Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 ноем. 2019, 23:23 ч.

Софтуерно инженерство

 • 528
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 7
Има ли някой който е завършил софтуерно инженерство. Може ли някой да сподели в кой университет има по-голяма реализация.

# 1
 • Мнения: 16 611
От познати ИТ специалисти знам, че няма голямо значение къде си завършил, а какво можеш и знаеш.
Имам няколко познати напуснаха университетите за да учат в софтуерните академии.

# 2
 • Мнения: 47
https://offnews.bg/obshtestvo/su-1-za-prirodni-nauki-i-pravo-aub … i-i-z-694231.html
 
https://www.capital.bg/specialni_izdaniia/obrazovanie/2019/06/07 … 2018_tendenciite/

В СУ - ФМИ - се влиза най-трудно и се учи най-здраво.
НБУ имат много добри условия откъм сграда - модерна база, качествено оборудване.
ТУ също не е лош избор.

Реализацията зависи до голяма степен от теб - какво желание за развитие имаш, амбициозен ли си...

# 3
 • Мнения: 4
Това е най-самоуката специалност - може дори и без университет да работиш като "софтуерен инженер".

Но...

Има академии и курсове по програмиране където се учи занаята. Но тези неща така или иначе докато си учиш в университета може да ги минеш.

Разликата е, че в университета(най-доброто място за тези специалности е ФМИ на Софийския, после на Пловдивския и т.н.) се учи науката Информатика(формално Софтуерното Инженерство е нейн дял, но я има и под името Компютърни Науки или Софтуерно Инжернество с малки вариации в програмата).

Т.е. ако си по-амбициозен може да се запишеш там и за тези четири години(през които паралелно много хора изкарват и академиите, т.е. интензивната практична част) ще научиш много важни фундаментални и по-трудни дисциплини, които иначе няма къде да ги научиш(единици хора на практика сядат сами ако им потрябват да го направят).

Та ако искаш по-сигурна реализация за доста години напред и повече възможности за кариера на по-високо ниво се подсигури с такава по-солидна инвестиция в образованието. Да обединиш дисциплините от програмата Информатика заедно с програмистка практика(която може да осигуриш от академиите онлайн или със собствени проекти).

Ако видиш, че всичките ти мениджъри и шефове са завършили тая специалност(обикновено е така) ще ти се прииска и ти да си. Създава се и среда и връзки.

Иначе аз съм завършил и почнах работа преди това(както е масово).

Но за да работи метода с университета не трябва да чакаш и разчиташ само на него. Примерно ако Операционни Системи или ООП и т.н. са ти във втори курс, още от първи се занимавай с тях(и паралелно изкарай примерно интензивен курс в академия). За всяка дисциплина в университета си намери и прочети(или поне части) от най-добрата книга в света по темата(обикновено са много дебели).

Колкото повече - толкова повече е принципа в пазара на труда.

Идеята е да се учи, че има колеги завършили университет и академия заедно а не знаят какво е https://en.wikipedia.org/wiki/Port_(computer_networking). Просто в момента са силни години на пазара и взимат всеки, но това постепенно ще се променя.

# 4
 • Мнения: 1 927
В технически ВУЗ трябва да е завършено софтуерното инженерство. Друг е въпроса какво точно теб те влече? Разновидности в ИТ бранша колкото искаш.  Какви са целите ти за след това? За пари ли? За собствено удовлетворение и удоволствие ли? За научна работа  и изследвания? В предприятия? В чужбина? и т н.

# 5
 • Мнения: 4
В технически ВУЗ трябва да е завършено софтуерното инженерство.
Nonsense. Това не е тип "инженерство" за което в България дават титла ако завършиш ТУ(там е за хора, които искат да пишат софтуер на ниско ниво, примерно за микроконтролери и близко до хардуера). Да не говорим, че там ти искат заверки и учиш съвсем странични дисциплини като материалознание. Е има много добри специалисти завършили там, но не е директно мястото за целите на автора.

Софтуерното инженерство е дял на информатика и математиката и затова се учи във ФМИ(забавното е, че много хора завършат и даже работят това а не го знаят, т.е. не знаят термините и дефинициите на това което вършат).

# 6
 • Мнения: 1 927
Да, и унуверситетите предлагат такава специалност, но за мен ако искаш наистина да се занимаваш с това (именно на ниско ниво, по-близко до машината) един факултет по изчислителна технника в Технически университет ще те подготви по-добре.  И ще бъдеш с титла инж. ( ако е важно за някой, а в чужбина държат на тия неща)
В университетите са ще научи повече общи дисциплини, по-фундаментални неща, алгоритми евентуално и много други предметчета, които не са по темата - психологии,  и философии...С две думи далеч, много далеч от машината.

# 7
 • Мнения: 4
Да, и унуверситетите предлагат такава специалност, но за мен ако искаш наистина да се занимаваш с това (именно на ниско ниво, по-близко до машината) един факултет по изчислителна технника в Технически университет ще те подготви по-добре.  И ще бъдеш с титла инж. ( ако е важно за някой, а в чужбина държат на тия неща)
В университетите са ще научи повече общи дисциплини, по-фундаментални неща, алгоритми евентуално и много други предметчета, които не са по темата - психологии,  и философии...С две думи далеч, много далеч от машината.
Това е особено невярно.

Но на практика няма значение колко е вярно или не. Тъй като едно от ключовите умения в тази област е намирането на информация, който иска да се занимава с това е длъжен сам да си провери истинността.

Всичко е доказуемо, обикновено няма място за лични мнения(което е голям плюс). Търсещия ще провери учебните планове в съотвените факултети и специалности, ще провери мненията в специализирани форуми(макар че и там трябва да внимава много какво чете), може да провери и българите програмисти, които работят в силициевата долина какви титли имат и на какво държат като са ги наемали.

Всичко това е добро упражнение по специалността.

Бонус факт: израза "ако наистина искаш да се занимаваш с това" няма отношение с това колко близко си до машината или не. И реализацията на машината няма отношение към софтуерното инженерство - ако компютрите ни работиха с котел въглища и пара пак щеше да е същото софтуерното инженерство.

# 8
 • Мнения: 16 611
bgfather е дал много добри съвети. Авторът да си прави изводите и да си реши.

Общи условия

Активация на акаунт