Кухня от ИКЕА - тема 3

• 89 361
  • 924
  •   1
Отговори
# 765
  • In transit
Няма как да редактирам последния си пост и затова пускам пореден. Избирайки горен шкаф за вграден абсорбатор бях с мисълта, че всеки абсорбатор за вграждане ще се побере вътре :) Т.е. нещата са стандартни в това отношение. Може би съм в грешка. Сега моля за модели абсорбатори, които вече използвате във вашите кухни и сте ги внедрили в шкафовете на ИКЕА. Или за стенни такива, отгоре с шкаф.
В грешка си. Simple Smile Има специални аспиратори, които са за вграждане, както всички останали уреди за вграждане.  Трябва да видиш и размера на шкафа да съответства на размера на аспиратора.

# 766
  • Разпиляна във въображението
След като се зарових повече го разбрах. Сега просто съм в някакъв шах - да си взема шкаф, ще трябва да ходя да търся човек, който да го изрязва по размера на абсорбатора. И това трябва да стане скоро, защото след това започваме ремонта и трябва да видя къде ще е дупката, къде контакта и т.н.

# 767
  • София-Младост
Т.е. да разбирам, че вие сами ще си я сглобявате?
Аз съм така с абсорбатор, който не е на ИКЕА. Майстора изрязава, но беше на късмет малко, като не спираше да говори, че в ИКЕА не могат да си рекламират стоката и че е супер лесно, ако техниката е на магазина и с вграждането няма да им апроблем.

# 768
  • София
Или взимате едно зеге и си го режете.

# 769
Ще изрязваме, няма мърдане Simple Smile

# 770
  • София
А ако монтажът е от Икеа, монтират ли аспиратори, мивки, и плотове, закупени от други магазини и които те да изрежат? Разбира се, срещу допълнително заплащане

# 771
  • при моите любими
Да, монтират. То така или иначе монтажът се плаща на уред. Без значение от къде са купени.

# 772
  • In transit
Извинявам се за глупавия въпрос, но защо не погледнете дали няма готов изрязан горен шкаф за абсорбатори? Изхождам от това, че в Икея има специален шкаф за мивка, за микровълнова, за фурна... все си мисля, че трябва да има и за вградени абсорбатори, които да нямат дъно, например?
Може и да бъркам, но се надявам да не бъркам. Simple Smile

# 773
Има такива, но рискувам, ако ми хареса абсорбатор с различни размери все пак пак да преправям. Утре ще отида на място да разгледам кой с какъв отвор е. Във форума ме насочика към някои марки и ще видя нещо ще пасне или не.

# 774
Телескопичните абсорбатори са за шкаф 60 см. Свободно стоящите са за 60 или 90 см. (каминен тип напр). За да има добра аспирация е много важно как се подвежда тръбата към комина или отвора (ако правилно разбирам, ще зидате част от терасата и там ще правите отвор). За обикновени котлони абсорбатора трябва да е на височина 60 см, а за газови - 90 см. Това от пожара-безопасна гледна точка. По стандарт кухненските гърбове са 60 см плоскости, но може да изрязвате или да слагате плочки и тн за по-ниско разположен горен шкаф встрани. Съветвам абсорбатора да си е на стандартна височина, иначе рискувате да се "биете по челото". Нито един уред не ни е икейски, защото не ми харесаха като технически параметри и цени. Абсорбатора трябва да е със съответстваща мощност спрямо кубатурата на помещението и отвора на въздуховода е от ф120~ф150. На външната тръба, ако не влиза в комин, е добре да се сложи кривка, за да не връща вятъра обратно парата. По наше време (преди 6 г) икеа предлагаха слаби абсорбатори на високи цени. Сега не знам как е.
Окабеляване трябва да се предвиди за захранване на абсорбатора и за осветление под горния ред шкафове, както и контакт за евентуално пасатор, кафе-машина, или каквото там се сетите.
Друго, на което обръщам внимание за горните шкафове и за това, че се чудите дали ще зидате или ще остане прозорец. Ако е второто, трябва да предвидите разстояние, така че прозореца да може да се отваря и мие. Тогава ще е по-подходящ телескопичен изтеглящ се вграден абсорбатор.

# 775
Еха, 90 сантиметра от плота с газовия котлон до абсорбатора ли?

Гледам някакви схеми и те ми дават - 60-65 см.

Явно ще се стремя да направя нещо такова, макар прозорецът да бъде една идея по-близо до шкафовете и печката ще е до стената с прозореца, а 30 см шкаф, ще е от вътрешната страна. Ще вземем по-мощен абсорбатор с идея да не го подменяме, когато разширим кухнята /някога в бъдеще/ Първо ще посетим магазин да разгледаме моделите, а след това и в ИКЕА, за да преценим шкафовете

Това е снимка на съседа ми над нас, за да се види горе-долу какво искам да направя, но той вече е премахнал стената между кухнята и терасата. Просто да покажа разположение на печка и прозорец.

# 776
  • София
Ами да, виж на бялата кухня как е шкафа по-високо...

# 777
По-високо е, но това 90 см ли са?

# 778
  • София
Поне 80-85 със сигурност...
Моите шкафове са вдигнати на 75от плота, може и тези да са малко по-високо... Но този е допълнително нагоре едни 20,ако стандартно ти дават 65,значи трябва да е на 85, ти с газови ли ще си?

# 779
Да, имаме вход за битова газ и смятам с ремонта да си сложим такива котлони. Неприятното е, че двойките са малки и не могат да се ползват заедно. Четворката ще заема много място, а ние ползваме два изключително рядко.

Общи условия

Активация на акаунт