Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кърмене и физиологична жълтеница при новороденото

 • 6 845
 • 8
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
КЪРМЕНЕ И БЕБЕШКА ЖЪЛТЕНИЦА

Причина за бебешката жълтеница, позната още като хипербилирубинемия, е фактът, че бебетата се раждат с повече червени кръвни телца, отколкото са им необходими. Когато черният дроб разгражда излишъка от тях, се образува жълт пигмент, познат като билирубин. Тъй като незрелият черен дроб не може да се изчисти бързо от него, излишъкът се отлага по кожата и около ирисите на бебето. Това е т-нар. физиологична жълтеница.
При кърмените бебета жълтеницата обикновено продължава по-дълго, отколкото при изкуствено хранените. Нормално е тя да продължи до третата седмица след раждането. Предполага се, че това се дължи на все още неидентифирана съставка на кърмата.
Физиологичната жълтеница е безвредна, но някои начини на лечението й могат да попречат на постяване на добро начало на кърменето. Затова трябва да се внимава, когато се опитваме да излекуваме едно безобидно състояние с лек, който може да се окаже по-опасен от болестта. Ето на какво може да обърнете внимание:
*Не е необходимо жълтеницата да се лекува, ако нивото на билирубина е под 20 милиграма.
*Повечето кърмени бебета с физиологична жълтеница не се нуждаят допълнително от вода, вода със захар или адаптирано мляко.
*Обикновено не е необходимо да прекъсвате кърменето за 1-2 дни – това няма да намали нивото на билирубина.
*Не вярвайте, ако лекарите или някой друг се опитват да ви втълпят, че кърмата ви е вредна за бебето ви! Ако бебето ви е здраво, жълтеницата е краткосрочно явление, което е напълно безобидно. Ако пък жълтеницата е свързана с други здравословни проблеми на бебето (като несъвместимост на кръвната група на бебето и майката), кърмата ви е още по-ценна за него и не трябва да прекъсвате кърменето.

Какво можете да направите, за да оздравее бебето ви по-бързо?
*Кърмете го често. Билирубинът се изхвърля от организма с изпражненията, и тъй като кърмата има разхлабващ ефект, честото кърмене, денонощно, помага за оздравяването.
*Понякога жълтеницата прави бебетата поспаливи. Тогава вие трябва да поемете инициативата и да го будите за кърмене.
*Проучванията доказват, че даването на вода със захар не понижава нивото на билирубин. Това дори може да забави оздравяването, тъй като стомахчето на бебето ще е пълно с вода, то ще суче по-рядко, ще се изхожда по-рядко и билирубинът ще бъде изхвърлен от организма по-бавно.

Не забравяйте – ако бебето ви има физиологична жълтеница, тя ще премине и не трябва да спирате да кърмите. Ако причина за жълтеницата е несъвместимост на кръвните групи, лечението ще помогне на бебето ви, а вие можете да продължите да го кърмите и да бъдете сигурни, че няма да му навредите.

Преведе Петя Личкова от www.AskDrSears.com

# 1
Тъкмо писах в другата тема и видях тази - и тук да си кажа. Аз кърмя бебто си вече 7ми месец, тепърва се захранваме, адаптирано мляко не е пил - казвам това, за да не излезе  че съм противник на кърменето - напротив. Но ми се струва, че на моменти се фанатизират нещата. Разбира се, че няма веднъж завинаги да се откаже бебето да суче ако в първите му дни му се дава вода.Тогава то е основно на коластра, а тя колкото и да е полезна, не е източник на много течности. Освен това ако всичко с бебето е наред и то има лека форма на жълтеница - да, тогава може и да се избегне водата, но в нашия случай положението наистина беше много сериозно ( имахме кръвно-групова несъвместимост) - бебо беше много зле,аз не бях дала капка вода бебето беше 5 дена на системи, за да му наливат и глюкоза. НЕ съм спирала да го кърмя, защото  знам колко е важно и полезно, но също така съм сигурна че ако му бях давала вода в началото щеше да е по-добре.
 Не ми харесват крайности  от сорта "кърма и само кърма на всяка цена" - всеки случай е различен.

