Студенти в Испания -тема-2

• 3 139
  • 42
  •   1
Отговори
# 15
Продължавам с отчета за двойната специалност на английски Международни отношения + Бизнес администрация, Карлос 3:

Впечатленията за общите лекции (тези, които са общи за няколко специалности) остават същите: Право - чудесен английски и чудесен преподавател; Математика - сносен английски, различно преподаване; но, българските младежи, събрани в тая обща лекция, са се намерили и си обясняват един на друг задачите, така че там ще го избутат; Икономика - много дървен английски, дървено и неразбираемо преподаване, само фучене чувам. Според инфо, получено от сина ми от младежи от по-горни курсове, предметите, по които най-трудно се "вземат" изпити, били точно тези, чиито преподаватели са с лош английски (което явно не им позволява да предадат и обяснят материала си добре). Лошото е, че студентите получавали ppt лекциите СЛЕД часа, т.е. няма как да си прегледаш материала предварително. Ще се оправи; да не е първият.
Извън това, имало виртуална някаква група на младежите от специалността, вкл. и от по-горни курсове, в която група се споделят записки от лекциите от предишни години или нещо такова. Чини ми се, че е организацията на тая група е университетска, а не някаква самодейна.

Колкото до конкретните колеги от конкретната двойна специалност, синът ми твърди, че не само всичките му колеги са испанци, но навярно и всичките са от Мадрид, защото след специалните им часове цялата група си тръгвала заедно към Мадрид. Моичкият живее в Хетафе и първият ден хартисал, ама на 2рия всички пили заедно бири някъдеси. Натам не съм питала какво и що.
На въпроса ми какво е нивото на английския на колегите, отговорът беше - някои са с много добър англисйки, други са зле; да се чете ок. В2; но извън часове - в междучасия и на бири разговорът е на испански. Наследникът казва, че при все, че знае испански, му е много трудно да следи разговора + да се включва - всички говорели много бързо, а и сленг имало, така че за сега не е съвсем пивко положението на тоя фронт. Пак - ще се оправи. Да не е първият.

За емиграцията - абсолютно съм за. Ако не те кефи мястото, където живееш + ако можеш да се продадеш другаде, не виждам причина защо да не го направиш. Аз наприемер работя в международна компания и на позиция, която ми позволява да се релокирам навсякъде => бих се изнесла тутакси. Даже, мен ако ме питате, бих се и местила на всеки няколко години. Мъжът ми обаче, при все, че владее няколко езика, е тесен специалист, който може да работи нещото си само в БГ. Ако се изнесе навън, не би могъл да работи каквото умее. Да, би могъл да реди стоки в Икеа, но би бил нещастен, ако го прави. От тук, кютаме си на нашите си територии, при все, че много неща в БГ не само ни дразнят, но и ни напрягат в пъти повече, отколкото е здравословно. Но! Пътуваме много, децата ни също; имаме посетени над 50 държави. Това ни помага да избутваме тукашната реалност. + си живеем в някакъв наш си изолиран балон.
И да, не очаквам децата ни да се върнат в София след 5 години в Париж и Мадрид. Не виждам драма в това. Положихме усилия на 18 години всяко от децата ни да знае х 3 езика извън матерния си и това дава повече възможности да намериш мястото, което най-много ти пасва. Да си гъвкав и да можеш да се продадеш извън териториите си + да си щастив там, където си (независимо къде), е огромен плюс за мен; и от тук емигрантството не ми носи никакъв негативен знак. Даже обратното. Много се радвам за всичките си познати и приятели, които се осмелиха, издрапаха, образоваха отново, и са щастлви в новите си родини. От мен само аплаузи (и мъничко завист Simple Smile ).

Хубав ден.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 11:14 от majceto

# 16
  • някъде под слънцето...
Irka, точно за установяване в Испания, информацията ми е толкова стара, че не е актулна.Последно съм вадила NIE на родителите му преди 18+  години.Отдавна съм приключила с екстранхерия и не съм в час с тази процедура.

Да, със сигурност не знам нищо за кандидастването от България,но  за всички матрикулирани в държавен университет в Испания  правилата са еднакви .Държавното здравеопазване е едно и също за всички, частното в зависимост от здравната застраховка, която имаш.Ако някой предполага, че  през сегуридад сосиал за  изследване или  преглед при специалист , чуждестранен студент ще  получи час с предимство пред испанец, означава, че изобщо  не познава  испанците. и испанското държавно здравеопазване.
Подхванах теми , за рейтинг на умиверситети, сертификати за специалности,  aкадемии, студенстски асоциации допълнителните незадължителни кредити, за матрикулас де онор, за бекас де екселенсия, медицинска помощ,  но явно не са интетесни за публиката, която  счира за по важно да отбележи колко са   зле преподавателите ...

