Професия учител - 21

• 37 831
  • 739
  •   1
Отговори
# 45
  • Добрич
Малката_цветарка🌷, заявлението входира ли се в книгата? Ако му се дава входящ номер (което е малко вероятно), това може да е политика на училището, която е регламентирана по някакъв начин,  например в Правилника за вътрешния ред.

Ако заявлението не се входира, това означава, че присъствието на детето е нерегламентирано официално... Предполагам е така.

В случай, че ръководството откаже съдействие, поискайте да се входират заявленията.... Това ще принуди директора да вземе отношение.

# 46
Благодаря за съветите. Относно коментара дали отказвам помощ на родителите: Ситуацията първоначално беше молба за един път и аз се съгласих, но случаите започнаха при всяко отсъствие на учителя, който трябва да го поема. Вие бихте ли позволили да бъдете употребени по този начин?
Да не ви гласуват доверие да го запишат на занималня в училище, да плащат на частен учител и накрая видиш ли като отсъства какво да го правим, хайде да остане в училище???

# 47
Аз не мисля, че не ви гласуват доверие. Вероятно искат по време на писане на домашните да са по-малко деца в група. В класа са 25, в частната може би са 7-8. Не мисля, че опита до доверие, а по-скоро предпочитат по-малка група деца. Може и да има допълнителни занимания, които се случват там. Доколкото знам, може да се подаде молба за занималня и през друго време на годината. Реално биха могли да подадат заявление за занималня, и когато отсъства да пишат, че ще отсъства. Каквито и да са сроковете, ако детето не е проблемно, директорът ще се съгласи да вземе заявлението, защото се увеличава бюджетът. Така си мисля. Никога не бих го приела лично, и ти недей.

# 48
Аз не мисля, че не ви гласуват доверие. Вероятно искат по време на писане на домашните да са по-малко деца в група. В класа са 25, в частната може би са 7-8. Не мисля, че опита до доверие, а по-скоро предпочитат по-малка група деца. Може и да има допълнителни занимания, които се случват там. Доколкото знам, може да се подаде молба за занималня и през друго време на годината. Реално биха могли да подадат заявление за занималня, и когато отсъства да пишат, че ще отсъства. Каквито и да са сроковете, ако детето не е проблемно, директорът ще се съгласи да вземе заявлението, защото се увеличава бюджетът. Така си мисля. Никога не бих го приела лично, и ти недей.

Разбирам ви. Той не работи в група, а сам. И миналата година не е посещавал следобедни занятия, за настоящата също не са подали молба. Въпросът е там, че все по чести започнаха да бъдат присъствията му. А реално не се отразява на бюджета, защото никъде не се води!

# 49
  • Върху лъчите на Слънцето.

Разбирам ви. Той не работи в група, а сам. И миналата година не е посещавал следобедни занятия, за настоящата също не са подали молба. Въпросът е там, че все по чести започнаха да бъдат присъствията му. А реално не се отразява на бюджета, защото никъде не се води!
Не бих се съгласила и няма да направя компромис. Дори и за един ден.
Относно бюджета - няма да се отрази, защото, ако помня добре, броят на учениците в занималнята запълва местата според нормативните разпоредби. А ако учениците са повече, директорът е уязвим, защото не е съобразена бройката. Това е и причината още в началото на годината родителите да подават заявления. Според заявленията се определя и броя на занималните.

# 50
  • Washington,USA
Много ми интересно да попитам при провеждане на практика(стаж) има ли условие стажантът да гледа колегите си какво правят?Тоест трябва ли да гледа техните уроци? Да кажем, че А студент има час в 8 часа и Б студент трябва да го гледа, преди да започне неговия час в 9ч. Не намирам такова изискване в никаква наредба.

# 51
Не мога да посоча нормативен документ, но студентите си гледаха уроците един на друг и правеха конфериране с методиста, след като минат. Бях две години учител - наставник, та от там са ми впечатленията.

# 52
  • Пловдив
Какво правят студентите на практика в училище зависи от университета и изискванията му към тях.

# 53
  • Пловдив
Много ми интересно да попитам при провеждане на практика(стаж) има ли условие стажантът да гледа колегите си какво правят?Тоест трябва ли да гледа техните уроци? Да кажем, че А студент има час в 8 часа и Б студент трябва да го гледа, преди да започне неговия час в 9ч. Не намирам такова изискване в никаква наредба.
Гледате, разбира се! Нали искате да ставате учител. Занаят се краде с гледане. Може и да не е идеален урокът, тъкмо ще анализирате грешките.

# 54
  • Добрич
Не зная как е уредено нормативно, но ние за  стажа бяхме разделени на групи по 5-6 човека и студентите от групата си гледахме уроците. После преподавателят правеше събеседване на всички уроци, на което също присъстваше цялата група.

В методическите обединения в училищата също се залагат такива уроци. Нали идеята е да обменяме опит,  да си помагаме и да си бъдем полезни един на друг.

# 55
Малката_цветарка🌷, заявлението входира ли се в книгата? Ако му се дава входящ номер (което е малко вероятно), това може да е политика на училището, която е регламентирана по някакъв начин,  например в Правилника за вътрешния ред.

Ако заявлението не се входира, това означава, че присъствието на детето е нерегламентирано официално... Предполагам е така.

В случай, че ръководството откаже съдействие, поискайте да се входират заявленията.... Това ще принуди директора да вземе отношение.

Не се входира! Даже днес бях при ръководството, защото въпросната майка останала  “разочарована” от решението ми ( което е базирано на Наредбата). Ще го гледам нелегално със заявления писани на ръка, които няма да се входират!
Как да има мотивация човек да работи, след като Заповеди не се спазват?!
Разочароващо!

# 56
  • Пловдив
А каква е позицията на ръководството?

# 57
А каква е позицията на ръководството?

С една дума : “Вършим услуга на родителите!”

# 58
А ако стане нещо, ръководството дали пак ще върши услуга на родителите или тогава учителят ще е виновен. Когато се качат на такива постове бързо забравят откъде са тръгнали!

# 59
А ако стане нещо, ръководството дали пак ще върши услуга на родителите или тогава учителят ще е виновен. Когато се качат на такива постове бързо забравят откъде са тръгнали!

Имам тези притеснения. Но… както казах, явно родителите диктуват правилата. Тези Наредби направо могат да отпадат.

Общи условия

Активация на акаунт