Професия учител - 24

• 6 890
  • 67
  •   1
Отговори
# 45
Нямам индивидуален или училищен абонамент. Регистрирала съм се като педагогически специалист, посочила съм училището.
Следя ги и винаги пускат безплатни обучения.
Вчера получих сертификат от обучение през ноември.

# 46
  • European Union
Според новия закон (който не се знае кога/дали ще приемат) атестацията ще е ежегодна и ще е обвързана с финаново плащане, т.е най-вероятно ще я обединят с диференцираното. Лошото е, че всяка година ни чака един тон бюрокрация за отхвърляне. Хубавото е, че директорът не е част от училищната комисия за атестиране.
Lunna Sonata, но все пак ще имат инструмент да си отмъстят на тези, които не са "наши" хора.

# 47
Радвайте се, че имате обучения организирани от училище. При нас се пращат определени хора или хора от ръководството. Пари за общи обучения на всички няма да има, въпреки че са длъжни да има.

# 48
  • Пловдив
Ами то процент от бюджета се заделя задължително за обучения. Къде отиват тези пари?

# 49
Имат как да ги усвояват по други начини или ги връщат.

# 50
  • Пловдив
Те са целеви, не могат да се пренасочват.

# 51
  • Добрич
Да, те са целеви  но не са поименни и подлъжностни и най-вероятно се разпределят неравномерно. За някои "по-луксозни" обучения с пътни  хотел, командировъчни и пр., а за други няма...

# 52
Както е писала Вела, парите за обучения не са поименни. Изхарчват се, но за определени хора и на определени места .

# 53
  • Пловдив
Ами те доста пари усвояват единици тогава. Като знам, че с тези пари цели училища ходят по морето с по 2 нощувки в 4-звездни хотели единици хора доста ще се озорят да ги похарчат.

# 54
  • Добрич
Колеги, изискваха ли ви задължително мнение, становище, бележки и пр. за концепциите за промяна на учебните програми.
Нашият срок беше до днес и предполагам, че задължителният характер е "наложен " от нашето РУО.

# 55
При нас организират работни срещи в РУО. Моята е на 26-ти януари, но още не съм се запознала с концепцията по история.
Чудя се защо министърът в оставка продължава да ни занимава. Rolling Eyes

# 56
  • София
При нас организират работни срещи в РУО. Моята е на 26-ти януари, но още не съм се запознала с концепцията по история.
Чудя се защо министърът в оставка продължава да ни занимава. Rolling Eyes

Приготви си нещо за глава, след като се запознаеш. Grin
По-бързо да се маха, че още повече ще досъсипе предмета.

"да позволяват ефективна интеграция на обучението с реалния живот.......префокусират обучението от политическите към икономическите и културни аспекти на историята" Joy

Ще искат да задържат генерация Z и следващите далеч от площада. Joy

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 19:12 от Lunna Sonata

# 57
  • European Union
На нас не са ни искали задължителни становища. Когато качиха концепциите в сайта на МОН, ни казаха да се запознаем с предметите, които ни интересуват.

# 58
  • при моите деца .....
И на нас ни казаха да се запознаем.....
Но преди седмица ни казаха да напишем становище - до 16.01.

# 59
  • Добрич
Благодаря за отговорите,  колеги.

Концепциите са изключително "да говориш много, без да казваш нещо конкретно". Доста обобщени и абстрактни.

Написах си становищата и допълних (аргументирано), че часовете за упражнения трябва да са повече от часовете за нови знания.
 Също, че в гимназиален етап е неибходимо да има диференциране на учебните програми,  защото не е нормално от ученици,  приети в 8 клас  с бал доста под 100 и ученици с бал над 400 да се очакват еднакви знания, умения и компетентности на изхода.

Нямам идея кой ще обобщава становищата, може би експертите от РУО, но ще бъда най-искрено учудена,  ако тези становища се вземат предвид.

Общи условия

Активация на акаунт