При положение, че имам студентка в 4 курс , все нещо поназнайвам и съответно все нещо  би могло да бъде полезно за новозаписани и не само студенти.
На мен информация за градо, вече не ми е необходима, защото сме насочили внимание то си за мастер.

Между другото публикувах  линк с възможност за медицина на английски в държавен университет.Питането беше за държавен.За частните е ясно. Минимален бал от тази   година  за Медицина в  дуржавен университет в Мадрид(на castellano) Notas de corte 2025 en Madrid:
Universidad Complutense de Madrid (UCM): La nota de corte para Medicina es de 13,100.
Universidad Autónoma de Madrid (UAM): La nota de corte para Medicina es de 12,978.
И един интересен казус за девойче с бал 13  и  Медицина в държавен университет

https://www.abc.es/recreo/saca-pau-2025-pone-llorar-esperaba-not … 613170223-nt.html

Някой гръмко твърдеше, че държавна поръчка за  български граждани медицина в София е по скъпо от колкото медицина на испански в  държавен университет  в Мадрид. , Както вече писах, доста неточни и неверни неща  прочетох в темата,  дали те биха помогнали с нещо на хора, които планират да учат в страна, за която имат само бегла информация.
https://mu-sofia.bg/wp-content/uploads/2024/07/taxi_24.pdf
https://www.epe.es/es/madrid/20230614/dinero-cuesta-matricula-un … adrid-dv-88675284

Има и друг момент.Влизането е ясно, но всички студетни са на мнение,  че ка дидатстидентските изпити са були най лесните..
Университетът в който учи дъщеря ми  има комвенио с Масачузетския  технолигичен университет за обмен на студенти. Последните години е само в посока към Щатите,  защото американсиските студенти   драстично смъкват успеха си в Мадрид.

Четейки  абсурдния за тема за "чуждрстранни студенти"  , термин ,  "избягали"   , написани от хора които са изпратили децата си в чужбина ,   някак си  оставам с убеждението, че темата  не е за взаимопомощ , а по скоро  в  стил "кой  е по по най".
По въпроса с " втората  родината" , за мен  родината е  само една ,там където си роден  ,независимо кой какъв паспорт има. .Държа дететото ми да уважава и моята родина и да владее  добре майчиния си език.
Дъщеря ми избра да учи в родината си, чийто пълноправен гражданин е.Дали ще "избяга" в друга държава, ще реши сама..Всеки е свободен да избира къде да живее.Не сме крепостни.

Последна редакция: пн, 22 сеп 2025, 13:20 от sl

# 17
Аз пък много се радвам на хората, които живеят в Испания и се включват със съвети в темата. Опитът им е много ценен!

# 18
  • Чикаго / София
sl права си, разбира се за много неща. Нека се доуточня за медицинските грижи - ако студент от друга държава, недай си Боже  има нужда от някаква специализирана грижа, изискваща дългосрочно лечение, най-вероятно този студент ще се върне в държавата си, за да получи тази медицинска грижа. В държавата, в която учи, ще получи първа помощ за състоянието си и последващото лечение ще е в неговата си държава, при семейството му, освен ако не се организира нещо друго. Поне аз така бих направила с моята дъщеря. В Испания получава текуща медицинска грижа за текущи разболявания. На две нейни състудентки им се наложи такова лечение, и двете се прибраха при семейството си в тяхната си държава. Едната прекъсна за 1 година, другата взима само 2 класа от новата година, за да успее да се лекува и възстанови. Това е разликата между човек живеещ постоянно там и зависещ изцяло от здравната система в Испания и чуждестранен студент.

В специалност Медицина навсякъде е трудно да се влезе, балът е висок и се изисква доста усилия - всеки, който е решил да учи медицина би трябвало да е наясно. И след това започва още по-трудното - в специалността на дъщеря ми Ветеринарна Медицина, сега в 4-ти курс са останали 60% от студентите, които започнаха в 1-ви курс. Ужасно трудно е и масово не успяват и отпадат. До 5-ти курс предполагам, че ще намалеят още повече.  Та всеки, трябва да си направи добре сметката, но ако детето е мотивирано, не виждам проблем да се опита и направи каквото е необходимо.

Последна редакция: пн, 22 сеп 2025, 17:47 от irka

# 19
  • Варна
Споделям информация относно предстоящи Puertas Abiertas в Universidad Complutense de Madrid - https://www.ucm.es/iii-jornadas-de-puertas-abiertas .
Тук https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSenfoihOFc0oiEUoBqPDjbE … hg/viewform?pli=1 можете да направите предварителна регистрация и да се запознаете с това какво представлява събитието.
А тук е брошурата и информация от миналата година: https://conocenos.ucm.es/

# 20
Според последни данни - Испанската гимназия колонизира Мадрид)))

И честит сребърен медал на световното по волейбол!

