Професия учител - 24

• 6 875
  • 67
  •   2
Отговори
  • Добрич
Защото да си учител, е най-добрият начин да промениш света...

Добре дошли в новата тема!

Старите теми:

Нормативните документи в МОН са в процес на непрекъсната промяна, но все пак ето няколко линка:

Наредби и полезни линкове

В сайта на съответното РУО се публикуват свободните работни места.

Допълнете за някой пропуснат линк, давайте предложения, докато все още мога да коригирам първия пост.

За старши учител:
Скрит текст:
Цитирано от Крамбъл:
...от март месец 2024г, след промяна в закона. Всички притежаващи 3 ПКС без значение  стаж, могат да подадат молба към директор за старши учител до 01.01.2026г.

"7. Разпоредбите на чл. 71, ал. 1, т. 4 и ал. 2, т. 4, чл. 72, ал. 1, т. 4, чл. 73, ал. 1, т. 4, ал. 2, т. 4 и ал. 3, т. 4, чл. 74, ал. 1, т. 5 и ал. 2, т. 5 не се прилагат от детските градини и училищата до 1.01.2026 г.'

Цитат
Уважаеми .....................,
Заявявам желанието си да бъда преназначена като старши учител предсрочно по чл. 71, ал. 2 от Наредба No 15 от 2019 г. за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти. Имам XX квалификационни кредита и съм придобила III ПКС.
Прилагам следните документи:
1. Удостоверения за квалификационни кредити
2. Свидетелство за професионално-педагогическа специализация
3. Свидетелство за професионално-квалификационна степен
4. Копие от изменение на Наредба 15 от 19.03.24г

И допълнено от ЗлаВещица
Цитат
Ако имате наградени ученици на национални състезания в ПУ ви признават пето ПКС без изпит. Представяте копие от грамотата и уверение от директора, че сте учител на ученика.

Успешен край на първия учебен срок, колеги!

# 1
Вела благодаря за темата! Много здрава и спокойна да е!
Забавна диаграма, липсва пиенето на кафе, във всеки момент без времето за съм при мен в почивните дни, дори сега като си  преглежда нещата за утре

# 2
  • Пловдив
Благодаря за темата! Flowers Sunflower

Колеги, вземайте си болнични като се налага. Никой няма да ни похвали, че жертваме здравето си, за да сме на бойния пост. Напротив, все ще намират още работа, а някои неща не могат да се компенсират. Никой не може да ни забрани да ползваме болнични, ние сами си го забраняваме, а понякога има неприятни последици.

Здраве и късмет на всички през тази година. И по-малко ядове и нерви!

И още един поздрав с нещо старо, но златно!

# 3
Благодаря за темата! Flowers Sunflower

Колеги, вземайте си болнични като се налага. Никой няма да ни похвали, че жертваме здравето си, за да сме на бойния пост. Напротив, все ще намират още работа, а някои неща не могат да се компенсират. Никой не може да ни забрани да ползваме болнични, ние сами си го забраняваме, а понякога има неприятни последици.

Здраве и късмет на всички през тази година. И по-малко ядове и нерви!

И още един поздрав с нещо старо, но златно!
Аз в по-предната тема писах с притеснения как ще реагират като кажа, че утре няма да мога да отида. Ами, както предполагах: “пий нещо силно и утре с нови сили, ама няма ли да можеш”.
Реално ако се чувствах добре щях, но се чувствам толкова зле, че за секунда не си промених решението. Защото хем съм заразна, гем няма да съм полезна в работата.

# 4
Нищо не ме учудва в нашите колективи. Аз наистина съм с рискова бременност, но още ме говорят, че можело да изкарам първи срок, а съм се възползвала...

# 5
  • Sofia
Честита Нова година, колеги! Да бъде спокойна и изпълнена с реализирани мечти! Flowers Four Leaf Clover

Честита нова тема! Вела, благодаря, че се грижиш Revolving Hearts

Имам късмета да работя в много цивилизована среда - няма упреци, няма натиск, когато се налага отсъствие по медицински причини, всички колеги и ръководството влизат в положение.

# 6
  • Пловдив
И аз така, винаги има съпричастност и разбиране в нашето училище. Никога не са карали болните да работят. Е, има и учители, които мърморят и отказват да заместват, но са единици. Знаете, хора има всякакви. Тъй като сме начално, сме в повечето случаи  учител и учител ЦДО - взаимно се заместват. Ако отсъствията са повече време помагаме и останалите. Аз, както знаете съм по музика и тъй като при нас правилата стриктно се спазват, не ми дават да замествам по самоподготовка, тази часове ги взема някой от началните, а аз замествам последните три часа занимания по интереси и организиран отдих и спорт. Никога не отказвам, освен когато имам сериозен ангажимент от преди време и не мога да го отменя. Мен ме заместват класните и дори и да не им е много приятно не са ми го казали директно.

# 7
  • Някъде по Дунава
Благодаря за темата!
Когато аз започнах работа навремето, се притеснявах да отсъствам. Бях на срочен договор и се надявах на постоянен. Е, не се случи. Първото дете, тогава на 2г, го гледаше мм, защото работеше основно нощни смени. След като забременях с второто, на четвъртия месец излязох болничен и повече не се върнах. Беше ми омръзнало да пътувам до съседното село и да мръзна зимата.
Сега отсъствам само за разни медицински интервенции или ако съм с темперарура/стомашен вирус Учител на занималня съм в начален етап и с колежката взаимно се заместваме.

# 8
И аз съм от тези, които не взимат болничен, а колеги се спукват…

# 9
Скоро ми предстои операция. След като уведомих ръководството ме попитаха дали се налага операция и колко точно време ще отсъствам. Точно тази бездушност, която съм виждала вече на няколко места, ме кара да замисля за напускане на системата. Както писах в предния си пост не си позволявам да взема болнични, но идва момент, в който е неизбежно.

# 10
За много години,колеги! Да е здрава и успешна новата година!

# 11
Тъкмо си мислех "утре как ще отида на училище..." Ако аз си го мисля това, представям си учениците... Joy

# 12
  • Майничка
Жива да си, че ми напомни за алармата! 🌻

Вела, благодаря за темата!🌷

Аз съм от гадините, дето обикновено се разболяват в първия ден на ваканцията и рязко се оправят в последния. На предните ми две работи беше подобно, само че с отпуските...

# 13
Аз два дни преди ваканцията се разболях, стисках зъби на тържеството, на Коледа едвам дишах от ларингоспазми, на НГ вече можех да дишам, ала още не съм се изчистила напълно... То нашата ваканция - една седмица... Колкото един болничен...

# 14
  • при моите деца .....
Здрава и спокойна 2026 година, колеги!

Общи условия

Активация на акаунт