Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 33

• 38 328
  • 766
  •   1
Отговори
# 555
  • В градината...
Това е голям разход.

# 556
  • София
Реален разход. Не казвам, че е малък. Малко над 200м2 отопляваме. Според моите впечатления, когато е над нулата разходът е супер, падне ли надолу се повишава доста..

# 557
Ние сме на  газ и максимума, който платихме тази зима беше 550 лева. Отопляваме към 400 м2, от които основно 350. Зимата обаче беше топла, къщата гледа основно юг и има добра изолация и дограма.

# 558
Реален разход. Не казвам, че е малък. Малко над 200м2 отопляваме. Според моите впечатления, когато е над нулата разходът е супер, падне ли надолу се повишава доста..
Много висок ми се струва този разход. Бойлерът колко литра е и на каква  стайна температура е настроена инсталацията? Постоянно ли работи или я включвате и изключвате? Къщата има ли изолация и каква е дограмата?

# 559
Ние сега като слушаме как постоянно гърмят по медиите за невиждана рецесия и започнахме да се чудим да строим ли или да чакаме. Понеже ще сме с кредит. Притесняваме се за лихвите, за работите си. Почти ни е готов проекта. Казват ако се тегли кредит да не е с плаваща лихва, а постоянна. Има ли такива?

# 560
  • София
Много висок ми се струва този разход. Бойлерът колко литра е и на каква  стайна температура е настроена инсталацията? Постоянно ли работи или я включвате и изключвате? Къщата има ли изолация и каква е дограмата?
500 литра е бойлера на парнотото, от 10 конвектора ползваме 8 - три в хола на 24 градуса, 3 в спалните на по 23градуса, 2 по коридорите на 20 градуса. Лири в двете бани. Ако ни няма през деня ги оставяме на 20 градуса. Отделно имаме и 300 литра бойлер за топла вода, вързан и към солари и към помпата. Зимата нищо не направиха соларите. Топло е, приятно е, но в никакъв случай не е толкова евтино, колкото се рекламира, особено като спадне КОП-а на помпата. Ако след години докарат газ, имаме готовност да се включим. Все пак сега и тока ще поскъпва като почнем да затваряме ТЕЦ-овете.
За колежката с кредита - според мен пасувайте, кризата от 2008 година ще ни се струва песен, с тези мерки смачкаха сектори, в които работят стотици хиляди. Оттук нататък КЕШ-ът ще е цар

# 561
И ние сме в подобно положение - готов груб строеж и ангажирани майстори за довършителните работи /едните с уговорка да почват от другата седмица/. Не знам обаче дали ще има от къде да купим материали за да работят хората - нали затварят магазините...

# 562
  • София
И ние сме в подобно положение - готов груб строеж и ангажирани майстори за довършителните работи /едните с уговорка да почват от другата седмица/. Не знам обаче дали ще има от къде да купим материали за да работят хората - нали затварят магазините...
Ще срещнете проблеми само ако ще пазарувате от моловете

# 563
  • Пловдив
Взимам отношение по темата за отоплението.
Увеличението на сметката при падане на температурата  е характерна за всички видове отопления,не само за термопомпите.Загряване от -10 до 22 ,е двойно повече от +5 до 22 .
На мен ми е интересно друго, и ще съм благодарна на Chiana ,ако разясни.
Спазили ли сте проекта без изменения и какъв е изчислителния  отоплителен товар в него,защото 35 kw ми се виждат малко множко?
Сега ми стана ясно,че топлите и 300л бойлер.Поради каква причина соларите не помогнаха?
И ние ще слагаме солари и ще разчитам да подпомагат бойлера зимата.Препоръчаха ми бойлер със среден нагревател,за да може поне горния обем на бойлера да се топли,ако соларите не могат да затоплят целия обем.
Колкото до смяната на отоплението..не мисля,че разликите ще са големи,освен ако термопомпата  е пресметната грешно.
Ако сградата има Х топлинни загуби,те важат за всички видове отопления.

Ще ми е интересно и Никода сподели колко kw е газовия му котел.

Нашият отоплителен товар е 10 Кw ,изчислен при -15 външна,до 22 вътрешна.За 200м2 чиста  жилищна площ -без тераси и веранди ,без всички стени(външни и вътрешни),без бойлера.

# 564
  • София
22 или 24 киловата беше по проект, мога да го проверя ако трябва. Общо РЗП е 297, но не отопляваме механата, гаража и тоалетните. От Мицубиши ни убедиха, че това ще ни трябва. В тези суми влиза и битовия ток, който няма как да знам колко е, но само пречиствателната станция е над 3 киловата на ден по проект.
За соларите какво да кажа - при облачно време зимата, не могат да вдигнат и до 10 градуса температурата на водата в бойлера. Не виждам тази инвестиция от над 5к кога ще се изплати. Вчера като беше слънчево бяха вдигнали на 40 градуса, което е предостатъчно, спестихме 1-2 киловата...
Моят много се ядосва, защото ни убеждаваха, че няма как да гори повече от 150-200лв машината. Не знам, може и при нас да не са я вързали правилно, аз при толкова кабеляци, тръби и датчици все нещо са объркали...

# 565
  • Пловдив
Благодаря за отговора!
Не ми се вярва термопомпата да не е свързана правилно.
От всичко,което съм изчела,по-скоро грешки се допускат в оразмеряването.
Може и да греша,но  продаващите/инсталиращите фирми за отоплителни инсталации,смятат едни груби сметки само с квадратура и см. изолация на стените и  вид дограма.
Комплексните изчисления в проекта са доста по-сложни,и според мен по-достоверни.
Отделно,  по-високата подържана температура,също повишава сметката.
Затова ,когато се възклицава ,колко е висока нечия сметка(това към коментиращите,и най-често сравнянащите къща с апартамент )и се сравнява с друга е добре да се уточни температурата за обитаване.

