Малко за диалектите

• 13 248
  • 116
  •   1
Отговори
# 90

Думам ия щот туй слънци мъ нъпечи амъ видяу чи и вас въй напеклу Joy

# 91
  • София
На мен ми се струва,че тези върли защитници на диалектите са на същото мнение като теб и мен ,но май се правят на недоразбрали.За баби ми говорят!Когато нашите баби са били млади ,книжовият български език е имал съвсем друг облик!Какъв колорит бе,хора!Я се осъзнайте!И народните носии са част от колорита,но нещата са се променили,нали?Ха излезте по носии,за да не забравите корените си!Но в крайна сметка не ми пука-говорете си както искате и си учете и децата да говорят така!Браво!
Не можеш да накараш някой да говори книжовно, нито пък имаш право да се дразниш от такива хора, не може всички да са color=red]"интелектуалци"[/color].Щом не искаш не говори на диалект, щом не искаш не общувай с такива хора, но не говори така презрително за тях.

П.С. Аз работя в такава среда където диалекта е недопустим от моя страна, но пък, понякога когато съм с компания и някой говори на диалект не го презирам а се радвам и аз пускам по някой лаф на диалект.

# 92
Кажете най-сетне, къде се говори правилен български език...

И защо не щяхте да ми обясните, какво аджиба е аусбаушпрахе — абщандшпрахе — дахшпрахеGrinning

# 93
  • някъде ... тук ...
...И защо не щяхте да ми обясните, какво аджиба е аусбаушпрахе — абщандшпрахе — дахшпрахеGrinning
Е-е, накара ме да пусна чичко Гугъл  Laughing Нали не съм филолог, та нищо не ми говореше това чудо  Embarassed

# 94

Счита се, че във Велико Търново (и като цяло  в Централна България- Пловдив, Стара Загора и т.н.) говорят най-правилния български от гледна точка на граматиката.
От гледна точка на чисто произнасяне на звуците- у шопско.

# 95
Благодаря ваше фейско благородие!

ЕлиТ, абе и аз го разнищих, ама ми се щеше по народно му...
Още ти дължа една бира, щото те засегнах на инглиш, ама така е, български не знаем, перчим се с чужди езици...  bouquet
Можеш да ме дамгосаш в кой от форума ви дразни 3

# 96
  • Стара Загора/Бургас

Счита се, че във Велико Търново (и като цяло  в Централна България- Пловдив, Стара Загора и т.н.) говорят най-правилния български от гледна точка на граматиката.

Търново, но не и търновско;Пловдив , но не и пловдивско;Стара Загора, но не и старозагорско.

Аз пък съм от Бургас и ако знаете колко е миеко там....
 Crossing Arms

# 97
Впрочем в Добрич (но не и в добруджанските села) се говори доста правилно.

# 98
Наградка за този, който ми преведе следното :"На лелеко седелто падна и лелечетата са сулесая" Пък и ако каже от кой край е.... Hug

# 99
добре е някой най-накрая/филолог например Simple Smile/ да разясни и разликата между диалект, жаргон и мек/твърд говор. Че като гледам, на доста хора не им е ясно.

# 100
  • Пловдив
Аз споделям мнението, че в България няма никъде правилен говор , а има просто КНИЖОВЕН ЕЗИК и ДИАЛЕКТИ.

# 101
  • Пловдив / София

Търново, но не и търновско;Пловдив , но не и пловдивско;Стара Загора, но не и старозагорско.

Crossing Arms

А, то пък в Стара Загора добре, че не мекат.

Иначе по темата. Особено не се дразня от диалектите. Даже Ич Mr. Green
По-скоро са ми смешни, тези меките. Иначе от шопския диалект единствено се дразня(и аз не знам защо) на това излишно "е" при някои глаголи(напр. мислимЕ, ходимЕ и т.н.)
Аз съм от Плд и ако отида да живея в др. град и на мен сигурно ще ми се смеят за тИлИфона и тИлИвизора.  Joy

# 102
Аз изучавах няколко семестъра диалектология и мога да кажа,че те наистина са интересни  и разнообразни.Но наистина има хора,които просто ги опорочават.По нашия край ако чуете как се говори,спокойно можете да повърнете Sick Това вече не е диалект,то си е гавра с езика....

# 103
Шо ки праиш?
Дек ки одим?
Гюптин
от не глеаш дек одиш?
не га барай таа!
....
Това е част от диалекта на моя роден край  Laughing

# 104
  • Пловдив

Crossing Arms

А, то пък в Стара Загора добре, че не мекат.

Иначе по темата. Особено не се дразня от диалектите. Даже Ич Mr. Green
По-скоро са ми смешни, тези меките. Иначе от шопския диалект единствено се дразня(и аз не знам защо) на това излишно "е" при някои глаголи(напр. мислимЕ, ходимЕ и т.н.)
Аз съм от Плд и ако отида да живея в др. град и на мен сигурно ще ми се смеят за тИлИфона и тИлИвизора.  Joy

newsm10   

Общи условия

Активация на акаунт