Студенти в Испания -тема-2

• 3 117
  • 42
  •   1
Отговори
Ето новата тема
това е линк  къ старата - https://bg-mamma.com/?topic=1601664

1. Кандидатстване
Става през UNEDasiss (университета в Мадрид, който обработва чуждестранни дипломи).
Изискват се преведени и легализирани документи.
В някои университети има вътрешни изисквания/изпити.
https://unedasiss.uned.es/home?utm_source=chatgpt.com
 Акредитация на дипломата / хомологация – нужна за достъп до университети.
🔗 UNEDasiss – хомологация - https://unedasiss.uned.es/homologacion?utm_source=chatgpt.com

2. NIE (Número de Identidad de Extranjero)
Задължителен за всичко административно.
Изважда се в полицията/Comisaría de Policía по адрес на пребиваване – с предварително запазен час (cita previa).
https://www.niemadrid.com/nie-cita-previa/?utm_source=chatgpt.com

3. Банкова сметка
Обикновено искат NIE + matrícula (студентско удостоверение).
Някои банки предлагат “Cuenta Joven” без такси.
4. Карта за градски транспорт
Всяка автономна област има различни правила.
Често има младежки карти (под 26 г.), които са значително по-евтини.
5. Личен лекар
С empadronamiento (регистрация по адрес) и здравна карта tarjeta sanitaria.
Местна здравна карта  инфо в линка
https://entretramites.com/ayudas/como-solicitar-tarjeta-sanitari … ource=chatgpt.com
Студентите с ЕЗОК могат първоначално да ползват европейско здравно покритие.

6. Акредитация на дипломата
През UNEDasiss.
За определени специалности може да се изисква хомологация (равностойност).
7. Повишаване на дипломата (nota 14)
Испанската система е до 14.
Чуждестранните ученици могат да се явят на PCE (Pruebas de Competencias Específicas), за да вдигнат средния успех.
https://unedasiss.uned.es/examenes?utm_source=chatgpt.com

8. Испански телефонен номер
Препоръчителен – нужен е за банки, договори, университет.
Най-лесно с prepaid карта, после може абонамент.
9. Квартира или общежитие
Общежитие – удобно за първата година, но често по-скъпо.
Квартира/споделен апартамент – по-достъпна опция в по-големите градове.
10. Сайтове за квартири/общежития
Idealista, Fotocasa, Badi, Spotahome, Uniplaces.
Университетите често имат партньорски общежития.
11. Стипендии
Най-важна е Beca MEC (от испанското МОН), но изисква residencia.
Някои автономии/университети имат собствени програми.
https://www.becaseducacion.gob.es/becas-y-ayudas.html?utm_source=chatgpt.com

12. ЕЗОК
Ползва се до момента на получаване на местна здравна карта.
Препоръчително е да се носи валидна през цялото време.

13. Здравни осигуровки в НАП
Ако се учи редовно в чужбина, в България може да се подаде декларация и да не се плащат вноски.
14. Място за съхранение на багаж
В големите градове има фирми за складове и гардеробни услуги (trasteros).
Някои общежития също предлагат временен склад.
15. Превоз на багаж
С куриерски компании (например DPD, GLS, UPS).
Има и фирми за международен транспорт, специализирани за студенти.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 19:47 от drakon4e

# 1
Благодаря, записвам се с удоволствие!

# 2
  • Плевен
Доколкото разбрах повишаването на нотата може да стане с определен профилиращ предмет, но как? Като се явиш на матура по този предмет или се взема оценката от него за 11 и 12 клас? И може ли това да е матура по английски?
И другият начин за повишаване на бала е да се явиш на кандитатстудентски изпит без значение по какво и да изкараш висока оценка. В такъв случай има ли значение профила?
Въпреки консултацията,която проведохме пак се обърках. Ако ще сменяме профила от география на математика, трябва да е утре,а девойката е поскарана с математиката и днес чета пак за тези ноти и кашата е пълна.
Става въпрос за специалност от рода на дигитални комуникации, хуманитарни специалности, журналистика може би... Нещо,в което математиката не основна част.

# 3
  • Варна
На нас ни беше обяснено от Космо, че 3 и 4 профили просто трябва да са в дипломата, не се търси оценка от тях. Съответно според специалността за която се кандидатства, имат определена тежест. Например ние гледаме Дизайн в UCM, за там с избраните профили бихме могли да се вместим. Но за дизайн в Барселона например няма шанс, защото там търсят предмети като История на изкуството или подобни, които в нашия случай няма откъде да набавим.

# 4
drakon4e, благодаря за темата!
Беше хубаво на първа страница да се сложат по-важните неща, които са споделяни до момента, както е в съседните теми за другите държави. Толкова ценна и полезна информация сме дали за почти всичко, която преди години липсваше. Моето ще е 4-та последна година и каквото ни е интересувало в началото сме намирали инфо, но ще е полезно за идващите след нас. Те въпросите са едни и същи: как се кандидатства, как се вади NIE, банкова сметка, карта за градския транспорт, личен лекар, акредитация на дипломата, повишаване на дипломата до нота 14, да се взима ли испански тел. номер, квартира или общежитие, сайтове за квартири и общежития, стипендии, ЕЗОК, здравни осигуровки в НАП, място за съхранение на багаж, превоз на багаж...

# 5
Здравейте, един по-особен въпрос към майките на студентки, които са поне втора година там. Понеже "всичката Мара втасала" девойките изреваха вкупом, че им трябва поддръжка на гел лак и се започна великата драма. Имате ли информация за проверено място с добра хигиена, защото се оказа, че май сме доста разглезени в това отношение у нас. 😢 Знач, че това са бели кахъри, ама се  оказа, че това е информация, с която ще се сдобият, когато си станат по-близки с местни деца.

