Професия учител - 19

• 45 635
  • 741
  •   1
Отговори
# 30
Колежке, аз на 3тата година си намерих работа и то на 50 км. от града.

# 31
  • София
Несериозно е да ми гледат облеклото при все ,че съм на интервю и да се опитвам да ме забиват.
Всичко се гледа, ако за интервю и първо впечатление не се нагласиш, кога?!  За мен е несериозно да се явиш с прокъсани дънки например. В нашето училище има и дрескод, не са приемливи и за работа, така че...Успех занапред!
Та аз си бях нагласена. Сандали на нисък ток,плисирана рокля, грим и малко бижута.Първата дама на сериозна възраст беше облечена с бели шорти, потник и прозираща риза, бели медицински чехли и чорапи над кокалчетата.

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 17:04 от ellarose

# 32
  • Бургас
Останах с друго впечатление от написаното - че едва ли не, са ви направили забележка за облеклото, както и да е, моя грешка...Като съвет мога да дам да подбирате по - консервативно облекло/ бижута за интервютата, нещо в бизнес стил.

# 33
  • София
Останах с друго впечатление от написаното - че едва ли не, са ви направили забележка за облеклото, както и да е, моя грешка.
Допълних си поста ,може да видиш.Не си бях обяснила добре нещата.

# 34
  • Добрич
Понякога събеседването е проформа. Длъжни са да направят конкурс, но всъщност си има човек.

А кандидатите за едно място в повечето случаи никак не са малко. Бях чела за Бъргас за 80 кандидата за едно място за начален учител.

Не достигат учители само за някои специалности и само в някои училища и населени места.

# 35
Практиката е: обикновено де факто се избира човек за длъжността, в последствие мястото се обявява и се прави проформа конкурс.
Мотивите могат да бъдат:
- да се нагласи парашутист;
- директорът да обяви мястото, едва когато е сигурен, че има човек, който ще си върши работата.

В първия случай е най-малкото морално укоримо, но хората сякаш свикнаха с несправедливостите и ги приемат (освен пряко ощетените).
Във втория случай донякъде мога да разбера директора, ако мотивите му са в интерес на добрата преподавателска работа. Не всеки иска да рискува да освободи стария учител и да му се наложи да избира от облечени като клошари, татуирани, миришещи на цигари или гримирани като пр*стит*тки.
Горното го казвам, понеже съфорумката беше несправедливо упрекната за облеклото, а си е често явление на конкурсите да се явяват точно такива кандидати, каквито съм описал.
Оттам-нататък следват и другите качества (съответно липсата им).

За съжаление сравнително доброто заплащане в образованието води и до голям натиск и шуро-баджанащите при назначенията. Коментирали сме този неприятен феномен, мисла.

# 36
  • София
Останах с друго впечатление от написаното - че едва ли не, са ви направили забележка за облеклото, както и да е, моя грешка...Като съвет мога да дам да подбирате по - консервативно облекло/ бижута за интервютата, нещо в бизнес стил.
Обици с малки перли и колие с висулка перла ми бяха бижутата. Стават и за бизнес, и за други мероприятия. Достатъчно съм запозната как трябва да се обличам.

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 17:06 от ellarose

# 37
Та те ми направиха комплимент и ме гледаха през цялото време.

Женска завист?

# 38
ellarose, най-добронамерено те съветвам, ако искаш да работиш в учителски колектив, да укротиш честолюбието си. Такива коментари ще чуваш по адрес на себе си, че тия намеци за облеклото ще ти се сторят като кротък шепот на морски бриз.
И друго, още по-важно. Сериозно обърни внимание къде (не) се слага интервал. Това е навик, който се създава отрано и се утвърждава през годините. Не мога да си представя, че в официален текст зад точка и зад запетая поставяш интервал и не ги оставяш да висят неприлепени към предишната дума, а тук внезапно се включва някое друго твое аз.
Много е дразнещо и на някои места въобще няма да стигнат нито до обиците, нито до произношението, виждайки написано по този начин заявление.

# 39
Колега, забележката е неуместна. Всички пишем през телефони, а с малка клавиатура не е  изключено грешките да са неволни.
Към "новите колеги" - за съжаление дребнавостта, заяждането, клюките и интригите в учителските среди се оказват нещо ежедневно. Не казвам, че всички са такива, но голяма част от тях са. Ще останете учудени от случващото се, особено ако като мен боготворите учителите и живеете със спомена за своите. Ще видите много лицемерие и разделение на групи. Ще чуете приказки от типа "младите нищо не знаят и нищо не разбират, сега дипломи се дават на всеки", но никой няма да каже, че навремето като те са кандидатствали не е имало желаещи за специалността и дори такива с бал 2,50 са приемани във ВУЗ по последно желание (това го видях лично с очите си през далечната 2007г.). В същото време тези специалисти с всички ПКС-та и по 2 магистратури вдигат скандали и са супер смачкани, когато им се налага да създадат документ в Word, а недай си Боже и Excel и стават най-близки приятели с новопостъпилите. Нищо лично към колегите от темата, не искам да обидя никой, просто казвам за една учебна година какво видях аз.

# 40
  • София
Здравейте, дали някой от вас може да ми каже какво би било заплащането на половин щат?

# 41
  • Върху лъчите на Слънцето.
Здравейте, дали някой от вас може да ми каже какво би било заплащането на половин щат?
Половин щат - половин заплата.

# 42
  • София
А това дали означава, че пада под минималната?

# 43
Здравейте! Ще кандидатствам за позиция в училище, което било на двуразово обучение (спортно училище). Може ли да ми разясните какво се има предвид под двуразово обучение? Ако някой преподава в такова училище как са организирани часовете? По цял ден ли седи в училище? Благодаря

# 44
  • Добрич
А това дали означава, че пада под минималната?

Разбира се, че пада под минималната.

На предната страница коментирахме минималната учителска заплата .

Да ви попитам начинаещ учител около 1500 лв. ли взема чиста сума или не стига и толкова?

Няма 1500 лв.

А има удръжки и за учителски фонд.

Общи условия

Активация на акаунт