НПМГ - 4

• 46 638
  • 736
  •   1
Отговори
# 135
  • София
А от Младост има автобус 88. Някой ползва ли го и дали е по-бързо с него, отколкото с метрото?

# 136
А от Младост има автобус 88. Някой ползва ли го и дали е по-бързо с него, отколкото с метрото?
По-бързо е с метро до Г. М. Димитров и от там автобус 88.

# 137
  • София
Много хубаво видео! Поздравления!
На добър час на завършващите!

# 138
  • София
Живеем в Младост. Детето предпочита да пътува с 88. Аз предпочитам с метрото до стадиона и после с трамвай. Друг вариант е само с метрото с прекачване.
И по трите начина времето е едно и също.

# 139
  • София
Успех на "децата" днес.
Нека това е само начало на едно добро бъдеще за тях.

# 140
Pегистрацията за Националното състезание „Акад. Л. Чакалов“ по природни науки и география е отворена:
https://npmg.org/2020/05/29/%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d1%81%d1%82 … 0%b0%d0%bd%d0%b8/

# 141
Здравейте, присъединявам се към темата с надежда Ill– синът ми е 7ми клас и има желание да кандидатства в НПМГ с химия. Математиката му върви доста, след 4ти клас на косъм не влезе в СМГ, но не желае да се занимава основно с математика. Тогава кандидатства заради добрата цялостна подготовка в училището 5-ти – 7-ми клас. Не иска да опитва СМГ сега. Вървят му математиката, химията и езиците, а и биологията му харесва. Бяхме на отворените врати през октомври и оттогава се запали за НПМГ. Основното, което ме притеснява е че като разучих паралелките от миналата година, тези с химия са 2, но едната е с немски. Синът категорично го отказва този немски Neutral Face Това обаче според мен рязко стеснява шансовете му за прием, ако и тази година са същите паралелки. Още повече че доколкото се ориентирах от темата в профилите Б и Х момичетата са повече, тоест шанса на момчетата е по-малък. Изчетох всички предишни теми и разгледах баловете от миналата година. Доколкото успях да се ориентирам от информацията за баловете на 1-во и второ класиране паралелките с химия са се запълнили още на първо. В тази връзка имам няколко въпроса:
1)Каква е разликата в часовете по химия и биология между профил биология и профил химия.
2) По химия мисля да ходи на курса, който ще е през април, но не знам дотогава все пак как да се готви отнякъде – в сайта на природни науки намерих само миналогодишните въпроси от състезанието на НПМГ и общински и областен кръг олимпиада, но предполагам че формата на олимпиадите е различен от състезанието на НПМГ. Можете ли да ми дадете насоки – сборник със задачи ли да взема – някой допълнителен учебник ли. Те в училище учат по Анубис.
3) Относно подготовката по биология, няма да има възможност да ходи на курса в НПМГ. Уроците по БЕЛ и МАТ са предостатъчно… Чудя се как да се готви сам. В училище ползват учебника на Педагог 6.
4) Относно езиците– втори език испански, има ли го като възможност за всички паралелки, от кой клас, по колко часа се учи, защото другото желание на младежа е испанската, голямо желание има за езика. Абсолютно наясно съм, че с втори език няма да научи кой знае колко в училище, но със сигурност ще му е по-приятно от немския.
5) Относно паралелките с Математика, които също са някакъв вариант, ако не го приемат Химия и Биология, имате ли представа доколко е застъпена информатиката, защото хич не го влече, тоест софтуерната паралелка не ни е вариант.
5)Може ли да се ползва на състезанието по химия Менделеева таблица
Извинявам се за дългия пост, но се опитах да си систематизирам въпросите. Много ще съм ви благодарна за всякаква информация.
Здравейте, моята дъщеря беше на курса по химия при Стаменов и е очарована. Аз обаче далеч не съм толкова спокойна с непреодолимото и желание за НПМГ. От доста места ме разубеждават с аргумент ,че нивото е паднало много. Ние имаме 84тл от олимпиадата по химия и 6ци по предметите в училище. Като гледам миналогодишния минимален бал за паралелката с химия, ще са ни нужни около 62т. на НВО. Това не е ли много ниска оценка, за да се подберат мотивирани деца... Така ме е страх да не допуснем грешка с избора на НПМГ

# 142
  • София
62 т. може и да стигнат може и да не стигнат. Божа работа.

Няма явен превес на момичетата в Х+Б или Б+Х.

