Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 23
Вълнува ме намесата на обществото в семействата с деца
Защото, от една страна, са биологичните родители. Тях никой не ги проучва, наблюдава. Те са одобрени за майка и баща по силата на биологията си. От друга страна са приемните семейства или осиновителите. Те обаче преди да станат такива се проучват и наблюдават с години.

А вълнението ми се появи по повод на случая от с. Балша, при който се намесиха социалните. Там три деца и трима възрастни – майка, баба и дядо обитават остъклено помещение, за което социалните преценяват, че не е подходящо място за живеене. Възрастната жена е майка на 3 деца – на 12, 18 и 19 години. 19-годишната й дъщеря Кети пък е майка на 3-месечно бебе и момче на 3 години и половина. Социалните са извели на 12-годишното момиче директно от училището, а бебето и 3,5-годишното момче от дома им.
Ето обяснението на Социалното министерство: https://www.facebook.com/MinistryofLabourandSocialPolicy/posts/2 … 9?hc_location=ufi

По този повод сега ми се въртят  по-общи въпроси.
Кога е в интерес на децата да не се отглеждат от биологичните им майка и татко, въпреки че и родителите и децата искат да са заедно?
Вие кога подкрепяте отделянето от родното семейство?

Последна редакция: пт, 22 ное 2019, 19:54 от Verines

# 1
 • Мнения: 23 118
Хубав въпрос. Когато животът и здравето на децата са ПРЯКО застрашени. И това е добре да се определя по ясни и конкретни критерии от оторизираните институции, а не по преценката на Пенка и Генка, които са решили да го играят спасителки.

# 2
 • Мнения: 118
Отг. Когато едно дете е подложено на насилие и няма близък, който го да го обгрижва , защото родителите му ще са в затвора , а ако само единия е насилник, той ще  е в затвора, а другия ще си гледа детето .

Не виждам, с какво са помогнали на тези хора, като са отвели децата им , според мен щяха да са по- ефективни ,ако им бяха предоставили едно общинско жилище . Такива семейства не са никак малко , но понякога трябва малко за да помогнеш на някой, а не да го тормозиш допълнително


По-късно,може да дам пример, как такова семейство заживя, като нормални  хора  .

А след НГ това ще е ежедневие

# 3
 • Мнения: 23 118
Тинти, и си права, и не съвсем. Права си, че отнемането не трябва да е с лека ръка и да се случва само в най-краен случай, когато животът и здравето на децата е пряко застрашен. Но за помощта, не винаги работи. На семейството с 10 ли бяха, 11 ли, деца от Русе като им дадоха и жилище, и разни други помощи, това промени ли с нещо родителският им капацитет? Ни най-малкото.

# 4
 • Мнения: 23
Как се помага в случая на 19-годишна майка, която има две деца - на 3 месеца и на 3,5 години?

# 5
 • София
 • Мнения: 39 062
Прочетох какво е написано в линка. Според описаното, с това семейство се работи от 6 години и нещата не само не се оправят, а се влошават, дори документи за помощи не са подали. Късмет е, че все още всички са живи и здрави. Ако някое от децата беше пострадало, тогава всички щяха да викнат "къде бяха от ЗД, защо са чакали".
При драстични случаи децата се извеждат от семейството.

# 6
 • Мнения: 23 118
Социални програми за помощ на 19-годишната майка има немалко. Центърът на въпроса не е тя, а децата и техният най-добър интерес А отделянето им от майката определено НЕ Е в техен интерес, освен ако майката не застрашава пряко живота и здравето им.

# 7
 • Мнения: 118
Уши , абсолютно е така ,не всеки има капацитет или обикновено желание даже
Но, това няма как да го знаем, без да се даде шанс , това имах предвид , наред с нежелаещите промяна, има толкова много добри хора, които се нуждаят от малко помощ

# 8
 • София
 • Мнения: 39 062
Ако младата майка е на 19 и има вече дете на 3 и половина, значи на колко е била, когато е родила? Според мен от ЗД дори са закъсняли с мерките, това са 6 години, през които непълнолетно момиче е родило две деца.

# 9
 • Мнения: 23 118
Да, за шанса съм напълно съгласна. Освен това, не може толкова важен въпрос какъвто е решението за отнемане на деца от родителите им да е в ръцете на абсолютно некомпетентни бюрократи като нашите социални. Мисля, че съм споделяла как преди години, когато водех едно дело за имот, един от наследниците на който беше малолетната ми дъщеря, социалните трябваше да дадат становище дали решението на съда е в интерес на малолетното дете. Много мили бяха, всички документи ми подписаха на секундата. Само дето, дори не поискаха документите по делото, т.е. подписаха, че решението е в интерес на детето, без дори да са го прочели. Ако така вземат и решенията за отнемане на деца от родителите им...пази Боже!

# 10
 • София
 • Мнения: 39 062
Обаче в случая не става въпрос за твоя случай, а за семейство с история, стари клиенти на социалните. На бабата/майката й е даван шанс шест години. Колко още шансове? Докато някое дете умре?

# 11
 • Мнения: 23 118
Не, Анди, става дума за подход към работата, който е абсолютно недопустим. Каква е гаранцията, че не прилагат този подход, освен в моя случай, и към случаите, касаещи отнемането на деца от родителите им?

# 12
 • София
 • Мнения: 39 062
И там е шарена работа като във всяка професия - някои са съвестни, други не. За конкретния случай формално са взети всички мерки през годините, но късно, мотали са се.

# 13
 • Мнения: 118
Andariel, какви точно шансове са им дали за тези 6 г.
-6 г, са ги оставили да живеят там
-предлагани са им консултации, представи си
та , с какво практически са помогнали?

При голям процент от така живеещите хора, има психичен дефицит, те не са луди, но обстоятелствата подсилват, тяхната безпомощност да се справят
Социалните в БГ ,нямат компетенцията да се справят със ситуации

# 14
 • София
 • Мнения: 39 062
Да, оставили са непълнолетни деца да живеят в такива условия, което е първа грешка. Дали са шанса възрастните в семейството да се погрижат за децата, помощи и консултации, а всичко това е било отхвърлено.  Какво е трябвало да направят социалните, да ги хванат за ръка и да ги настанят в общинско жилище? Първо трябва майката/бабата да направи нещо по въпроса, защото и за общински жилища има опашка. Тя не си е мръднала пръста документи за помощи да подаде. Това е пълен отказ от поемане на отговорност от страна на майката, тя не е искала нищо да направи, за да получи помощ, а наготово никой няма да даде. ЗД имат грижа за децата, не за възрастния и е трябвало отдавна да настанят децата някъде, роднините липсват в уравнението. Представям си каква е била грижата към децата вкъщи!

Общи условия

Активация на акаунт