С какво ви дразнят свекървите? – 116

• 30 984
  • 753
  •   1
Отговори
# 210
Може да си благодарен за едно и да имаш конфликт с друго, не се изключват .
Ами не, според мен се изключват.
Поне "настройката" за конфликта е друга. Благодарната снаха(истински благодарната) би пропуснала покрай ушите и очите си доста неща, би простила нетактичност, би намерила сили да продължи да държи баланса на отношенията. При такова поведение всяка нормална свекърва ще е кротко агънце.
Изискват се усилия и от двете страни, но е много важно да се оцени жеста на родителя.

Колко ли пък благодарност трябва да изпитваш, та да траеш всякакви простотии с надеждата, че някога щяла да стане кротко агънце?! Някога. Евентуално.

# 211
  • София
Никой не ми е длъжен да ми гледа децата!Но и аз не съм длъжна да търпя някой да ми размахва с пръст и да тропа по масата!
Ако ми е отгледала децата и ми плаща сметките,да си каже човек .....тая пък и с претенции,ще търпи щом я издържат.
А аз цели 12 години чаках,че може би ще започне да ме уважава и да се съобразява относно начинът по който отглеждаме децата си!
От това, което написа, останах с впечатление, че е гледала децата и то не еднократно.

# 212
Никой не ми е длъжен да ми гледа децата!Но и аз не съм длъжна да търпя някой да ми размахва с пръст и да тропа по масата!
Ако ми е отгледала децата и ми плаща сметките,да си каже човек .....тая пък и с претенции,ще търпи щом я издържат.
А аз цели 12 години чаках,че може би ще започне да ме уважава и да се съобразява относно начинът по който отглеждаме децата си!
От това, което написа, останах с впечатление, че е гледала децата и то не еднократно.
Добре,голямата е на 11 години,за тези години баба й да я е гледала 10 пъти.Много ли е?Толкова е могла,толкова е гледала

# 213
  • при късмета
Отдавна е трябвало да очертаете границите. Пак в мъжа ти е топката. той трябва да си заеме позицията и не да се кара с майка си, а да я уведоми какви са вашите, общи представи за това кое може и кое не да се преминава. И не дръж да получаваш уважение, няма да стане или поне не според твоите представи. Спокойствието гледай да си осигуриш

# 214
  • София
Не съм съгласна с няколко неща.
1. Когато има двама възрастни, балансът в отношенията им е отговорност и на двамата, не само на единия.
2. Да си благодарна, че родителите на мъжа ти са му дали жилище, не е причина или повод да премълчаваш и да правиш компромиси често. Когато има някакъв проблем, за да може евентуално да се реши, той трябва да се каже, а не да се премълчава.
По точка 1-ва: Аз не твърдя обратното, че да не си съгласна.
Казах, че снахата държи баланса, защото по възрастов признак тя е тази, която може да промени нещо в себе си. За възрастен човек промяната е невъзможна. Но в партньорски взаимоотношения, каквито и да са отговорностите са двустранни
По 2-ра точка: Повод и причина е благодарността да премълчиш, или да направиш компромис. Това е част от "цената", която плащаш. Това не означава да не се разговаря. Да премълчиш е в смисъл да не направиш забележка, обиден коментар, или директно скандал.
 Възпитаният човек ще намери цивилизован начин за решаване на проблеми, а и ако е и благодарен - съвсем добронамерено ще подходи.
Аз виждам така нещата.

# 215
  • София
Само че, ако А иска да променя Б, за да може вторият да е угоден на първия, то А не е приятел на Б, защото това не е добронамерено поведение. Даже мъжът ми, когото съм избрала, ако се опита да ме променя, за да съм удобна на него или на друг... Е, в общи линии ще му кажа да си гледа работата.

П.П. Перефразирам.
Не "вторият да е угоден на първия", а "поведението на втория да е угодно на първия".

Такива очаквания от един възрастен пълнолетен към друг възрастен, пълнолетен са доста обидни, всъщност.

# 216
За какво спорим? Ето, новото момиче и пример защо нещата между снаха и свекърва не се получават. Живее в осигурено от свекърите жилище, единствено свекървата й помага, защото нейните собствени родители са далеч в чужбина, но тя пак е недоволна. Малко била помагала, не искала да тичка, щом й свирнат, искала да ходи на кино с голямата, а не да седи с новороденото, разсърдила се, че майката й оставила за гледане изнервено  от въвеждането на нови неща (дали шише, дали храни, дали режим) бебе... Ами според мен, няма особени основания за претенции. Наистина свекървата толкова е могла, толкова е гледала и помагала!

# 217
  • волно калдъръмче
По отношение на децата и материалните блага винаги съм била на принципа имам - давам. Нещата се степенуват - дом, за да расте детето; образование;  жилище, ако мога, бих му дала (не дарила, а направо зорлен ще му го натикам в ръцете) с единственото условие - да не го продава докато съм жива. Смятам, че щом мога да си го позволя, на детето се полага по право също да добрува.

