Бихте ли назначили секретарка, ако говори на миеко?

• 16 002
  • 313
  •   1
Отговори
# 150
Хайде от мен да мине. Ще ти разясня. Няма в невидение да живееш я
Ъх, мьека ти клавиатурата. НевЕдение.
Не бре. Не е миека. Просто неграмотия. Е, няма да ставам сейкретарка.

# 151
Само да вметна в Бургас примерно /далеч не единствено/ се говори, почти като по новините.  Peace
Прощавай, но с това не мога да се съглася!  Laughing Naughty

# 152
Между "меко" и "меко" има разлика.
На някои хора съвсем леко им личи, но имат правилев изговор и не използват диалектни нзрази и възклицания. Такъв човек бих назначила. В работата си контактувам с много секретарки от цялата страна и съм чула целия спектър.

# 153
  • Бургас
Само да вметна в Бургас примерно /далеч не единствено/ се говори, почти като по новините.  Peace
Прощавай, но с това не мога да се съглася!  Laughing Naughty

Може и така да е. Това са мойте наблюдения

# 154
Ако фирмата е престижна и в София - не. Ако е малка и е в провинцията - би се приело нормално. По принцип не.

# 155
Не бих назначила,това е човекът от фирмата,с който клиентите най-напред влизат в контакт и аз например определено бих се издразнила ако някой ми отговаря с "въй".А и това не е нещо непоправимо,всяка потенциална секретарка(и не само),която се стреми към някакво ниво,би могла да положи усилия и да говори на правилен книжовен български.

абсолютно споделям! определението за диалект в учебниците е: диалектът е неосъзнат говорен дефект, който може да бъде отстранен!!!!!!

да дам и пример! помните ли Зейнеб, която участва в един от Биг Брадърите? тогава не можеше да се разбере какво говори, но при по-чести посещения при логопед, говорът й стана напълно нормален!

# 156
Да, бих  назначила.От това което прочетох,останах с впечатлението,че за повечето от вас,хората говорещи меко са едва ли не -Второ качество.Просто абсурдно #Crazy!

Последна редакция: сб, 22 юли 2006, 17:20 от IZMINI

# 157
Да, бих  назначила.От това което прочетох,останах с впечатлението,че за повечето от вас,хората говорещи меко са едва ли не второ качество.Просто абсурдно #Crazy!
Точно и правилно си разбрала.

# 158
Става ли ти хубаво,когато се държиш(пишеш) по този начин newsm78?

# 159
Да, бих  назначила.От това което прочетох,останах с впечатлението,че за повечето от вас,хората говорещи меко са едва ли не -Второ качество.Просто абсурдно #Crazy!

За мен лично - не са. Те просто имат такъв говор, в каквато среда са израстнали. Това не означава, че тора е орисия, от която не можеи да избягаш. Майка ми е от Силистра, където се говори толкова меко, че чак ми е смешно понякога. Въпреки това и там има разлика в "мекостта" на говора. Има хора, за които не мога да позная, че са от там. Мисля, че е въпрос на желание човек да поправи този "дефект".

# 160
Да, бих  назначила.От това което прочетох,останах с впечатлението,че за повечето от вас,хората говорещи меко са едва ли не второ качество.Просто абсурдно #Crazy!
Точно и правилно си разбрала.

Това шегичка ли беше?

# 161
Тая тема взе да се изражда
заприличва ми на епосите "София вс. Провинция" и "Оженихте ли се по сметка, за да заминете в чужбина... или там квото беше".

Ясно е, че за да станеш секретарка в наше време се иска доста повече, отколкото да станеш министър - председател, но съм на път да свикна с тая мисъл.

# 162
малее, тук "диалогът" бая е изродясал
не приемам забележки за диалект и правоговор от човек, който говори на ДРУГ диалект
пък за секретарката - да, аз ако съм от село и искам да се наместя в Софето за секретарка, ами ще си направя труда да посетя няколко пъти логопед, така шансовете ми да получа работа в по-печеливша фирма са по-големи

# 163
Темата пак се обърна в "София срещу провинцията", кой говорел по-неправилно, кой бил второ качество и т.н. Защо толкова се палите и се впрягате? По същия начин за офиса си в Източна България не бих назначила секретарка, която говори подчертано твърдо. Просто различното не буди доверие - факт. Същото е, ако фирмата има определен дрес-код. Не става дума за първо, второ и т.н. качество, а за адаптиране към средата. Аз правя обратното - когато съм някъде, където се говори меко, смекчавам съвсем незабележимо говора. И ми трябват 2 дни, за да усвоя поне ключовите думи от местния диалект и да ги пускам тук-там. За мен това от една страна е начин да се адаптирам по-бързо в новата среда, от друга - някакъв вид уважение към местните хора (може би звучи абсурдно, не знам).

# 164
сега, в контекста на последните изказвания, предлагам да отворим подтема "Га плюскате лютеницата от село, питате ли дали бабето, дето я е направило, говори на мьеко", пък за туршийката зимъска хич няма да отварям дума
плющите и ви пращят ушите сигурно

Общи условия

Активация на акаунт