Професия учител - 20 (юбилейна тема)

• 19 078
  • 375
  •   1
Отговори
  • Добрич
Защото да си учител, е най-добрият начин да промениш света...

Добре дошли в новата тема!

Старите теми:

Нормативните документи в МОН са в процес на непрекъсната промяна, но все пак ето няколко линка:

Наредби и полезни линкове

В сайта на съответното РУО се публикуват свободните работни места.

Допълнете за някой пропуснат линк, давайте предложения, докато все още мога да коригирам първия пост.

Честит предстоящ Международен ден на учителя, колеги!

Ририя, обикновено за периода на болничен и майчинство не се  изплащат допълнителни суми. Освен това трябва когато се прави плащането да си на работа (в повечето училища е така).

Вярра, диференцираното заплащане е доход, върху който се дължат и осигуровки и данък общ доход. Ако преведат цялата сума без облагане предварително, после на заплатата си спират съответните суми (около 23% общо).

Последна редакция: вт, 01 окт 2024, 18:39 от Вела

# 1
Здравейте, в момента обмислям дали да изкарам квалификация за учител по английски език, но се колебая. Първо, защото вече има много учители по английски, и второ, защото предполагам, че за да станеш учител, ти трябват връзки, а аз нямам такива.
От малък град съм, ако това има значение, и не знам дали си заслужава да изкарам квалификацията, ако накрая пак остана без работа и не мога да се уредя никъде. (Не ме устройва да давам само частни уроци или само да имам почасови ангажименти в школи). Иска ми се вече да работя на договор в училище.
Та основният ми въпрос е този - без връзки мога ли да стана учител? Може да разкажете нещо от ваш опит или да споделите какво сте чували от познати.
Поздрави!
П.С. Извинявам се, ако нещо от споделеното накърнява или обижда някого – не е това целта ми. Просто искам да разбера повече за възможностите в тази сфера.

# 2
  • Пловдив
В какъв смисъл "да си на работа", Вела? При нас има колеги, които напуснаха системата, но имат право да получат диференцираното за изминалата година и ги извикахме да си попълнят картите

# 3
Разбирам и благодаря, че се включихте!
Видях в Наредба 4 за резултатите от постигнатия труд, а за “коледни” съм виждала по сайтовете на училищата изискване за отработени най-малко 6 месеца. Но никъде не можах да открия основание, което да отрича тези плащания, ако служителят отсъства по болест. Затова реших да попитам. 🤗

# 4
  • Добрич
В какъв смисъл "да си на работа", Вела? При нас има колеги, които напуснаха системата, но имат право да получат диференцираното за изминалата година и ги извикахме да си попълнят картите
За диференцираното да.

В тази част коментарът ми е за допълнителните плащания, не за диференцираното заплащане. Например коледни, за 15.09, за 24.05 и пр.

Може ли някой да ми покаже как трябва да изглеждат данните за характеристика на средата в НЕИСПУО?

Какво точно те интересува?

Скрит текст:

# 5
Онзи ден колежка се върна от среща с експерта по ЧЕ в РУО.
Сподели, че са назначили трима без квалификация, поради липса на кадри.
И експерта по ЧЕ ще ги наставлява за срок от 3 години.
За малка област става въпрос.

# 6
Колеги, за 15 септември каква сума получихте? При нас само 300лв, а при приятелка в друго училище - 600.

# 7
Нищо не получихме. Само 200 лв за облекло.

# 8
# 9
Нищо и половина и при нас

# 10
Ние не получаваме за 15 септември. Датите при нас са 1 ноември, 3 март и 24 май. За 24 май шефката не искаше да дава, защото искала да сменя датите, но ѝ казаха, че не може без решение на общото събрание. В крайна сметка се принуди да ни ги изплати, по 300-400 лв, не помня точно сумата. Сега пак иска да сменяме датите. При нас за облекло се дават януари или по-скоро февруари.

# 11
Моля за Наредбата, която урежда работното време на учителите .
При норма+ половин норматив отгоре масово, шефката иска 8 часово висене в училище като не брои род.срещи, изпити на СФО и съвети 😭
——
За облекло август взимаме 1500
За 15.09 700лв
За Коледа 1000лв
За 24.05 - 500лв

# 12
И при нас е това с 8 часа плътно, и то от тази седмица. Даже си помислих, че работим на едно и също място, докато не видях сумите по-долу.
Мога само да си мечтая за 500лв...

# 13
Руса мама, добри добавки взимате. И при нас искат да висим осем часа, мотивът е, че нямаме подписан КТД. Наредбата за работното време на учителите не е ли над КТД? За облекло взимаме 950 лв.

# 14
  • Някъде по Дунава
Колеги, за 15 септември каква сума получихте? При нас само 300лв, а при приятелка в друго училище - 600.
Нищо не сме получили. Също така нищо не получаваме за Коледа и 24 май. Вероятно няма и да получаваме занапред. Децата в училище намаляват, а колективът ни расте...

Общи условия

Активация на акаунт