# 218
  • София
Птица, не споря за нея, защото написаното ми идва много несвързано и хаотично, не го прочетох. Говоря по принцип.

# 219
  • волно калдъръмче
За какво спорим? Ето, новото момиче и пример защо нещата между снаха и свекърва не се получават. Живее в осигурено от свекърите жилище, единствено свекървата й помага, защото нейните собствени родители са далеч в чужбина, но тя пак е недоволна. Малко била помагала, не искала да тичка, щом й свирнат, искала да ходи на кино с голямата, а не да седи с новороденото, разсърдила се, че майката й оставила за гледане изнервено  от въвеждането на нови неща (дали шише, дали храни, дали режим) бебе... Ами според мен, няма особени основания за претенции. Наистина свекървата толкова е могла, толкова е гледала и помагала!

Птица, не споря за нея, защото написаното ми идва много несвързано и хаотично, не го прочетох. Говоря по принцип.

Аз го прочетох с интерес. Типичен снахински профил - свека няма право да диша, щом има внуци.

Подразнила се бабата, че малкото дете не носи нейното име - жилище осигурила, внуци гледа, а го кръщават на другата баба, която го вижда само по скайп за 20 минути и по празници, евентуално. И аз да съм, и на мен ще ми прекипи. На пръв поглед снахата няма претенции за гледане на деца, ама после що свека гледала голямото 10 пъти. Последно: да го гледа или да не го гледа, сама ли да се сеща, колко да го гледа. Свека не вербализирала условията, когато давала жилище, то пък щото някоя снаха поиска да ѝ гледата децата и го каза точно така, а не баба си - ще гледаш.

Последна редакция: чт, 14 ное 2019, 16:23 от Вяра

# 220
  • София
Възпитанието и нормалното отношение се дължи от възпитаните хора, независимо дали са им дали жилище или не.
Но свекървофобките удобно подминават факта, че т.нар. натякване много, ама наистина много често се получава след проява на незачитане. И е напълно човешко да си кажеш "Не стига че жилище й/му дадох, ами се държи като...." Снахите, както са много образовани, отворени и интелигентни по презумпция, би трябвало да оценяват някои безплатни блага. Ако не искат - намират друг начин и опъват наравно с мъжа за новия дом. Но не хем да ползват, хем да дуднат.
Каквото и да пишете, не вярвам да подскочите от радост, ако примерно не ви допускат в жилище, за което сте се потрудили и сте вложили усилия и средства. Колкото и снахата да е винаги предизвикана и онеправдана.

Права е Абсурт - изумително е точно мъжки майки да бранят всяка жена на всяка цена и въпреки всичко. Дано не се убедят в обратното рано или късно.

Последна редакция: чт, 14 ное 2019, 14:35 от Cuckoo

# 221
За кой ли път се убеждавам, че угодия няма... Simple Smile  Като се натиска свекървата да помага и гледа внуци :"Ауу, че нахална, не мога да се отърва от нея. ". Като си има свой живот и интереси и не търчи на всяко" подсвирване "от снахата :" Ама каква е егоистка, само себе си гледа, внуците й хич не я интересуват! ".

# 222
  • при късмета
В този случай не свекървата е дала жилището. Изобщо не я е имало там и е имала друг мъж след свекъра, с който е живяла. Жилището е от свекъра, а тя предявява претенциите, защото след като не е могла да живее с майка си след раздяла с втория, се връща при свекъра.
Доста показателно е за представите на свекървите, какво им се дължи,  щом и за този случай пак свекървата е дала.
Добре, че са свекървите, защото една жена до сега да няма къде да живее, да не говорим за придобиване на собственост

# 223
Скрит текст:
А аз цели 12 години чаках,че може би ще започне да ме уважава
Скрит текст:
и да се съобразява относно начинът по който отглеждаме децата си!

Уважение не се чака, нито се получава по дифолт. От постовете Ви струи агресивност и опит за налагане тип "тропвам с краче", така не се печели уважение. Simple Smile

# 224
  • София
Възпитанието и нормалното отношение се дължи от възпитаните хора, независимо дали са дали жилище или не.
Но свекървофобките удобно подминават факта, че т.нар. натякване много, ама наистина много често се получава след проява на незачитане. И е напълно човешко да си кажеш "Не стига че жилище й/му дадох, ами се държи като...."
Каквото и да пишете, не вярвам да подскочите от радост, ако примерно не ви допускат в жилище, за което сте се потрудили и сте вложили усилия и средства. Колкото и снахата да е винаги предизвикана и онеправдана.

Права е Абсурт - изумително е точно мъжки майки да бранят всяка жена на всяка цена и въпреки всичко. Дано не се убедят в обратното рано или късно.
С подчертаното съм напълно съгласна.

Проявата на незачитане е нещо много относително, обаче.
За едни незачитане е "Ау, ти не ми казваш майко (татко)", за други – "Как така не си кръсти първото дете на мен?!?", а за трети – "Толкова ли не можеш да поздравиш нормално, когато се засечем?". За свекъра ми проявих незачитане, когато отказах да живея в жилище, определено от него.

Общи условия

Активация на акаунт