# 143
  • София
Така ме е страх да не допуснем грешка с избора на НПМГ
А каква е алтернативата ви?
Много ми е чудно когато се изтъква като мотив падналото ниво на НПМГ. Паднало в сравнение с кога? Ако е в сравнение с времето, когато за успех под 4,50 излиташ от гимназията, сигурно е така. Но на другите училища е паднало още повече Simple Smile Имам пример за дете отказало се от училището по тази причина и съжаляващо в момента. А е имало възможността още на 1-во класиране да влезе. Обаче сега пък няма да има свобосно място в желаната паралелка.
Според мен сравнението с предходни години не е много меродавно. В паралелката по физика миналата година балът беше "космически", за разлика от други години... просто много силни деца пожелаха да учат физика.

# 144
  • София
Има ли деца продължили след СМГ в НПМГ? Как се чувстват? Какви са общите и различните неща между двете училища?
Доволни ли са от нивото на преподаване на немски в училището?
Благодаря!

# 145
  • софия
Не знам какво значи, че нивото е паднало. Ако в това училище нивото е ниско, тогава си представям по другите училища какво е. Сина ми завършва сега и за миг не е съжалявал, че е направил този избор. Бяха чудесни години с прекрасни преподаватели.

# 146
  • София
BistraBor, а защо пуснахте този пост, в тази тема? Какво очаквате да отговорим? Да ви разубедим или да потвърдим опасенията?
Няма да коментирам балообрзуването и това, че няма как да знаем деца с какви точки от НВО са влезли, както и това, че деца с по 80-90 точки от Оли, няма как да не са мотивирани.
Ще се хвана за първото ви изречение, че детето е очаровано от Стаменов. Ако беше на курс по биология щеше да е очаровано от Дойнов, ако се срещне с някой от физиците, ще е очаровано и от тях и т.н. Един от най-големите активи на тази гимназия са преподавателите, които знаят как да събудят децата. Не мога да говоря за всички, но мога да говоря за тези, които детето ми познава. Някои от тях познава още от основното училище, защото му преподаваха там. Когато дойде моментът за подредба на желанията, той каза, че има желание за НПМГ, но се носела мълвата, че гимназията вече пропадала. Тогава го попитах, кой от неговите учители, които познава и знае, че преподават в НПМГ е лош преподавател и пропаднал? Естествено, към днешната дата е ученик в НПМГ.
Избори и пътища много, но ако от сега тръгвате с нагласата, че ще сбъркате с избора, не го правете, колкото и да е очаровано и мотивирано детето ви!

# 147
  • София
BistraBor, пропуснала съм по последното изречение, коментирано от Слънчева.
Ще добавя само малко.
Моето в предходна година имаше двоен шанс да бъде прието и с Химия и с Биология. Заради НЕ едната Хим.паралека (тя бе и Физика) подредих е след Биологическите. В крайна сметка балът му стигаше и за прием с Химия, но заради подредбата попадна в първи профил Биология. Сега е повече от доволен от това.
Единствените ни терзания бяха дали ще запази интереса си и сложността на  профилирането.
Детето ви е впечатлени от Стаменов, но никаква гаранция, че ще е при него, ще ще запази интереса си към Химията. Нищо общо няма след това със седмокласната Химия.
Химията след 7 клас е писане, задачи, писане, задачи и отново отначало.
Много деца се впечатляват от този предмет в 7 клас. Магия е, вижте броя на явилите се на състезанието модул Химия.
Казвам го, защото моето без досег до Стаменов и самоподготовка 1 час/седмица Химия в училище, успя на олимпиадата (специално в това нямаше заслуга учителя, въпреки че бе добра). Негова си беше заслугата, аз само снабявах с материали и от време навреме се включвах с откъслечни позабравени знания, разкази свързани с опити - с Химия приключих в 8 клас, след това не се брои. Олимпиада по Химия не съм помирисвала, но пък беше много яко в училище с безкрайните опити.

