За единия ген, който ви е излязъл GRIN2B доста сходни неща пише. Участва в производството на белтък GluN2B, който е част от някакви NMDA рецептори в мозъка, отговорни за "нормалното мозъчно развитие, промени в мозъка в отговор на опит (синаптична пластичност), учене и памет." За активацията на тези рецептори пише, че са нужни глутамат и глицин.
За GRIN2B гена - https://medlineplus.gov/genetics/gene/grin2b/
За глицина - https://www.bmj.com/content/361/bmj.k1674/rr-3
"Гореизложеното може да се обобщи до следната проста хипотеза: ASD (autistic spectrum disorders) (наред с много други състояния, включително артрит, диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак) е проява на системен дефицит на глицин, резултат от консумация на типична диета с високо съдържание на незаменими аминокиселини ( т.е. в мускулните меса), но липсва глицин (основна съставка на костите и съединителната тъкан, която, за разлика от диетите от предишни поколения, обикновено се изхвърля.) Тя може лесно да бъде коригирана чрез допълване на диетата или с глицин като добавка , или храни, богати на желатин (колаген), като костни бульони от всякакъв вид."
Откъде тръгна всичко - четох за лизина, който е вложен в някои сиропи за деца, повишаващи апетита (покрай моето дете, което напоследък няма апетит). Може и ти да прочетеш за него. Една от 9-те аминокиселини, много важна за развитиено на тялото и мозъка при децата. От там се зачетох, че е прекурсор на Л-карнитина, за който пък има много нови изследвания, че ниските му нива са свързани с аутистични прояви. Той въобще не е само за изгаряне на мазнини, както напоследък се тръби, даже го има във формулите с млека за кърмачета.
Изведнъж се замислих, дали при вас не става въпрос за нещо метаболитно, свързано с аминокиселини, което да е отключено след инфекцията, но съответно да е имала предразположение от преди това и в резултат на някакъв недостиг да се случва всичко. Още повече, че състоянието се е развивало постепенно, а не рязко. За аутистични прояви не знам дали си чела историята на Станислава Чуринскиене относно нейното дете (да, на много по-малка възраст), но въпреки всичко, успява да обърне състоянието му само със суплементиране на аминокиселини.
Не искам да те обърквам и не давам съвети да пиете това или онова, а по скоро да потърсите мнение може би в тая посока. Със Станислава Чуринскиене също можеш да се свържеш, може и тя да помогне с нещо.
Аз си мисля, че ако състоянието е свързано с това, би било абсолютно обратимо.
Извинявай, ако звуча разпиляно.