Професия учител - 20 (юбилейна тема)

• 43 755
  • 737
  •   1
Отговори
# 45
Само един 6 клас ли има? А от седми клас не може ли да поискате разпределение за час на класа и темите от миналата година?
Има задължителни теми от наредба 13 за всеки клас. Прегледайте ги и си потърсете материали, в Преподаваме бг има доста неща, които биха ви били от помощ.

# 46
  • Добрич
impresita, задължителните теми за ЧК трябва да бъдат включени (по БДП, по гражданска защита и пр.).
Можеш да попиташ учениците какво искат да правите в тези часове, за да им е интересно.
Могат да се провеждат и извън училище. Може едно посещение да се отрази, като повече от 1 учебен час в разпределението.

Ходили сме на кино, в зоопарка, в музеи, на заведение да се черпим. Изготвяли сме картички за благотворителни базари, правили сме сандвичи.  За патронния празник съм им измисляла тематични игри. Беседи по теми, които ги вълнуват (например мода, татуировки и пр).
Правили сме табла, украса за класната стая.

Какво пише в разпределението и какво им предизвиква интереса са различни неща...

# 47
Няма как без опит да те назначат за класен.

Честит празник!
И такива случаи познава практиката, нищо вече няма да ме учуди. 😃

# 48
  • Добрич
В първата година, в която бях назначена за учител, бях и класен ръководител.

# 49
# 50
Вела те и темите от разпределението могат да станат забавни. Ние бяхме от пилотните в кариерното ориентиране. Та в плановете имаме много от тези теми. Ами много забавно се получава като игра за 5 и 6 клас.

# 51
Вела те и темите от разпределението могат да станат забавни. Ние бяхме от пилотните в кариерното ориентиране. Та в плановете имаме много от тези теми. Ами много забавно се получава като игра за 5 и 6 клас.
Може ли да споделите малко повече за тези игри?

# 52
  • Sofia
И аз от първия си работен ден като учител съм класен. Не знаех нищо за класната работа и нищо не ме плашеше, исках да си имам клас. Не съм срещала никакви трудности.

Същата работа с ЧК - петък седми час със седми клас. Ей, все едно съм ги вързала с въже - опитваме се да говорим за нещо, което на тях им е интересно, а те само гледат часовника и мрънкат да ги пусна (така били свикнали). То е ясно, че голяма част от задължителните теми няма как да предизвикат интерес у тях, затова ги оставям да говорят за каквото искат. Като изчерпахме коледната размяна на подаръци, последния път само една групичка подхвана друга тема, а останалите пуфтяха да ги пусна по-рано Persevere
Аз ги разбирам, но и те да ме разберат. Мислех си точно нещо такова, което Вела предложи Heartpulse - да ги изведа някъде. Ще разпитам дали и при какви условия е възможно.

# 53
И аз за първа година съм класен. За идеи използвам chatgpt. Последните месеци доста задобря. Може да се използва както за различни идеи за протичане на урока, така и за план на урока по разпределенията за ЧК.

# 54
  • Sofia
Прочетох се и внасям пояснение - административната класна работа не ми тежи, а тази година за първа година съм с този седми клас. С предишния си клас (гимназиален етап) уплътнявахме времето с различни теми.

# 55
От гимназия да слезеш в седми си е кофти тръпка. Laughing Ако един ЧК се чудите как да ги задържите, познайте ние какво правим в ЦДО следобед, за да ги задържим поне 4 часа...

# 56
  • Sofia
Извинявам се, ако въпросът ми не е на място, но преди време четох за подобен проблем точно тук и затова  се реших да питам. От един месец работя в детска градина в първа група. В петък ми падна гласът. Такова нещо не ми се е случвало досега. Нямам симптоми на болест. Пазя го през почивните дни, но след малко тръгвам на работа. Още само шептя, като опитам да говоря, усещам, че не е напълно възстановен, звучи като фалшив. Кога ще се оправи? Днесксъм  втора смяна и ще изкарам някак си, но утре... Притеснявам се, че пак ще се влоша и няма да мога да изкарам седмицата.

# 57
Извинявам се, ако въпросът ми не е на място, но преди време четох за подобен проблем точно тук и затова  се реших да питам. От един месец работя в детска градина в първа група. В петък ми падна гласът. Такова нещо не ми се е случвало досега. Нямам симптоми на болест. Пазя го през почивните дни, но след малко тръгвам на работа. Още само шептя, като опитам да говоря, усещам, че не е напълно възстановен, звучи като фалшив. Кога ще се оправи? Днесксъм  втора смяна и ще изкарам някак си, но утре... Притеснявам се, че пак ще се влоша и няма да мога да изкарам седмицата.
Вземете си хомеовокс за гласа. Много пъти ме е спасявал в ситуации като вашата.

# 58
Хомеовокс не върши работа. Трябва да си вземеш няколко дни болничен. Трябва ти пълна почивка на гласните струни и да ги овлажняваш - прием на вода често и/или смучене на близалки, които да те карат да отделяш слюнка. Т.е, смукалките трябва да са леко кисели, не само захарни.

# 59
  • Върху лъчите на Слънцето.
Ех, че хубаво им се получи на родителите!
Вече имат възможността да извиняват 15 дни по домашни причини. Нямам нищо против това, а начинът, по който някои ще ги използват.
Още не е започнала учебната година, и вече хукнаха на почивки! Чудесно удължаване на ваканцията! И то в момент, когато са пуснати повечето входни нива, а след тях е взет нов материал. След сладката почивка учениците се завръщат щастливи. Ти вървиш по материала, а те гледат с онзи замислен поглед... Няма домашни работи, няма нови уроци, нищичко! Щели да ги напишат... в някакъв момент...
Разбирам също, ако вземат един такъв ден, за да го съчетаят с почивните дни, но цяла седмица ми се вижда прекалено!
А искаха тези дни УЖ, за да си спестят висенето пред медицинските кабинети заради един сопол!
Да живее допълнителната ваканция!

Общи условия

Активация на акаунт