Детето ми е на 4 годинки(момче) и съм объркана какъв стил е най-подходящ за да порастне в стабилен, свободен,здраво стъпил на земята човек.
В ежедневието ни се улавям, че съм двете крайности-или му се карам, в стремежа си за има респект към мен и изгради полезни навици или после ме хваща болезнено чувство за вина и го гушкам, играя си с него прекомерно и вече свикна да съм на негово разположение постоянно, а аз работя, имам куп домакински задължения.
Въпросите ми са:
Как се държите, когато детето ви вбесява с поредната детска глупост, без да го нараните и да се превърне в стресирано човече без грам самочувствие?
Как показвате загрижеността и любовта си без да превръщате детето (особено момче ) в льольо, който без мама не може 1 филия хляб да си намаже?
Как ги учите на самостоятелност без за се чувстват натоварени и твърде подчинени?
Как поддържате доверието към себе си за да ви споделят и не се отдалечавате, а в същото време да сте все така авторитет и имат респект?
Много сложен баланс трябва, а усещам, че изпускам юздите и още го третирам като новороден, а е време да се стегна.
Ще съм благорадна ако се включат и родители на вече порастнали деца, които се гордеят с родителският си стил, който им е помогнал да отгледат положително настроени, смели, щастливи млади хора.
Благодаря