За слънчевите колектори и аз съм на кантар.Трябва им слънчево време,независимо от минусовите температури.Но,ако има алтернативно отопление за бойлера-газ или термопомпа,може би е неоправдана инвестиция.Най-евтиното за лятно потребление е термосифонка на гравитационен принцип(модерен вариант на едновремешния черен варел)
80литров бойлер харчи около 25лв ток на месец,300л.едва ли е правопорционален,но да кажем  едни 60лв може би.Ако е целогодишно 5хил лв биха се избили за около 8 години(ако зимата е слънчева) и  дотогава бойлера не се скапе.
Учуди ме консумацията на пречиствателната станция!

# 566
Струва ми се, че големият разход Ви идва точно от ПСОВ-а и от това, че държите много високи гладуси в помещенията.Обаче, ако предпочитате по-топли стаи, няма как да са  ниски сметките. З киловата си е голям разход на ток. Моя колежка вече 2 г. отоплява почти същата квадратура като Вас и през студенете зимни месеци не надвишва 300 лв. за ток и то при положение, че подгрява 150 л бойлер, което също повишава сметките. Сега ще слага втори 300 л. Държат системата на 18 гр. температура навсякъде, без да я изключват. Така е приятно топло с равномерна температура във всички помещения. Ние също топлим 100 кв. апартамент само на климатици(тази година камината изобщо не сме я палили), като държим на 21 гр. навсякъде и 120 л бойлер. Най-високата ни сметка беше 230 лв. За периода декември - януари. От фирмата, която ни изготви проекта за отоплението с термопомпа, ни обясниха точно това, че за да имаме по-нормални сметки за ток и по-голяма ефективност, трябва да се поддържа до 18 -19 градуса  температура. Системата като се пусне да не се спира през целият зимен сезон и да подгрява голям бойлер -300 л, за да може да го подгравя по-рядко.
Тайно се надаваме, че наистина ще е така.

# 567
  • София
Всеки ни казва, че е висока, ама тия се кълнят, че всичко си работи нормално. Засякохме и тока, платихме 50лв да ни сложат уред да ни измери напрежението на фазите една седмица, защото ММ засече по празниците че е 210 волта, обаче всичко е точно и там. Не ме притеснява, доволна съм, че ми е топло. А и холът ми е в прозорци целия, които макар че са най-скъпите пакети, съ държат по-студени от стаите.
За пример, сега ни нямаше 4 дена, бяхме изключили отоплението, в стаите горе беше значително по-топло от хола...
Мисълта ми е, че не винаги очакванията съвпадат с реалността, поне в моя случай

# 568
  • Пловдив
Явно само на мен ми се струва нормално 420-30 лв да са нормална сметка за отопление на 200кв нова  къща +300 л .   бойлер при 22-24°.
Обикновено сметките на къщите с 10см изолация са ×2  спрямо отоплението на апартаментите.

Пример с fatalina: 230лв (да кажем,че махаме 30-40лв за уреди)за двойно по-малка квадратура и бойлер,при това в апартамент.
Климатикът и термопомпата ги разглеждам като еквивалентни уреди,ако са от високия клас.Или поне SCOPа е почти еднакъв.
Chianа,според мен,каквато и оптимизация да се направи едва ли ще доведе до разлика над 50лв.
Да,термопомпите си спрягат като синоним на икономично отопление,но за мен са с минимална разлика спрямо климатик,газ или пелети.Плюс е възможността за охлаждане.

Зимата беше много топла.
Ние все още не отопляваме,но всеки ден се трудим от 8 сутринта,до 4 следобяд в къщата.Сложих стаен термометър.При минус 2-3 през нощта,сутрин е 12-13°,следобяд около 14°.Топлината е единствено в следствие на акумулираната  топлина от слънчевите лъчи през К стъклата на южното изложение и минималните топлозагуби от добрата изолация.Измерва се в хола    на първи етаж,с неизолиран  все още под,с най-много прозорци.

# 569
Взимам отношение по темата за отоплението.
Увеличението на сметката при падане на температурата  е характерна за всички видове отопления,не само за термопомпите.Загряване от -10 до 22 ,е двойно повече от +5 до 22 .
На мен ми е интересно друго, и ще съм благодарна на Chiana ,ако разясни.
Спазили ли сте проекта без изменения и какъв е изчислителния  отоплителен товар в него,защото 35 kw ми се виждат малко множко?
Сега ми стана ясно,че топлите и 300л бойлер.Поради каква причина соларите не помогнаха?
И ние ще слагаме солари и ще разчитам да подпомагат бойлера зимата.Препоръчаха ми бойлер със среден нагревател,за да може поне горния обем на бойлера да се топли,ако соларите не могат да затоплят целия обем.
Колкото до смяната на отоплението..не мисля,че разликите ще са големи,освен ако термопомпата  е пресметната грешно.
Ако сградата има Х топлинни загуби,те важат за всички видове отопления.

Ще ми е интересно и Никода сподели колко kw е газовия му котел.

Нашият отоплителен товар е 10 Кw ,изчислен при -15 външна,до 22 вътрешна.За 200м2 чиста  жилищна площ -без тераси и веранди ,без всички стени(външни и вътрешни),без бойлера.
Пише Qn 12.1-40.2 kW и Pcond 12.9-42.9 kW.

Общи условия

Активация на акаунт