Професия учител - 20 (юбилейна тема)

• 43 106
  • 737
  •   1
Отговори
# 15
Вела благодаря за темата! Hug

Много се чудих дали да пиша.
Скрит текст:
Колеги като учениците сте този толкова, аз защо имам по малко. Те така сравняват аз съм отговорил А и сте ми дали 0т. А ....  има А и сте му дали точка. Нали не мислите, че всичко може да се сравнява едно към едно?

Последна редакция: ср, 02 окт 2024, 16:52 от J_M_M

# 16
J_M_M, сигурно 5 пъти прочетох скрития пост, преди да проумея смисъла. Мислех, че е някакво недоразумение от ученическо контролно. Предполагам, че те е подразнило, че колегите говорят за пари. Ами да, не работим за слава. Понеже от доста време наминавам в темата, преди време споделих тук, че в нашето училище думата "пари" е срамна дума и за пари не се говори. Хубаво е да знае човек заплащането накъде е, защото в края на краищата заплатите и допълнителните плащания зависят от начина, по който се управляват финансите на училището.
При нас ДТВ е добре, но  аз се чувствам ощетена от диференцираното за тази година, защото съм с 8 точки надолу. Това беше най-тежката ми година, като изключим може би първата преди 20 и кусур години. Обаче според ръководството съм работила  недостатъчно. И ми е неудобно да питам колегите как са оценени. Затова е тази тема - свободно да изразяваме мнения и емоции, а и да се подкрепяме.

# 17
Аз едва ли не се почувствах неудобно, че съм с най-много точки. Ама така се сваляла цената на точката. И какво да направя, като имам 5 кредита и куп обучения, организирала съм екскурзии, повечето училищни тържества и съм разработвала и проекти?! Мислех, че трябва да се оценяваме реално. Има колеги, които не се занимават с нищо, ами няма да е честно да вземем еднакви пари.

# 18
  • Шумен
Нали не мислите, че всичко може да се сравнява едно към едно?

Не мисля, че може да се сравнява едно към едно. Но не мисля, че е редно в две училища от един и същи град основната заплата да е с разлика 300 или дори 500 лв. Сравнявам учители с еднакъв стаж и опит. Не мисля също, че допълнителните възнаграждения трябва да липсват в някои училища, а в други да се вземат доста сериозни суми. Така лично в мен се загнездва една горчилка и чувство за несправедливост. Нима аз и моите колеги работим по-малко от колегите в съседното училище? Нима аз полагам по-малко усилия?

# 19
  • Sofia
И аз съм на мнение, че такива огрoмни разлики не са нормални. Значи има възможност някъде да се дава, а другаде - не. Тези, които не дават, явно не са добри управленци. Като работила 25 години в частния сектор, не изпитвам никакво притеснение да знам кога за какво колко пари получавам. После си правя сметката това устройва ли ме или не.
Аз знаех, че е така, когато станах учител, но продълджавам да негодувам, че заплащането е фиксирано и не зависи от положения труд. Един нищоправещ с 20 годишен стаж взима повече или същото, каквото и дейните, работещи, мотивиращи учители. Да се измисли някаква бонусна система, различна от еднократното ДТВ Trollface

Последна редакция: пт, 04 окт 2024, 10:25 от aniK

# 20
  • Някъде по Дунава
Тези, които не дават явно не са добри управленци.
Ето тук е разковничето според мен. Вярно, че зависи от броя ученици и учители, но не се ли управляват средствата разумно, не стигат.
Аз дадох пример в предишната тема, че нашите ученици намаляват, а персоналът ни се увеличава. Вярно само с един повече, но ще тежи на бюджета. Колежката е с 14 деца на занималня, другата с 13. Спокойно можеха да слеят занималните и да не вземат нов учител. Но не. Тя е на човека човек и трябва да ѝ се осигури място. А пък аз преди две години бях точно с 27 деца на занималня. Администрацията също може да се оптимизира, но са назначени приближени на директора и ще трябва докато се пенсионират да ги носим на гърба си.

# 21
За 15.09 и 24.05 вземаме по 350 лв., за Коледа не вземаме.

# 22
  • Върху лъчите на Слънцето.
Аз едва ли не се почувствах неудобно, че съм с най-много точки. Ама така се сваляла цената на точката. И какво да направя, като имам 5 кредита и куп обучения, организирала съм екскурзии, повечето училищни тържества и съм разработвала и проекти?! Мислех, че трябва да се оценяваме реално. Има колеги, които не се занимават с нищо, ами няма да е честно да вземем еднакви пари.
На мен вече ми е все тая. От завист то правят. Спрях да се ядосвам, защото никой НЕ може да премери в пари това, което имам и мога.
Kissing Heart

# 23
И аз съм на мнение, че такива огрoмни разлики не са нормални. Значи има възможност някъде да се дава, а другаде - не. Тези, които не дават, явно не са добри управленци. Като работила 25 години в частния сектор, не изпитвам никакво притеснение да знам кога за какво колко пари получавам. После си правя сметката това устройва ли ме или не.
Аз знаех, че е така, когато станах учител, но продълджавам да негодувам, че заплащането е фиксирано и не зависи от положения труд. Един нищоправещ с 20 годишен стаж взима повече или същото, каквото и дейните, работещи, мотивиращи учители. Да се измисли някаква бонусна система, различна от еднократното ДТВ Trollface
АniК, според мен има заплащане за работа по различни проекти. Например групите по интереси. Също по Еразъм има, ученици които ходят някъде, имат допълнителни часове. На практика доста дейности се заплащат - проверка на изпитни работи, работа със СОП, наставничество.

# 24
Много ми е неприятно! Защо осмият клас бе премахнат от прогимназията? По-малките училища едва смогват с щатовете. Има ли възможност някога отново да го  приравнят към прогимназиалния етап?

# 25
Не, няма такава възможност. 8ми клас, и първият етап на средното образование/10 клас/ се наложиха, за да можем ние, от България, да не изглеждаме зле в европейските класации. Иска се на документи да се намали драстично броят на лицата с незавършено основно и незавършено средно образование. Това се постига най-лесно като се намалят по една, съответно по две, години - всяка от степените.

# 26

Честит празник, колеги!

# 27
  • при моите деца .....
Честит празник, колеги!
Здраве, търпение, вдъхновение и удовлетворение!
Хубав съботен ден!

# 28
Честит празник!

# 29
  • Някъде по Дунава
Честит празник, колеги!

Общи условия

Активация на акаунт