Бихте ли назначили секретарка, ако говори на миеко?

• 15 981
  • 313
  •   1
Отговори
# 195
Добре, уважаеми обидени мекоговорящи дами, сигурна съм, че и вие сте се хилили и подигравали на момчето от Перник, което каза "скакауец". Защо сега скачате? Да, диалект и акцент не са едно и също, човек може да говори правилно граматически и с акцент. Но акцентът е  като целулит на речта - не е болка за умиране, но ако държиш да рекламираш бански, ще направиш нещо по въпроса, нали?

# 196
Добре, уважаеми обидени мекоговорящи дами, сигурна съм, че и вие сте се хилили и подигравали на момчето от Перник, което каза "скакауец". Защо сега скачате? Да, диалект и акцент не са едно и също, човек може да говори правилно граматически и с акцент. Но акцентът е  като целулит на речта - не е болка за умиране, но ако държиш да рекламираш бански, ще направиш нещо по въпроса, нали?
Дона, момчето от Перник имаше говорен дефект- не можеше да произнася "Л". Имат го и твърдо говорящите. Подозирам, че имаше и лека форма на олигофрения, но това е друга тема. Mr. Green

# 197

Дона, момчето от Перник имаше говорен дефект- не можеше да произнася "Л". Имат го и твърдо говорящите. Подозирам, че имаше и лека форма на олигофрения, но това е друга тема. Mr. Green

Ми то цял Перник го има този говорен дефек  Laughing

# 198

Ми то цял Перник го има този говорен дефек  Laughing
Това е типичен пернишки акцент  Grinning

# 199

Това е типичен пернишки акцент  Grinning

Пцолютно!

# 200
НЕ Naughty
Отблъскващо, неприятно и смешно е, човек който приема телефонни обаждания да мяка и да употребява изрази като въй, нии и т.н.

# 201
Родена съм в регион където се говори меко и по стечение на обстоятелствата живея в София.Когато съм в София говоря възможно най-близко до начина по който говорят софиянци , не използвам диалектни изрази специфични за региона където съм израснала . И обратното-когато съм при родителите си говоря меко.Опитвам се да се адаптирам към средата в която съм.Правя това защото съм се убедила че различният говор независимо твърд или мек винаги прави впечетление - за едни е интересно , за други дразнещо , за трети както се осведомих във форума действа възбуждащо Grinning - няма значение. Мисля , че ако момичето е решило да се реализира като секретарка в София би следвало да обърне внимание на дикцията си.Това не означава , че трябва директно да бъде отхвърлена ако е способна и в друго отношение би се справила чудесно с работата.Аз лично бих и дала възможност да поработи около месец на друга позиция / ако има такава опция въобще / докато поработи над изказа си и ако се справи да я назнача като секретарка.Това разбира се ако съм убедена в качествата й.
Между другото идеята за секретар не е лоша- нека си мяка - мен не ме дразни мекия говор smile3521

# 202
  • Ямбол
НЕ Naughty
Отблъскващо, неприятно и смешно е, човек който приема телефонни обаждания да мяка и да употребява изрази като въй, нии и т.н.

А по-приемливо ли е да отговаря с "Леле", "нема", "е па" и т.н.?

# 203
  • София
НЕ Naughty

Предполагам и нея няма да я назначат.

Но подкрепям мнението на Симона

# 204
НЕ Naughty

Ох, хайде стига с тия комплекси! Многократно изяснихме, че е неприемливо говоренето с какъвто и да е акцент, а вие продължавате да дъвчете едно и също - че софиянци не говорели правилно (а кой го е твърдял?), че е важно да се пише правилно (а кой го е оспорвал?), чак до лютеницата стигнахме... Tired

# 205
  • Ямбол
НЕ Naughty

Ох, хайде стига с тия комплекси! Многократно изяснихме, че е неприемливо говоренето с какъвто и да е акцент, а вие продължавате да дъвчете едно и също - че софиянци не говорели правилно (а кой го е твърдял?), че е важно да се пише правилно (а кой го е оспорвал?), чак до лютеницата стигнахме... Tired

Намекваш, че избивам колмплекси или само ми се струва, а?
Ми дъвче ми се - дъвча си, преча ли ти? smile3502
 Tired

# 206
Аз не бих назначила.  Но ако съм си вкъщи (в Пловдив), голям зор ще е да си намеря някоя да не  и- ка. Ще трябва сама да съм и шеф, и секретарка.

# 207
НЕ Naughty

Намекваш, че избивам колмплекси или само ми се струва, а?
Изобщо не намеквам  - казала съм си го в прав текст Grinning Ако в твоя град дойде някой, който говори по описания от теб начин:
"Леле", "нема", "е па" и т.н.?
съм сигурна, че ще го скъсаш от подигравки. Защо тогава се засягаш толкова? Различното не буди доверие - факт. Най-обикновен факт, който не си заслужава толкова страници драми. Както и войната "София - провинция", която изкуствено се подклажда и разгаря. От позицията на човек, който е от едното място, а живее на другото, мисля, че  имам право да го кажа Peace

# 208
Във Варна почти всички си говорим меко
Значи или аз не съм от Варна или не познавам варненци, или пък моите познати просто така са се случили да не говорят меко. Меко говорят хората от селата.

Обаче имам една позната дето отиде в София и веднага проговори шопски, да не се отделя от колектива hahaha

И по темата: ако момичето е с достатъчно добри други данни, бих я назначила и записала на курс, за да изчисти мИекото  hahaha

# 209
  • Ямбол
ОК, Дона. Peace
Засягам се защото от почти всяко изказване по темата от софиянец лъха пренебрежение и подигравка.
Тук сме малко по-толерантни и не се подиграваме на шопския диалект.
Както и да е няма да се заяждам повече, освен ако не провокират.

Общи условия

Активация на акаунт