Професия учител - 19

• 27 099
  • 510
  •   1
Отговори
  • Добрич
Защото да си учител, е най-добрият начин да промениш света...

Добре дошли в новата тема!

Старите теми:

Нормативните документи в МОН са в процес на непрекъсната промяна, но все пак ето няколко линка:

Наредби и полезни линкове

В сайта на съответното РУО се публикуват свободните работни места.

Допълнете за някой пропуснат линк, давайте предложения, докато все още мога да коригирам първия пост.

Честито приключване на учебната година, колеги!
Весела и релаксираща отпуска!

# 1
Хайде първа!
Вела благодаря за труда, който си положила!

# 2
  • Sofia
Вела, прекрасен първи пост! Благодаря ти, че се грижиш за темичката! Heartpulse

# 3
  • при моите деца .....
Записвам се с надежда и пожелание всеки да намери работа в желано училище по желан предмет! 🍀

# 4
Весела ваканция и от мен. Да презаредите максимално батериите.

# 5
  • Някъде по Дунава
Вела, благодаря за темата!
По повод притесненията на колежката за водене на БЕЛ и АЕ, преди години в началото на учителската ми кариера, преподавах точно тези предмети. Нямах избор, така беше обявено мястото. Беше средищно училище със слети паралелки. Не съм учител по АЕ, но се справих.
Аз бих приела. Ако няма други предложения за работа, това е вариант. Все пак догодина може да се потърси друга позиция.

# 6
Благодаря на всички, които споделиха опит и съвет. Имам наистина известни притеснения, точно с тези големи класове и това да им се задържи вниманието до края на часа, да се държат уважително и да не пречат на тези, които искат да учат. Това са били проблемите на колежката, която е напуснала именно заради това. Казаха ми, че ако искам да започна трябва да мога да ги преодолея тези неща и да не се откажа като другата учителка.

# 7
Приятна ваканция колеги!
Мисля за някакво СДК, но не мога да се насоча към предмет. Идеята ми е когато затвори училището ни (което неминуемо ще се случи след време) да имам повече възможности. Аз си харесвам АЕ и с желание си преподавам, но за всеки случай. Не знам дали съм споменавала, но водя и изобразително изкуство за да запълнят норматив. Иначе да се похваля с допълнително споразумение договора ми вече е по член 67.

# 8
Какво трябва да запиша като магистратура или нещо допълнително, за да мога да бъда учител по език от 8 до 12 клас или да бъда класен на тези класове? Имам начална педагогика.

# 9
Филология или СДК.

# 10
  • София
Здравейте, каква е разликата между учител гимназиален етап и учител професионална подготовка в заплащане и норматив?

# 11
Заплащането зависи дали имате педагогическа правоспособност. Нормативът при теоретично обучение е 648, а при практическо не помня колко, но беше повече.

# 12
При практическо е 840 часа. Разлика в заплащането няма. Ако има - то тя идва от различните години стаж на колегите, от ПКС-тата, лекторските часове и самата длъжност - учител, старши учител или главен учител. Разбира се, трябва да имате педагогическа правоспособност, иначе липсата ѝ може да се отрази на заплатата. Но това го решава директорът.

Последна редакция: нд, 07 юли 2024, 10:14 от Lss*

# 13
Когато учител заеме позицията на зам.-директор, а след време евентуално отпадне нуждата от такъв, какви са вариантите? Мисълта ми е дали учителят е защитен по някакъв начин,че ще си е пак учител, или не? В нашето училище двама от колегите, заемащи тази длъжност, са си пак учители, след като са напуснали поста, но сега колегите коментират, че това е начин да се намерят часове на един колега, като друг стане зам.-директор, но след време щели да закрият щата и да уволнят излишния.🤔 Стана ми интересен казусът, понеже при наличие на часове е трудно да се уволни учител, а при нас двама са малко, трима са много.

# 14
Нали подписва временно споразумение? Анекс към основния трудов договор, който си е за учител. Тогава няма как да отпадне.

Общи условия

Активация на акаунт