»зползваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. ѕовече подробности можете да прочетете“” 

ƒа печелим от Shutterstock и други сток сайтове?

 • 26 023
 • 110
 •   1
ќтговори
 • ћнени€: 100
«дравейте! ¬ид€х подобна тема, но беше доста стара и реших да пусна нова, тъй като имам и н€колко въпроса.
“а като за начало нека да се представ€. ќтносно фотографи€та съм любител/аматьор (фотоапарата ми е Nikon COOLPIX P610) и с Photoshop г/д се справ€м добре. —ъщо така в момента уча графичен дизайн и като хоби се занимавам с дигитално рисуване.
≈дин от въпросите ми е мога ли да продавам едновременно снимки и илюстрации?
ƒругото, което не ми е €сно как сто€т нещата с данъците, нещо на сами€ сайт тр€бва ли да се плаща? –азбрах само, че при вс€ка продажба се отдържат н€какви проценти. “р€бва ли да плащам за н€какъв абонамент?
«нам, че за н€кои от вас въпросите ми ще са доста тъпи, но мол€ да ми дадете съвети като за начинаещ. ¬се още не съм се регистрирала, а ми е много любопитно да пробвам.
–азбрах, че тр€бва да се прикачи снимка на личната карта, това безопастно ли е?
Ќ€кой от вас има ли account в Shutterstock? Ћесно ли се одобр€ват снимките/илюстрациите?  ак/къде се изплащат парите (разбрах за PayPal,че може)?
¬с€какви отговори/съвети/мнени€ ще ми бъдат от полза! Ѕлагодар€ предварително!

# 1
 • ћнени€: 3 676
ћожеш да продаваш каквото имаш/можеш/искаш
«а данъците се попълва данъчна деклараци€, ко€то им се връща сканирана и те си оправ€т всичко сами.
ќт вс€ка продажба ти получаваш н€колко цента (не бъркай с процента)- обикновено 25 или 50. –€дко н€кой купува нещо по-скъпо.
Ќе плащаш никакъв абонамент. ѕрикачваш снимка на личната карта защото получаваш пари все пак, не могат да ги прат€т ей така във въздуха на н€кой си там. “р€бва да удостовериш личността ти.
Ќе се одобр€ват лесно, на сайта си имат секци€ с въпроси и отговори, които могат да се прочетат за да стане по-€сно какви изображени€ са подход€щи и какви са минималните качествени изисквани€ за качване. ѕарите се изплащат в пейпал, мисл€ че имаше и други опции, от сорта на чек по пощата.

—ъвет - ако не см€таш да се занимаваш посто€нно, да качваш вс€ка седмица/всеки ден нови неща, които се търс€т сезонно/празнично/събитийно (обикновено се качват 1-2 месеца преди старта на съответни€ празник/сезон/събитие) - не се захващай. Ќ€ма да спечелиш нищо и ще чакаш с години да ти се акумулира минималната сума за теглене на парите.

ѕоследна редакци€: чт, 14 ное 2019, 21:48 от Ќервен_’амстер

# 2
 • ћнени€: 100
Ѕлагодар€ за орговора и съвета! ј да попитам за Artfinder н€кой има ли повече информаци€?

# 3
 • ћнени€: 18 353
'Ћесно' се одобр€ват качествените, професионални снимки. Simple Smile
ѕробваш, качваш и се учиш от охвърлените снимки.

«а снимки плащат стандартно 24 цента или 1,88 долара, има отвреме на време и по-високи продажби по 40-70 долара.

Ќе сподел€м изобщо това, че не тр€бва да се се захващаш ако не качваш посто€нно, целта на майкросток сайтовете за много хора е пасивен доход, т.е. разработваш едно портфолио със снимки, за които има търсене и печелиш напред във времето...може да не качваш седмица, месец...но пари пак идват.. ≈стествено, ако снимките имат пазар. Simple Smile

# 4
 • ћнени€: 100
ћного благодар€! ќт н€къде месец чета из разни форуми, гледам в YouTube клипчета по темата и все не мога да се престраша да опитам. ƒобре де, ако чакам да дойде правилни€ момент ще си остана с чакането... Grinning
ўе се регистрирам и ще рискувам, но остава въпроса кой сайт да избера?  ой бихте препоръчали?

# 5
 • ћнени€: 469
spring_queen темата все едно съм € писала аз. “ъкмо навреме ми идва, да си задам и аз въпросите. ќт н€колко месеца чета и се интересувам и мен ме интересува въпроса с данъците.
»ма ли възможност тези данъци, които те плащат да не се призна€т от Ќјѕ и да ми се търси отговорност. “р€бва ли ако имам н€какви приходи от продажби в такива сайтове, да ги декларирам в Ѕългари€.
јз съм пълен любител и може и да не се стигне до приход, а като знам как зат€гат положението данъчните, се чуд€ дали изобщо да се занимавам да се пробвам в такива сайтове.
јко може н€кой, който продава или има познати, за които знае че се занимават  и изобщо имали ли са н€какви такива проверки и т.н.
ѕод проверки имам предвид примерно, като си декларирам доход за детски или справка към Ќјѕ ако си искам за стипендии, дали ще излезе превода към карта или ѕей пал?

Ќервен_’амстер тази деклараци€ в кой момент се попълва?  огато ще ти ги превеждат или...?

“ака като гледам и моите въпроси изглеждат глупаво, но... благодар€ предварително ако н€кой ми отговори?

