Кухня от ИКЕА - тема 3

• 89 345
  • 924
  •   1
Отговори
# 795
Още нищо не съм пробвала аз лично, само според сайта - забърсване с влажна микрофибърна кърпа, та само си разсъждавах преди време и друго не ми хрумна.
Нямам опит с тези врати и може и да си права.
Ако тествам нещо и имам успех ще споделя.

# 796
  • София
Не знам, предполагам щом има лак би трябвало да понасят и мокри универсални почистващи кърпички... Обаче нямам опит. Хемнеса май и те са им така скриновете и си ги чистя с такива без проблем, не им е паднал цвета, но и те все пак нямат "натоварване" като кухненски шкаф от към зацапване.

# 797
Чистенето е лесно, не ми харесва, че повърхността е някак като пресъхнала, според мен е трябвало да се мине още една ръка лак, защото дървото поема. Резултатът е, че остават нещо като бели следи все едно рисуваш с пръст върху черна дъска от едно време. Никой реално няма да си рисува, но.... И не са само моите вратички така (те са ми и различни партиди дори по години като погледнах кашоните), тези на мострата бяха същите.

# 798
  • София
Ами можеш да пробваш с някой восъчен препарат  за мебеливътре на някоя вратичка как е... Но може да лъсне от него.

# 799
Привет, група. Рових, рових и накрая реших просто да питам, ако някой може да отговори. Сега започнахме да си правим апартамента с мъжа ми, но цените на поръчкови кухни тръгват от 10000лв нагоре. Не знам само на мен ли ми се струват много... Ориентирахме се към ИКЕА от гледна точка и на издръжливостта, и гаранцията им. Исках да попитам опитните това ли са стъпките и да задам някои въпроси:
- запазих час за проект в ИКЕА, не се справям сама с приложението им
- правят ми проект, евентуално плащам да дойдат да вземат и те размери на място, за да няма изненади
- поръчваме кухнята
- идва или е налична. Колко време се чака тук?
- идва тяхната фирма да ми я монтира. Колко време се чака?
- могат ли да ми монтират мои уреди? Мивката ще вземем от тях смятам. А абсорбатор? От тях ли трябва да е?
- каква цена излиза високият клас кухни г/д? Нашето място е Г-образна кухня, 2.4м на 3м с един стърчащ плот

Благодаря на отзовалите се!

# 800
  • София
Нямам конкретни отговори на твоите въпроси, но когато щяхме да правим кухня, аз си наредих в програмата каквото исках, излезе ми цената, крайната цена... И беше доста по-висока от кухнята по поръчка, която в крайна сметка взехме.
Това за средна кухня, без уреди, без доставка и монтаж, с много малко чекмеджета и с нормални рафтове, те с минимум механизми.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 12:18 от Angel_Dust

# 801
Нашата кухня е от Икеа отпреди три години и половина, излезе ни 6000 евро само кухнята, без транспорт и сглобяване, и със средния клас уреди, нито най-скъпите, нито най-евтините. Кухнята ни никак не е голяма. Не съм сигурна, че ще се вместите в 10000 лева в Икея, ако това е целта.

# 802
  • София
Тъкмо и аз това щях да пиша. Кухнята ни е на почти 5 години. Среден клас уреди, без осветление и гръб (те не са от Икеа), излезе 11-12 000 лева.
Сега цените са почти по две. 😒 Икеа вече не е бюджетен вариант.

# 803
Уау, чак се радвам, че не взехме Икеа миналата година. Добавям за сравнение - кухня по поръчка с масивни вратички на щкафовете и уреди Bosch + Falmec излезе около 17К (само хладилникът беше 2К, че мъжО имаше претенции) абсолютно от-до, с немски механизми. Кухнята е грубо 3.2 × 3.3м, в едната част няма горни шкафове. Реално само шкафовете с механизми и монтажа бяха около 10К. Останалото е за уредите.

