалности. Някои кандидатстват в чужбина, поради неуспех при приема в желана специалност тук (  познавам няколко такива деца), за да се почувстват самостоятелни  или просто защото могат да си го позволят. Искам да кажа, че процентът заминали не е  изцяло и непременно съставен от най-подготвените и това да се отразява драстично на спадане на конкуренцията за най -желаните специалности в БГ. Не говоря за тези ВУЗове и специалности, за които е необходима лотария с награда "Джипка", както се случва понякога:trollface:.

# 48
 • София
 • Мнения: 13 888
Напълно е права Magsyn. За чужбина заминават всякакви деца - от медалисти на международни състезания с изключителен потенциал, през амбициозни и добре подготвени деца, които и тук биха били сериозна конкуренция, до такива, които са поели към чужбина, защото не са били приети в желаното тук или защото имат финансовата възможност и следват други на стаден принцип.  И тук е същото - в нашите ВУЗ-ове има от всички видове ученици.
И за оценките е права,  сравняваме ябълки с круши. Оценките от два  изпита  в различни университети, оттам и минималните балове, не следва да се сравняват, понеже трудността по места е доста различна, форматите също..

# 49
 • София
 • Мнения: 563
А някой да е чувал за Sauthwestern advantage Bulgaria за бригада в САЩ? Обадили са се на моя студент да ходи на интервю, някъв негов приятел го препоръчал.

# 50
 • София
 • Мнения: 706
Човек от Sauthwestern advantage е бил в Университета, и е направил кратко представяне. Моята девойка явно е проявила интерес и сега този човек звъни настойчиво през ден да я кани на интервю. Но тя е размислила явно и не мисли да ходи. Нейна приятелка е ходила на събеседване и й обяснили, че става въпрос за продаване на книги по домовете. Ходиш от врата на врата и предлагаш определена книга. Това знам само.

# 51
 • Русе
 • Мнения: 1 900
Обмислям да купя на госпожицата мултикукър и да и го пратя, че изобщо няма време за готвене и като я слушам какво яде, ми става лошо. Някои има ли наблюдение върху някой модел? Да има отложен старт, да се изключва сам и да може и да запича и готови замразени ястия, лазаня например или пица.

# 52
 • Мнения: 6 461
Обмислям да купя на госпожицата мултикукър и да и го пратя, че изобщо няма време за готвене и като я слушам какво яде, ми става лошо. Някои има ли наблюдение върху някой модел?
Хубава тема поставяш.
Опитвам се от един месец да убедя по телефона моята девойка да си купи, но безрезултатно.
Освен и аз да купя и да пратя...
Та ще тук следя тук поне за препоръки.

# 53
 • София
 • Мнения: 13 888
Хахаха, станахме 3. Моите си имат оборудвани кухненски боксове с котлони и микроуейв, но за печене - няма къде. Затова им предлагам все някоя малка фурничка да си купят или конвекторна кръгла фурна, или мултикукър, който да си сложат на кухненския плот - но не. За едната не ме е толкова яд, понеже с тези целодневни лекции и упражнения яде често в мензата към университетската клиника. И от пратените снимки виждам, че яденето си е ОК, прясно, топло и с голям избор. Но другата си кара на сандвичи, нудъли, пържени яйца, салата. З много готвене нямала време, за мензата - било много пренаселено и нямала нерви да чака.

# 54
 • Мнения: 6 461
Русалче, Heart Eyes !
Моята двойка има котлони и микровълнова, но няма фурна.
Не, че щеше да пече нещо в нея, де.

То хубаво да пратим по един мултикукър, ама дали ще има кой да напазарува и да сготви? Хм.

# 55
 • София
 • Мнения: 13 888
Ще ги изчакам да си дойдат сега по Коледа и ще видя дали ще ги убедя, преди това няма да пращам нищо.

# 56
 • Мнения: 2 922
Аз директно купувам от амазон с доставка до адреса на студента✌🏻
Много е удобно. Той има комбинирана фурна/микровълнова и котлони, но време за такива маловажни неща като готвенето-не.
Само на лазаня от лидъл кара, та дори пече за други, които нямат фурни Simple Smile

# 57
 • Русе
 • Мнения: 1 900
Моята се нави и като няма да си идва по Коледа, ще и направя подарък. Това с доставката на място е супер идея, че кашона стана 30 кг. и това е мах да пращане по Спиди. Ще погледна и в амазон какво има. У френско цените били над 100евро.
Ще ходя тези дни да видя по магазините какво има. В Кауфланд има на промоция Тафал RK8121на 140лв. Та ако някой има в къщи и даде съвет за марка, модел. От отзивите само се обърквам, кой доволен, кой не....

Последна редакция: вт, 03 дек 2019, 19:10 от elan

# 58
 • Мнения: 1 680
как тече студентският живот при вас, какви са настроенията?

моят син се прибра в понеделник за ваканцията им, която е бая дълга - чак до 20 януари и се отдаде на заслужена почивка; първия семестър повече от успешно приключен със среден успех 3,92 /4 е максимумът при тях/ и само стискам палци да държи такова ниво и през следващите Simple Smile първия ден вкъщи спа почти 16 часа непрекъснато, доста умора явно се е натрупала - и от академични, и от социални събития, предполагам  Laughing чак е смаян, че няма никакви важни и спешни задачи за вършене - нито да учи целево, нито да кандидатства някъде, отметнал си е записването на курсовете за пролетния семестър, преговаря лежерно по една оферта за работа през лятото от Work & Travel в Щатите и сега е щастлив, че може да прави със свободното си време каквото си поиска

# 59
 • Пловдив
 • Мнения: 1 455
Моят учи, колкото в живота си не е учил. Trollface
Днес му беше последното контролно за годината, на 4 януари е първото за другото. Зор. Има неща, които са му лесни, но има други, които му пият доста енергия.

Утре се прибира. Ура, не съм го виждала почти месец. Няколко пъти по месинджъра се показа, все няма време.
Завихри го студентския живот, свикна, аз съм спокойна.

Общи условия

Активация на акаунт