# 6
За девойките това си е сериозен проблем, който не търпи отлагане, много по-важен от NIE-то Simple Smile. Моето първоначално ползваше едно приложение Hellonails и гел лака беше 9-10 € и ги имаше на много места в Мадрид. Сега вече може и да е поскъпнал. После си намери някакви рускоговорещи (украинки или рускини), които правят маникюр от вкъщи. Бе общо взето може да се направи маникюр с гел лак за около 20 €. То в София вече почти няма за тези пари. Повече подробности като поддръжка и разни други не знам, но не ги мислете, на място ще се ориентират бързо в обстановката.

# 7
  • Чикаго / София
Благодаря за новата тема, чак не мога да повярвам, че предишната се изписа, - има - няма 2 години я писахме Simple Smile

ipopova77 потърсете за специалност Медицина на английски. Трябва да влизате в университетите и да търсите. Никак не е невъзможно детето да бъде прието.
Университетът на дъщеря ми е частен и с доста по-висока такса от държавните в Испания, но в него има специалност Медицина на английски. Мисля обаче, че само първите две години са на английски, следващите 4 са на Испански - обучението е 6 години.

За гел лак не знам, моето момиче не ползва. Ходи обаче на козметик за почистване на вежди и си беше намерила място близо до тях, в което дамата, която правеше маникюр беше българка. Много й беше приятно да ходи там, за съжаление го затвориха преди няколко месеца.

sl даваш полезна информация, само имай предвид, че не става дума за емиграция в Испания , а за студентство там за деца идващи от България /повечето поне/.  Има разлика и за медицински услуги и за живот, и за кандидатстване.

# 8
Ще търся, благодаря! А кой е университета на дъщеря Ви?

ipopova77 потърсете за специалност Медицина на английски. Трябва да влизате в университетите и да търсите. Никак не е невъзможно детето да бъде прието.
Университетът на дъщеря ми е частен и с доста по-висока такса от държавните в Испания, но в него има специалност Медицина на английски. Мисля обаче, че само първите две години са на английски, следващите 4 са на Испански - обучението е 6 години.

За гел лак не знам, моето момиче не ползва. Ходи обаче на козметик за почистване на вежди и си беше намерила място близо до тях, в което дамата, която правеше маникюр беше българка. Много й беше приятно да ходи там, за съжаление го затвориха преди няколко месеца.

sl даваш полезна информация, само имай предвид, че не става дума за емиграция в Испания , а за студентство там за деца идващи от България /повечето поне/.  Има разлика и за медицински услуги и за живот, и за кандидатстване.
[/quote]

# 9
Абсолютно съм съгласна с irka ;
Не, ние не изпращаме в Испания имигранти;
Децата ни не бягат от България; Те са просто емигранти временно;
Възпитали сме деца, които са интелигентни и умни и са получили  - поне  певечето то тях - максимумам в БГ- и имат по- високи цели, интереси, стремеж да натрупат опит;
Лично аз , като родител се съгласих за Мадрид, само за да си поупражнява испанския език както трябва;
Нашето семейство - обичаме да обикаламе, да трупаме преживявания...;
Около мен познатите ми са с деця в Харвард, в Сингапур, във Виена, Болония, Брюж - и то не с идеята да имигрират - това са деца, които си знаят цената... просто искат да виядт повече ....
Но каквото и да е - е ново и за нас като родители и за тях - та ако може да си помагаме....добре

Последна редакция: вт, 16 сеп 2025, 14:53 от drakon4e

# 10
  • Мадрид / София
Това значи ли, че ние които сме емигрирали сме тъпи и неграмотни и не си знаем цената? Така ми звучи горното изказване. Времената се менят и ако днес е по един начин, утре може да е съвсем друг.

# 11
Това значи ли, че ние които сме емигрирали сме тъпи и неграмотни и не си знаем цената? Така ми звучи горното изказване. Времената се менят и ако днес е по един начин, утре може да е съвсем друг.

Ами не- не значи. Не знам защо така го приемате. И според мен вие се Имигрирали, ако нямате намерение да се връщате.

# 12
Ех, значи, все да се противопостави избора на едни на тоя на други!

# 13
  • Чикаго / София
Оооо Angela61 аз също съм емигрант от 18 години вече Simple Smile Изказването не ми беше в тази посока. Имах предвид, че например аз, живееща в САЩ 18 години, не мога да дам правилната информация на студент идващ от България да учи тук - информация за кандидатстване, здравна застраховка, вадене на документи и пр. , просто защото са различни процедури от, това през, което аз съм минала, от това, през което минават децата от САЩ отиващи да учат в Университет в САЩ. Здравната застраховка на чуждестранен студент, няма нищо общо със здравната застраховка, на моето дете, израстнало тук и студент в САЩ - напълно различни са. Също и критериите за прием са различни. И не само това, в много отношения нещата са различни за чуждестранни студенти и за местни студенти. Ако обаче някой идва да живее в САЩ и да се установи, да тогава мога да дам доста съвети от личен опит как се вадят документи, къде да търси застраховка, квартира, работа и пр.  Иначе на мен специално, твоите съвети са ми много полезни.

ipopova77 това е Университетът https://www.uchceu.com/en

# 14
  • Мадрид / София
Irka, съгласна съм с теб. Това, което аз споделям е общо за всички и въпроси, които са специфични за студентите си мълча, за да не обърквам хората. Каквото дракончето сподели малко ми дойде с неприятен отенък, но както и да е. Много зависи от това как човек изказва каквото мисли и четящите или слушащите добиват едно или друго впечатление. И в повечето случаи е различно от това, което се иска да се разбере.

Общи условия

Активация на акаунт