Бихте ли назначили секретарка, ако говори на миеко?

• 16 032
  • 313
  •   1
Отговори
# 90
Мисля, че си права.
Понякога диалекта е не просто диалект, но и манталитет. В случая с твоята позната е така.

Съгласна съм с казаното. В случая твоята позната няма за какво да ти се сърди. Ти си й казала реалната ситуация в София и това е! НЯма какво да ти се сърди на теб - просто е проявила някакъв кофти провинциален манталитет.

А по темата - и аз не бих си назначила мИекаща секретарка. Аз нямам нищо против, но хората които работят с мен може би няма да се чувстват приятно...  Confused

# 91
Знам колко важно е за софиянци и колко пренебрежително гледат , но знам и че диалекта не е мерило за интелект и способности.
Мисля че всички сме съгласни,че диалекта не определя умствения багаж на даден човек и би било глупаво някой да мисли обратното.Да не би всички софиянци да сме професори  Kissing Heart
простаци има навсякъде

Точно така си е.
Една от нашите секретарки говори на меко. Прекрасен човек и да ви кажа говора няма нищо общо с начина по който си върши работата. Понякога я бъзикам и като ми каже нещо по миеко я питам дали така и ще го напише, но това си е в кръга на майтапа и за мен тя си върши прекрасно работата. Не съм забелязала на някой да му пречи.
Виж значително повече ме дразни диалект, който от време на време разни хора ми вмъкват в служебни разговори.

# 92
Мекото говорене няма нищо общо с интелекта и способностите, разбира се, но ако момичето беше много дебело или много грозно, също нямаше да го назначат. Когато си "лице на фирмата" има и други изисквания, на които трябва да отговаряш, освен компютърни умения и 2 чужди езика. Дискриминация, недискриминация - това е. Виж, ако  фирмата е в град, в който се говори меко - да, бих я назначила, там ще е на място.

# 93
Ако много ми допадат другите и качества бих я наела- но само с уговорка предварително да си изчисти диалекта- при логопед предполагам трябва да се отиде. Иначе със сигурност ще прави лошо впечатление диалекта, ако фирмата държи на реномето си би трябвало да обръща внимание на тези неща.
А не е толкова трудно да се коригира. Ако помните Зейнеб в ББ какъв ужасен диалект имаше, сега няма и помен от него Simple Smile /нали води Времето по Нова ТВ/.

# 94
Жалко!Трагично е мисленето на българина...ако това се случи тук,сто на сто ще има осъден работодател...

# 95
Защо не правите разлика между акцент и диалект?
И мислите ли, че само тези които са в София говорят правилен български.Съмнявам се. Ако се поразровите ще видите , че най-правилен български не се говори точно в София, а в друг регион на страната.
И какво е това делене на София и провинция, или софиянци станахме откак и околните села влязоха в границите на града.
Наемат се хора според техните професионални качества.

# 96
Жалко!Трагично е мисленето на българина...ако това се случи тук,сто на сто ще има осъден работодател...
Добре де, ако аз тежа 100 кила, но много искам да стана балерина, трябва ли да осъдя шефа на операта, че не ме назначава newsm78 Кое му е трагичното? Има си изисквания за всяка професия, не може всеки да е еднакво добър във всичко.

# 97
Сикритарката я вземам  Peace изискванията за правоговор казвам в прав текст, ако го приеме, тогава ме избира и тя и това е. Наистина тук непрекъснато се забравя, че не само работодателят избира, работната ръка също трябва да избере работодателя  Wink...информацията за миекането може да се поднесе по различен начин и от поднасянето зависи дали ще се приеме като лична обида, дискриминация или предизвикателство и добър професионален съвет  Peace
Ако гледате стари бг филми...ясно ви е, че тогава стандартът за правилен език е бил по-различен. Говорело се е по-меко, дори актьорите са говорили меко, макар и не на силистренски, а с една "рафинирана" мекота. Втвърдяването като официална норма според градските легенди тръгва от соца, когато са искали да галят ухото на тогавашния Първи (шоп от Правец). Само хипотеза   bouquet

# 98

ПС: Това значи ли, че ако дойда да работя в София няма да си намеря хубава работа въпреки възможностите си?
Ще си намериш, не се притеснявай.  Laughing Имаш големи шансове.  Laughing
Ще си намериш. С повечко късмет. На едно интервю няма как да те преценят колко си кадърна. Ако имаш външен вид и образование, ще помогнат. С миекането може да си затвориш вратите обаче. Погледни мненията на хората. 90% казват, че няма шанс да назначат такава секретарка.
Говорим за София.

# 99
Колко жизнерадостно ми е :
Втвърдяването като официална норма според градските легенди тръгва от соца, когато са искали да галят ухото на тогавашния Първи (шоп от Правец). Само хипотеза   bouquet
Simple Smile
Дали Велико Търново е
най-правилен български не се говори точно в София, а в друг регион на страната.
?

# 100
Номинирам родопското наречие (Смолян) да се приеме за официален български  Party

# 101
Номинирам родопското наречие (Смолян) да се приеме за официален български  Party
Згропали са да та куднам  Mr. Green

# 102
 вай вай вай hahaha

# 103
Не, не бих. Ако всички в града говорят така сигурно да. Но на място където само нейния език е такъв - не. Не смятам говоренето на диалект за някакъв порок, изобщо, но според мен когато човек иска може да се научи. В университета имах колеги, които първата година не можех да разбера какво ми казват (Беше от Русенско момчето), а след това се постаря и даже почна работа в телевизия.
Според мен обстоятелствата ни поставят пред много задачи, и стига да осъзнаваш правилно, че е нужно нещо да промениш трябва да го направиш.

# 104
Защо не правите разлика между акцент и диалект?
И мислите ли, че само тези които са в София говорят правилен български.Съмнявам се. Ако се поразровите ще видите , че най-правилен български не се говори точно в София, а в друг регион на страната.
И какво е това делене на София и провинция, или софиянци станахме откак и околните села влязоха в границите на града.
Наемат се хора според техните професионални качества.

Ха ха ха  Joy hahaha rotfImbo rotfImao rotfImbo   в София е последното място дето се говори правилно. Може да е столица, ама с говоренето хич ги няма. Сега като чета ми се струва, че повечето Софиянки смятат че "правилен изказ" е техния, нооооо ... момичета да говориш твърдо е същото като да говориш миеко - т.е. неправилно е!

Общи условия

Активация на акаунт