Бихте ли назначили секретарка, ако говори на миеко?

• 16 027
  • 313
  •   1
Отговори
# 60
Не, не бих.

# 61
От кога е снобария що годе да се стараеш да говориш правилно?

Според това как си го написала,правилно значи с шопски акцент.А и защо си изтъкнала тези причини като може да е нещо съвсем различно???

# 62
От кога е снобария що годе да се стараеш да говориш правилно?

Според това как си го написала,правилно значи с шопски акцент.А и защо си изтъкнала тези причини като може да е нещо съвсем различно???
хаххаха нарочно го написах. Знаех си че някоя от моекащите, ще се върже.
Еми мила, аз не работя в престижна фирма и не съм секретарка.
Исках да подчертая, че всички се отколоняват от темата.

# 63

Чужденците никога не забелязаха да има проблем, но българите, които посещаваха фирмата се дразнеха.

Едва ли са се дразнили чак пък толкова. По скоро не биха пропуснали да позлобеят зад гърба й. В тази ситуация смятам, че въпросната хипотетична литературна героиня ще е потърпевшата и това ще я стимулира да си поправи говора. Въпрос на месец - два.

Относно поведението на авторката на темата.
Евала ти правя ,че си й казала точно това, което мислиш. Смятам, че си и помогнала достатъчно много. Остави я да си се сърди.

# 64
  • Sofia

Скоро говорих по темата с познат занимаващ се научно с диалектите в Бг. и той каза, че на мъжете мекия изказ им действа сексуално /в случая говорехме за телефонен разговор/ И обратното - на човек живеещ в регион като Варна или Русе по телефона разговор със Врачанец предизвиква интерес и развинтва фантазията  Wink
при мъжете не знам, но на мен лично ми става смешно и определено не ми действа сексуално да чуя Обичъм тиеее или много мЪ взъбуждаш...мекането и кекането са ми смешни. Наскоро една се обажда на брат ми и му вика "Аз съм иедна твояъ фиенка" умряхме си от смях . не искам да засегна хората, които говорят така. Имам доста такива приятели и кумата ми говори така, но какво да направя като ме напушва смях  Rolling Eyes

# 65
Не бих назначила. Правоговорът за мен е въпрос на възпитание - все едно да ме питаш бих ли назначила секратарка, която на интервюто за работа си бърка в носа и изяжда съдържимото му.

# 66
Ай моля ти се да не се обиждаме на миекащи и ....да не почвам аз.Явно с темата целиш да обиждаш хора с различен диалект от твоя,а и не знам ти с какъв диелект си...така че коментарите си ги запази за себе си.

# 67
Ако е много много кадърна и не искам да я изпускам, ще й дам пробен срок от един месец, в който да изчисти мекото говорене.
Обаче от едно интервю за работа едва ли ще успея да разбера колко много много е кадърна, така че по-скоро не.

Ако е много кадърна за "секретарка"  не би трябвало да говори на меко, защото всяка секретарка знае, че манталитетът и отношението, тонът и правилният говор, са тези, които струят от гласа при всяка казана реплика с който и да било. И за този един месец могат да ти се смеят цяла година...Иди обяснявай после, че е имала един месец пробен период...

# 68

Скоро говорих по темата с познат занимаващ се научно с диалектите в Бг. и той каза, че на мъжете мекия изказ им действа сексуално /в случая говорехме за телефонен разговор/ И обратното - на човек живеещ в регион като Варна или Русе по телефона разговор със Врачанец предизвиква интерес и развинтва фантазията  Wink
при мъжете не знам, но на мен лично ми става смешно и определено не ми действа сексуално да чуя Обичъм тиеее или много мЪ взъбуждаш...мекането и кекането са ми смешни. Наскоро една се обажда на брат ми и му вика "Аз съм иедна твояъ фиенка" умряхме си от смях . не искам да засегна хората, които говорят така. Имам доста такива приятели и кумата ми говори така, но какво да направя като ме напушва смях  Rolling Eyes

Молиияя ти съъъ! Нидьей така...
 hahaha hahaha hahaha
И мен ме напушва смях, ама от определени региони... Mr. Green

# 69
Според мен, говоренето на диалект е непростимо. При достатъчно желание и акцентът се премахва.

На конкретния въпрос: не, не бих наела такава секретарка, дори да е завършила Йейл - това е лицето на фирмата!

# 70
Ако само това й е кусура и превъзхожда останалите кандидати- да, ще я назнача  Peace

# 71
Попадала съм на такава секретарка и нищо не разбрах. След поредното поватряне зацепих какво ми говори и после ми стана смешно. всъщност много зависи с каква дейсност се занимава ф-мата. Не винаги пречи

Е след като не си разбрала нищо, значи пречи! Simple Smile

# 72
  • Бургас
Да ще. Но е важно дали е добра. Изключвам това, че въйка, защото в официален разговор на дали ще го направи. Колкото до диалекти ама за един град не съм чула да се говори правилно. Във Варна се изкорват, София писахме вече ръкъта, леле и едно изкривяване се чува, някъде имаше и млекото абе изхакана работа.
Пак сме по - добре от Испанците.
А за хората с Р те не са виновни, че не го казват и ако са добри в професията си това не трябва да е пречка.
ПС: Това значи ли, че ако дойда да работя в София няма да си намеря хубава работа въпреки възможностите си?

# 73

В друг град, където повече хора говорят по такъв начин, може би няма да се отдава значение на мекото говорене и там момичето да има по-големи шансове. Но в София-не.

Е, не във всички градове извън Сф се говори на меко.   Crossing Arms
Осн. този диалект е разпространен в региона Варна-Шумен-Добрич и в югоизточна България(Стара Загора, Хасково, Ямбол и т.н.). Макар че м/у тези два региона има разлика в мекото говорене.

Иначе по темата--не бих. Naughty

Не съм казала, че във всички градове извън София се говори меко.
Нито пък съм казала, че в някой друг град, различен от София, всички хора говорят меко.
"В друг град, където повече хора говорят по такъв начин......"-това съм написала. Т.е. има градове, в които много хора говорят меко, и в такива градове подобен говор не прави особено впечатление.
Аз, както съм казвала и друг път, съм мома пловдивчанка, нищо че от 20 години почти живея в София. Докато живеех в Пловдив не ми правеше никакво впечатление, че има много мекащи пловдивчани, или че много хора произнасят "и" вместо "е" в думите, завършващи на "е". "Щи видими", "ний ни исками"......- примерно. Когато много хора говорят така около теб, го приемаш за естествено и нормално.
Но сега, когато ухото ми е привикнало към друг начин на говорене, ми прави впечатление начинът, по който се говори в Пловдив.
От което не следва, че откакто живея в София съм станала голяма работа. Grinning
Аз живея 24 години в Пловдив, и чак " ний ни исками " не съм чула...
А пък в София като говорят на "Е"??? Хайде да отидеме... Това също не е правилно... Rolling Eyes

# 74
  • Sofia
Ето сега се сещам за една случка във Видин. Спираме на пътя да питаме къде се намира няква улица и жената вика "Че кекерилипитате" и започна нещо да чурулика и нишо не разбрахме разбира се, а искаше да каже ще попитате

Общи условия

Активация на акаунт