# 6
 • в 1001-та нощ
 • ћнени€: 15 925
Ќ€ма нищо страшно. ѕросто започни. јз качвах едновремено в Shutterstock и Eyeem - при€тел ме навиваше - така и така снимам - и да качвам. ¬ рамките на н€колко месеца в Shutterstok имам 42 продажби, a в Eyeem една. “ой също. Ќа други платформи не съм пробвала. ¬ началото одобр€ваха на 100% всичко, което качвам. ѕрез юни нещо стана и започнаха масово да отхвърл€т - мои, негови ... масово беше. —€каш си промениха политката - цедката да е много ситна. “ова ме демотивира, защото отнема време да опишеш, качиш .... пък не се изкарва кой знае какво.

 упували са се доста разнообразни снимки, от различни места. Ѕ€х снимала едно ѕанджиало в Spaghetti Company - снимката е закупена от —офи€, и н€ма да се учуд€, ако отида там и си вид€ снимката  Simple Smile

—ега качвам доста р€дко. ѕреди качвах всеки ден. ѕак се продава по нещо, но по-р€дко.

—нимам само с телефон. ‘отоапарат не съм имала никога.

# 7
 • ћнени€: 16
«дравейте!

ћного обичам да снимам, бих се равала н€кой да сподели повече информаци€, затова как по-тончо да качвам снимки и да печел€ от това.

# 8
 • ћнени€: 100
—крит текст:
«дравейте!

ћного обичам да снимам, бих се равала н€кой да сподели повече информаци€, затова как по-тончо да качвам снимки и да печел€ от това.
»збираш си сайт, в който искаш да продаваш снимките си и се регистрираш. ¬сами€ сайт има об€снение как се качват снимки. јко ти се види трудно, в YouTube има много клипове на тази тема.
—крит текст:
Ќ€ма нищо страшно. ѕросто започни. јз качвах едновремено в Shutterstock и Eyeem - при€тел ме навиваше - така и така снимам - и да качвам. ¬ рамките на н€колко месеца в Shutterstok имам 42 продажби, a в Eyeem една. “ой също. Ќа други платформи не съм пробвала. ¬ началото одобр€ваха на 100% всичко, което качвам. ѕрез юни нещо стана и започнаха масово да отхвърл€т - мои, негови ... масово беше. —€каш си промениха политката - цедката да е много ситна. “ова ме демотивира, защото отнема време да опишеш, качиш .... пък не се изкарва кой знае какво.

 упували са се доста разнообразни снимки, от различни места. Ѕ€х снимала едно ѕанджиало в Spaghetti Company - снимката е закупена от —офи€, и н€ма да се учуд€, ако отида там и си вид€ снимката  Simple Smile

—ега качвам доста р€дко. ѕреди качвах всеки ден. ѕак се продава по нещо, но по-р€дко.

—нимам само с телефон. ‘отоапарат не съм имала никога.
ќх, много добре си задала въпросите си. » мен ме интересуват същите неща. јко н€кой е на€сно, много ще съм му благодарна, ако съдейства!

ѕоследна редакци€: ср, 20 ное 2019, 11:42 от AnMary

# 9
 • ћнени€: 18 353
“ехнически издържаните снимки н€мат основание да ги отхвърл€т, но естествено играе рол€ и човешки€ фактор.
ѕон€кога се случва да качиш снимка да € отхвърл€т , качваш пак и € приемат.

# 10
 • ћнени€: 2 473
ей на това му се вика чудна тема, трети€т човек съм с точно същите въпроси или поне да си обсъдим нещата Simple Smile

аз също качвам - в shutterstock и adobestock.

вълнува ме също въпросът с приходите и декларирането, да разбирам ли че приходите си ги декларирам в данъчна деклараци€? не съм попълвала такава от години. и към не€ прикачвам н€какво инфо за плащани€та ли...

иначе, въобще не се чуди, просто започвай. аз засега не съм качвала лична карта и за данъците инфо, но и нищо не съм продала от каченото Simple Smile

алена, много е €ко, че продаваш и то снимки с телефон Simple Smile

имам един гол€м, малко по-различен въпрос: по-хубаво обработвани и силни, да кажем, снимки, къде се продават, агенции други или лични си намираш, и те контактуват с издателства и списани€ за снимки към материали, книги?

# 11
 • ћнени€: 469
arino  радвам се, че се включи, аз още не мога да се престраша...
ј за данъчната деклараци€ не знам дали мога да се справ€, ще тр€бва ли да се осчетовод€ват документите... ƒори и като физическо лице в мо€ град счетоводителите вземат 150лв за попълването и.
» тук пак започвам да се питам има ли смисъл...
„етох за ѕей пал, че можеш да получаваш до 2 пъти годишно доход и то с н€какъв лимит преди, да те засекат като търговец... јко може тук a.l.e.n.a да се включи с повече информаци€, по какъв начин и изплащат парите.
јбе много ми е мътно...

# 12
 • ћнени€: 2 473
“и сама можеш да € попълниш,без проблем,спокойно. ¬ъпросът е как се действа с този вид приходи.

# 13
 • ћнени€: 469
arino да разбирам и че може да не даваш лична карта докато н€маш приходи...?

# 14
 • ћнени€: 2 473
јми аз засега не съм давала и н€мам приходи.

ќбщи услови€

јктиваци€ на акаунт