Професия учител - 21

• 23 817
  • 533
  •   6
Отговори
  • Добрич
Защото да си учител, е най-добрият начин да промениш света...

Добре дошли в новата тема!

Старите теми:

Нормативните документи в МОН са в процес на непрекъсната промяна, но все пак ето няколко линка:

Наредби и полезни линкове

В сайта на съответното РУО се публикуват свободните работни места.

Допълнете за някой пропуснат линк, давайте предложения, докато все още мога да коригирам първия пост.

Успешен втори учебен срок, колеги!

# 1
Здравейте!
Студентка съм в 3-ти курс в УНСС по специалност “Счетоводство и контрол”. Исках да преподавам икономически дисциплини в професионална гимназия. От Реших да опитам. Отворих сайта на РУО-София и видях, че има обявени свободни позиции за учител по икономически дисциплини, избрах си едно училище и  се обадих на посочения телефон, разговарях със  заместник-директорката на съответното училище и ме покани на интервю (опознаващо), което беше днес. Сподели ми, че за втори път пускат обявата, понеже нито един кандидат не се е отзовал. Каза ми, че не е никакъв проблем да назначат студент, стига да имам желание,  но на 0,5 щат, съобразяват се с това, че съм студент.  Ще ми възложат да преподавам “Здравословни и безопасни условия на труд  (ЗБУТ) в 9 клас и “Счетоводство на предприятието” в 11 и 12 клас. 10 часа седмично. А като си завърша висшето образование докрай и са доволни от моето представяне могат да ми предложат пълен щат. За заплащане не говорихме. Само ми каза да си помисля и ако реша да донеса уверение от университета, че съм студентка и евентуално можем да сключим граждански договор. Това дали е добра опция като цяло?

# 2
  • Някъде по Дунава
Благодаря за темата!
Hhhh19, 10 ч седмично са безкрайно малко като парично измерение, но е хубаво да натрупате опит в училище. Пробвайте, нищо не губите.

# 3
  • Добрич
Hhhh19, на граждански договор означава, че часовете ще се плащат като лекторски.  Все още нямате необходимата квалификация и тези часове ако се плащат като на нередовен учител, това означава по 7,65 лв. за учебен час (може да не помня точно, но е там някъде). 10 часа седмично - 76,50 лв., за месеца към 300 лв. Ако тези часове са пръснати в петте дни от седмицата е доста ангажиращо за толкова малка сума.

Другият вариант е да Ви назначат на половин щат (половин заплата).Заплата пак може да е на нередовен учител, но ще е доста повече, с отпуск, трудов договор и пр.  Ако наистина нямат желаещи за позицията и търсят специалист би трябвало да го направят.

И в двата случая трупате опит.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 21:16 от Вела

# 4
Когато учителят е с четвъртокласници може ли да бъде квестор на НВО 4.клас?

# 5
  • при моите деца .....
Да ни е на късмет новата тема.
Да споделим за актуализиране на заплатите!
Аз съм в ново училище от втория срок.
Дано подпиша постоянен договор, харесва ми.

# 6
  • София
Когато учителят е с четвъртокласници може ли да бъде квестор на НВО 4.клас?
Не би трябвало, имаме конфликт на интереси!

# 7
Благодаря за новата тема!
Боби, радвам се, че се премести! Знам, че много искаше и дано останеш в новото училище. Какво преподаваш?

# 8
  • при моите деца .....
Физика и астрономия.
Трябва и дипломната работа да допиша - март ми е защитата МОФА.
Ново за мен, мотивирани ученици (е повечето).
Готвя уроци, тестове, материали, но съм удовлетворена.

# 9
Когато колега е учител на някой от четвъртите класове, го слагат квестор на друга паралелка. Мисля, че няма проблем. Поне при нас  всеки е квестор. Дори когато бях родител на четвъртокласник, пак бях квестор, но в друг клас.Когато казах, че има конфликт на интереси, тогавашният заместник-директор ми се изсмя и отговори, че това НВО не е важно и е само статистика. Та така....

# 10
  • Пловдив
При нас избягват колегите от начален етап да ги слагат на НВО 4 клас. Ползват се за 7 и 10 клас и ДЗИ 12 клас.

# 11
  • Някъде по Дунава
При нас редовно учители от начален етап са квестори на НВО 4 клас, но не и учителите на съответните класове. Заместник директорката се обосновава с факта, че в стаите има камери. По този повод я попитах защо тогава не ме подават като квестор на НВО 7 и 10 клас по БЕЛ  и ДЗИ по БЕЛ, тъй като имам и друга специалност. Нали и там има камери. Тя не успя да ми отговори.

# 12
При нас също учители от НЕ са квестори на 4 клас, но не и преподавателите на тези класове. Ходим и на НВО в 7 клас.
Кога провеждате съветите във вашите училища? Случва ли се да е след работно време? Как ви обезщетяват по този начин?

# 13
  • Някъде по Дунава
Днес имаме съвет от 16.30. Реално е в моето работно време, което е до 17.00, (учител ЦДО съм и децата си тръгват около 16.00) но ще завърши вероятно към 17.30.

# 14
  • Пловдив
Съвети правим между смените на обяд. За почти 18 години в училище само два пъти сме имали съвет след втора смяна.

Общи условия

Активация на акаунт