Последна редакция: нд, 28 сеп 2025, 20:17 от drakon4e

# 21
Днес на Хетафе централ е имало български фестивал))) Според детето е било като паралелна реалност - толкова много българи и българска реч, музика, стоки....)))) Доволни бяха групата като цяло)))) Според приятелите им мадридчани, явно общността е доста голяма, щом общината е дала разрешение за събитието.
Това ми харесва и се възхищавам на поколението на 18-20 годишните - търпимост, доброжелателство, доверие, толерантност, съвест и загриженост към хората около теб, без значение от кой край на света са....Страшно ми е да си помисля, че може пък да са изключение, защото така са възпитани, а около тях светът да е гаден и жесток....

Последна редакция: нд, 05 окт 2025, 21:58 от drakon4e

# 22
  • Sofia
Днес на Хетафе централ е имало български фестивал))) Според детето е било като паралелна реалност - толкова много българи и българска реч, музика, стоки....)))) Доволни бяха групата като цяло)))) Според приятелите им мадридчани, явно общността е доста голяма, щом общината е дала разрешение за събитието.
Това ми харесва и се възхищавам на поколението на 18-20 годишните - търпимост, доброжелателство, доверие, толерантност, съвест и загриженост към хората около теб, без значение от кой край на света са....Страшно ми е да си помисля, че може пък да са изключение, защото така са възпитани, а около тях светът да е гаден и жесток....

Това било най-вкусното кебапче😆
Каз, че било много приятно

# 23
Хахааа, и моичкият каза, че ял най-вкусното кебапче на света, и най-вкусната лютеница евър.
Смешното е, че он нито кебапчета обича/ше, допреди да замине, нито лютеница Simple SmileSimple SmileSimple Smile

И за да не е само спам моят пост, да кажа, че днес отиграхме изпращане на колет по пощата, за да видим как става, колко време отнема и колко пари струва. 3.5 кила с Интерконект струват 46 лева. Сега ще следим кога ще пристигне пратката, като за мен по-интересното е къде точно ще иде тая пратка - в бокс ли, в пощенски клон ли, хартийка в пощенската кутията ли ще има, СМС ли ще получи; ще видим Simple Smile

# 24
Здравейте, да попитам дали вече сте пробвали за някой от първокурсниците да дадете документ в НАП за здравно осигуряване? Казаха ми че може само в НАП по постоянен адрес. Това ми е много неудобно. Дали някой е прибвал да подава с ПИК или в клон различен от постоянния адрес?

# 25
За НАП аз ходя в центъра на Славянска, че ми е най-удобно. Не ни е по адресна регистрация. И миналата година и тази ми приеха документите, като тази година ми иискаха и програмата й. Добре, че я имах на телефона, та се съгласиха на място да им я препатя по имейл, разпечатаха си я както си беше на испански и си я прикачиха към документите - едно удостоверение за записаната година, което тя сама си свали през системата на унито, а аз само го дадог на агенция да превод и повечко печати)))). И това беше.

# 26
  • Sofia
Днес изпратих за проба чрез фирма за транспорт малък кашон и ще докладвам другата седмица дали е ок. Малко ми е странно, защото
 просто натовариха нещата в един бус и нямам никаква бележка. Обаче за 1.6 евро на килограм, толкова.

# 27
В Хетафе -в българския магазин - могат да взимат и доставят разни пратки. Миналата година част от децата така си пратиха куфарите. А опцията я откриха, защото на едниният приятел квартирата му била над бъгарския магазин, и се разговорили и така... и на мен ми беше странно как просто тропнаха там едни куфари и платиха около 50 лева май беше;

# 28
За НАП аз ходя в центъра на Славянска, че ми е най-удобно. Не ни е по адресна регистрация. И миналата година и тази ми приеха документите, като тази година ми иискаха и програмата й. Добре, че я имах на телефона, та се съгласиха на място да им я препатя по имейл, разпечатаха си я както си беше на испански и си я прикачиха към документите - едно удостоверение за записаната година, което тя сама си свали през системата на унито, а аз само го дадог на агенция да превод и повечко печати)))). И това беше.

Бихте ли ми казали кога се подават документите? След изтичането на учебна година/семестър или? Ако детето по някое време се прибере и ползва услугите за нашата здравна система и се окаже неосигурено?

За Хетафе май всяка седмица има курсове. Може би ползват транспорта, който зарежда  хранителните магазини. Има лицензирана фирма, но и цените са други, да.

# 29
За НАП - в профила на датето ви в е-нап - трябва да си виждате, че има дължими вноски вече.
Документите в НАП тряба да се подадат към 1-ви сепември 2025 за учебната 2025/2026; Като периода на покритие е 1-ви септември 2025 - 30 август 2026 и така всяка година;
Ако идете по-късно, то просто ще си платите там колкото лева са - ама не бяха много, аз първия път като закъснях някъде 13 лева май заплатих, нещо такова;

Общи условия

Активация на акаунт