# 148
Ние имаме 84т от олимпиадата по химия и 6ци по предметите в училище. Като гледам миналогодишния минимален бал за паралелката с химия, ще са ни нужни около 62т. на НВО. Това не е ли много ниска оценка, за да се подберат мотивирани деца... Така ме е страх да не допуснем грешка с избора на НПМГ
Погледнете го от друг ъгъл. Дори  две шестици от свидетелството за основно образование и две по сто на НВО не ти гарантират място в паралелката, ако не си записал съответния резултат по химия.

# 149
BistraBor, а защо пуснахте този пост, в тази тема? Какво очаквате да отговорим? Да ви разубедим или да потвърдим опасенията?
Няма да коментирам балообрзуването и това, че няма как да знаем деца с какви точки от НВО са влезли, както и това, че деца с по 80-90 точки от Оли, няма как да не са мотивирани.
Ще се хвана за първото ви изречение, че детето е очаровано от Стаменов. Ако беше на курс по биология щеше да е очаровано от Дойнов, ако се срещне с някой от физиците, ще е очаровано и от тях и т.н. Един от най-големите активи на тази гимназия са преподавателите, които знаят как да събудят децата. Не мога да говоря за всички, но мога да говоря за тези, които детето ми познава. Някои от тях познава още от основното училище, защото му преподаваха там. Когато дойде моментът за подредба на желанията, той каза, че има желание за НПМГ, но се носела мълвата, че гимназията вече пропадала. Тогава го попитах, кой от неговите учители, които познава и знае, че преподават в НПМГ е лош преподавател и пропаднал? Естествено, към днешната дата е ученик в НПМГ.
Избори и пътища много, но ако от сега тръгвате с нагласата, че ще сбъркате с избора, не го правете, колкото и да е очаровано и мотивирано детето ви!
Така ме е страх да не допуснем грешка с избора на НПМГ
А каква е алтернативата ви?
Много ми е чудно когато се изтъква като мотив падналото ниво на НПМГ. Паднало в сравнение с кога? Ако е в сравнение с времето, когато за успех под 4,50 излиташ от гимназията, сигурно е така. Но на другите училища е паднало още повече Simple Smile Имам пример за дете отказало се от училището по тази причина и съжаляващо в момента. А е имало възможността още на 1-во класиране да влезе. Обаче сега пък няма да има свобосно място в желаната паралелка.
Според мен сравнението с предходни години не е много меродавно. В паралелката по физика миналата година балът беше "космически", за разлика от други години... просто много силни деца пожелаха да учат физика.
Цитат на: Слънчевата
link=topic=1156241.msg40861811#msg40861811 date=1591523211
Писах тук, защото ми се стори, че има майки с челен опит в гимназията и познават преподавателите, средата и цялостния облик на училището. Дъщеря ми е убедена, че иска да учи химия, и аз нямам нищо против да го прави. Мълвата е че в НПМГ има голямо текучество на персонал, че нищо не учат, имат безброй свободни часове и никаква дисциплина. Това са слуховете. И очаквам някой да ги опровергае или потвърди. Това което аз виждам е , че балът е много нисък. И от там започнат колебанията ми- дали да я натисна за езикова гимназия и после да си  учи химията във ВУЗ или НПМГ е достатъчно добро, за да получи знания по химия, а езика да го учим отделно

защо пуснахте този пост, в тази тема? Какво очаквате да отговорим? Да ви разубедим или да потвърдим опасенията?

Общи условия

Активация на акаунт