# 804
Леле, направо се отказах. Grinning Все пак ще отидем на проект, ей така от интерес. Значи или трябва да прежалим поръчкова или да се задоволим с нещо като "Ирим", уж имат добри отзиви за мдф серията. Да видим докъде ще стигнат парите...

# 805
  • In transit
Не съм правила скоро проекти за кухня, но има една уловка в проектирането, което може да отблъсне много хора, особено, ако не се загледат.
В проекта, който си правите Икеа слага доста излишни неща, като осветление, уреди и други. Като се махнат те от сметката, цената на дървенията идва на доста прилична цена, със сигурност по-ниска от тази на кухните по поръчка.
Механизмите на Икея са много високо качество Блум, немски с 25 години гаранция. Моите чекмеджета са натоварени, като магарета с тежка посуда, продукти и прочие. Не са мръднали грам за последните 6 години. Единствено от вратичките не съм очарована, че пожълтяха с времето и някои се разлепи мдф-а, но пък са с 10години гаранция и без проблем ми ги смениха.
Цялата кухня, около 4 метра ни излезе около 4-4500лв, това преди 6 години.
Така, че rcirkova, направете си един проект с програмата на Икеа, махнете излишните неща от проекта и вижте дали ви удовлетворява цената. Уреди може да си сложите каквито искате, шкафчетата са универсални. Все пак проверете размерите преди да купувате уредите. Отделно цената на кухните на Икея се вдига много в зависимост какво искате. Колкото повече чекмеджета, механизми, специални вратички и други екстри добавите, толкова по-скъпа ще стане и обратното.
Ирим, като качество са доста надолу.

# 806
  • София
Икеа блум ли са им механизмите???? Че не са лоши не са, но не знаех, че блум им ги правят.
Аз излишни неща не съм слагала, понеже сама си правех проекта, малкото, което имаше, за да си допълня картинката съм го махнала като цена, излизаше  много, май около 10ли-12 ли хил, бях решила да правя само долен ред и някога натам горен(това наистина без уреди,  светлини, че даже в икейския имах само 1 чекмедже- под фурната) , добре че за ъгъла ми трябваше да ми направят или преправят шкаф, та се обадих на познат и той ме накара да му пратя проекта и да ми пусне оферта... Ми към 7 излезе

Но идете  за проект, нищо не пречи.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 16:51 от Angel_Dust

# 807
И аз сама си правих проекта, нищо излишно няма в него. Всичко си бях начертала на един лист, размери, видове вратички (нашата е двуцветна). Срещата с Икеа беше единствено, за да видя как всъщност изглежда на програмата и колко болтчета, винтчета и разни такива дребни неща ми трябват. Аз обяснявах на дамата къде какво да сложи, тя нямаше възможност да се изкаже. Точно за 20 минути приключихме, разпечатах си всичко за купуване и дадох списъка на майсторите, които ни правиха целия ремонт, да се оправят.

# 808
  • In transit
Angel, да, на Блум са, затова са и с 25 години гаранция именно  механизмите.

# 809
В Румъния кухните на Икеа, или поне врати и чекмеджета, излизат по-евтино от БГ. Не знам как възприеманте идеята да отидете до там със списък от магазина тук (артикулните номера съвпадат)? В магазина в Букурещ има наличности и се получава веднага, а не след 3 дни като в БГ. Една дама даже писа в скорошните теми, че ще ходят да си вземат от там част от нещата. За сравнение вратите Bodbyn бяха с около 40% по-евтини там.

Mikkey, много точно е написала как има неща, които оскъпяват. Ние например не купихме цокъл, корниз и панели за най-новата ни кухня, а поръчахме от Роси да ни ги разкроят и корниз с естествен фурнир, който боядисах и няма никаква разлика в цветовете.

Последна редакция: вт, 24 сеп 2024, 19:28 от bubanka

Общи условия

Активация на акаунт