# 2
Да добавя също - не е вярно, че физиологичната жълтеница е напълно безобидно състояние, когато продължи повече от 3-4 седмици. А кърмата не е вредна, в никакъв случай, но забавя изхвърлянето на билирубина. Явно сме чели различни източници - нищо, хубаво е да има повече гледни точки Wink

# 3
 • Мнения: 385
Аз съм на мнение, че как ще се развие жълтеницата зависи много повече от предразположение. Щом при еднакво лечеие нещата се развиват по различен начин. Искам да кажа, че подкрепям тезата за по-честото кърмене. Кърмата е по-добра течност от водата.

При моя син жълтеницата започна на третия ден. Отделиха детето  от мен за наблюдение заради нещо друго не заради жълтеницата, но жълтеницата лекуваха с глюкоза и с Манитол венозно. Следствието от отделянето на детето беше, че на мен кърмата ми се забави. И какъв беше смисълът от тяхното лечение като стресираха мен, а сигурно и детето. Като се прибрахме вкъщи, първото, което чух от педиатърката пак беше за тази вода със захар. Не съм давала. Просто кърмех и сега кърмя на поискване и детето получава всичко от кърмата. През първия месец детето нададе 1,2 кг.

# 4
Ама виж сега - макар и бебето да беше отделено от мен аз ходех на около 2 часа да го кърмя - не съм спирала кърменето - нямах проблеми със забавянето на кърмата - кърмех го още от първия му ден.
 Никъде не съм казала кърменето да се спре, напротив, но можеше да съчетая нещата - просто можеше и да му помогна с допълнително течност.
  А към наддаването това пък никакво отношение няма - и моят син наддаде първия месец 1, 5 кг, въпреки че пиеше и вода.
 Всички деца са различни - и затова при всяко трябва да има различен подход - затова и описах нашия случай - защото пак повтарям, мисля че крайностите не са нужни.

# 5
 • Мнения: 830
Явно моята педиатърка е много либерална - според българските разбирания  Wink С първото ми дете , преди 3 години , имахме мноооого дълга жълтеница . Не отделиха детето от мен , пуснаха ме в къщи навреме , където пък аз страшно се притесних , защото бяхме много , ама много жълти , чак оранжеви ! Мина 1- 2- седмици , все така . Направихме кръвно изследване за мое успокоение , беше "в норма" за такова състояние . Лекарката ми каза че , ако спра да кърмя , ще се оправи , но не е нужно и че е най-добре да си кърмя . Така и направих , и чак на края на втория месец се оправиха нещата .
Очаквах нещо подобно и с това бебе , но тя нямаше жълтеница дори и за миг !

# 6
 • Мнения: 364
И при моя син жълтеницата беше много силно изразена - до средата на втория месец беше направо оранжев! Не съм спирала да го кърмя, но и никой не ми е казвал да го правя. Само му давах подсладена водичка. Той пиеше страшно много вода, но това не е пречило на кърменето или на наддаването му на килограми. В родилния дом ми казаха, че жълтеницата е толкова силна заради това,че и двамата с таткото сме кръвна група 0, но така и не разбрах това какво значение има Confused:  Sign Exclamation Второто ми дете изобщо нямаше жълтеница или поне нямаше видима изява, но това е може би заради факта, че я родих чрез секцио и първите дни я храниха с адаптирано мляко Sign Exclamation  Rolling Eyes

# 7
 • Мнения: 1 809
Здравейте!
Мойта бебка се роди по нормалния път,обаче нито на 3-тия,нито през следващите дни пожълтя.Възможно ли е да не е карала жълтеница,или по-скоро е била в много лека форма?!
Забравих да кажа,че само 1 седмица е била на кърма.

# 8
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Може и да е била в толкова лека форма. Моята дъщеря също никакви признаци не показа. Индивидуално е всичко.

Общи условия

Активация на акаунт