Студенти в Испания -тема-2

• 3 129
  • 42
  •   1
Отговори
# 30
Имаше дължими вноски, да, които така или иначе са си наш ангажимент - юли и август. Платени са вече и към този момент няма нищо дължимо. Явно ще трябва да се задействаме с удостоверението от университета, че и да се преведе и легализира. Благодаря.

# 31
Няма нужда да се легализира - само превод от лицензирана агенция.

# 32
За НАП - в профила на датето ви в е-нап - трябва да си виждате, че има дължими вноски вече.
Документите в НАП тряба да се подадат към 1-ви сепември 2025 за учебната 2025/2026; Като периода на покритие е 1-ви септември 2025 - 30 август 2026 и така всяка година;
Ако идете по-късно, то просто ще си платите там колкото лева са - ама не бяха много, аз първия път като закъснях някъде 13 лева май заплатих, нещо такова;

Отидох преди 2 дена и не съм плащала никакви вноски. Ако подаваш за първа година, детето започва университет към 10- септември. Тогава си дължиш вноските за юли и август (месеците между гимназия/техникум и университет)   + тези дни от септември до започване на университета (попитаха ме кога е започнала, тъй като на нашия нямаше дата кога започва). Когато отидеш следващата година, в рамките на месец септември, автоматично всичко се покрива непрекъснато, тъй като детето е записано 2-ра година университет (носи се преведено от заклет преводач удостоверение от университета, че е записано).

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 08:28 от bvb

# 33
  • Sofia
В Хетафе -в българския магазин - могат да взимат и доставят разни пратки. Миналата година част от децата така си пратиха куфарите. А опцията я откриха, защото на едниният приятел квартирата му била над бъгарския магазин, и се разговорили и така... и на мен ми беше странно как просто тропнаха там едни куфари и платиха около 50 лева май беше;
Да, точно от българския магазин в Хетафе ще си го вземе.

# 34
https://escuelapce.com/en/ponderaciones-universidades/

От този линк по-горе можете да си отворите за всяка област в Испания и съответно за университетите в областта какви допълнителни предмети може да се държат и колко точки носят, съответно как се изчисляват;

https://www.uc3m.es/ss/Satellite?blobcol=urldata&blobheader=appl … 717&ssbinary=true

От този по- горе са таксите на кредитите в университетит в Мадрид.

# 35
Да кажа и аз за НАП. Трябва да се преведе удостоверението от заклет преводач, но не е легализиран превод, струваше ми 15 лв. Към това ме накараха да приложа програмата за 1вия семестър, без превод, за да е видно, че е редовна форма.Документът беше издаден с дата 15.09 и от тогава ми го записаха в НАП до края на август 2026.

# 36
  • Sofia
Здравейте,
Нахлувам в темата ви от нидерландската:)
Синът ми отива на обмен в Университета в Кордоба през февруари 2026 г.
Има ли наши деца там? 🙂
 Ще съм ви много признателна за съвети за квартира!

# 37
Здравейте отново!
Един бърз (и може би глупавичък) въпрос - университетите уведомяват ли те, че НЕ си приет?
Слънчев ден ви желая Simple Smile и сух Simple Smile

# 38
Може би зависи за кой университет става дума. За Карлос 3 знам, че да - когато разгледат кандидатурата, ако не си приет статусът го показва.

Да се похваля, че дъщеря ми е приета на ранен прием там, така че оставам активно в темата Simple Smile

# 39
Може би зависи за кой университет става дума. За Карлос 3 знам, че да - когато разгледат кандидатурата, ако не си приет статусът го показва.

Да се похваля, че дъщеря ми е приета на ранен прием там, така че оставам активно в темата Simple Smile

Поздравления! Тази година от кога до кога беше ранния прием?

# 40
Започна на 22 септември, води се, че е до 10 април, но е до изчерпване на определените за ранен прием места.

# 41
  • София
Честито да ви е, ще е по-спокойно завършването. Simple Smile

# 42
Здравейте, включвам се в темата и следя

Общи условия

Активация на акаунт