Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 33

• 37 888
  • 766
  •   1
Отговори
# 645
Напълно те разбрах. Аз не споря, кое е по- скъпо и по- евтно. Винаги съм предпочитала готвене на газ, защото ми много бързо. Никога водата ни ми и завирара за 7 мин. Абсурд. Макс за  2 - 3 минути. Не говоря на теория, а на пракитка. Освен това не ползвам 4-ри, а 2 котлона и не смятам да слагам повече и в новата кухня, а готвя много. За това не виждам смисъл от закупуването на индукционни котлони, които при максимална работа ще ми дърпат дори повече от термопомпата. Всеки си има предпочитания, навици и т.н., респективно да си обзавежда и оборудва къщата, както му харесва.

# 646
  • Пловдив
Аз не бих използвала толкова ел. енергия, най-малкото, за да не плащам високи сметки
Тогава,аз не съм  разбрала правилно и цитирах цените.
Направете експеримент за себе си с 2л. студена вода на котлона,без капак.Ще се изненадате Simple Smile ,и аз съм ползвала 12г.котлон с природна газ ,а преди това с пропан бутан. 😉.

Намерението ми бе да алармирам да се ориентирате какви уреди ще ползвате преди окабеляването,за да съобразите квадратите(не киловатите) на кабела.
Накрая ще излезе,че рекламирам предпочитанията си,а нямам такива намерения.

Всеки си има предпочитания, навици и т.н., респективно да си обзавежда и оборудва къщата, както му харесва.
Hands Plus1

# 647
  • Велико Търново
Включвам се и аз, ние спираме със строителството към момента. Ще замразим това което е направено и ще чакаме да видим какво ще стане на пазара на труд/ материали и т.н.
Стигнахме до някъде, но предвид това, че е твърде възможно след 3 месеца да има много свободни майстори, а работа да няма, просто ще си оставим строенето за след това. Съжаляваме че вече сме се разбрали с ел майстор и сме го "капарирали", но няма как.
Има ли и други като нас, които имат подобно гледище за ситуацията?

# 648
Аз писах преди известно време, че и ние сме притеснени от ситуацията, защото строежа го предвиждаме с кредит, а не със свободни пари. Засега сме с разрешение за строеж, нищо не сме почвали. Взехме решение, да изчакаме като свърши извънредното положение, ако сме живи и здрави и на работа, ще видим как ще са лихвите и цените на строителите и тогава.... Мисля си, че ще паднат строителните услуги, дано не се качат лихвите...

# 649
Ние не строим, а щяхме да правим доста голям ремонт от 14 март. Така и не почнахме. Тия дни се обади майсторът от бригадата. Очевидно ще си търсят работа хората, щото и те трябва да ядат. Но няма да почваме. То и времето се оказа неподходящо, май пак че вали и сняг. Ще преценим след 2-3 месеца накъде вървят нещата и тогава ще решим. В града ни работят  хората по разни обекти. Тук-там - гараж, и някакви по- малки обекти, но по строеж или генерален ремонт на къща - не виждам.

# 650
Ние също се чудихме какво да правим и дали да не спрем временно. Личното ми мнение е, че ще падне цената на труда, а ще се качи цената на материалите. Не можем да знаем какво точно ще стане, така че решихме да поемем риска и да продължим напред въпреки ситуацията. Готови сме с грубия строеж, имаме уговорка с майстора за ВиК инсталацията. За външната изолация имаме бригада и когато дойде нашия ред - няма да ги върнем. 

# 651
  • Бургас
И ние ще позабавим да не кажа, че ще спрем за известно време. Слагаме дограмата до седмица две. Това е. Ел и Вик са направени, но останалото после. Бани, кухня, камина отопление, настилки, вътрешни врати. Ще чакат. Мислехме и ние да тегли кредит. Спряхме се.

# 652
  • В.Търново
Най-вероятно банките ще си вдигнат лихвите и критериите за отпускане на кредити.

# 653
  • София
Ние пък искаме да продължим с довършителните работи, но майсторите не са от София и в момента им е трудно придвижването. Не знам какви са вариантите и дали ще измислят някакъв начин да влизат в София.

# 654
  • София/Варна
Chaplet ако имате договор с тях, би трябвали да може Вие да им напишете ония бележки,че работят при Вас и с декларация да могат да си минават. Или поне си заслужава да пробвате.

# 655
  • София
Може да ги регистрирате на временен адрес при вас

# 656
  • София
Ами договор нямаме, едните са монтажисти за отоплителната инсталация, фирма са си, и се надявам че там все някак ще станат нещата, а другите са просото работници за оградата отвън. Това за адрес е идея, защото в момента там имаме друга постройка, на която спокойно можем да ги регистрираме.
Благодаря за идеите!

# 657
  • София
Към монета няма нужда да се заверява от работодател декларацията, която се показва на КПП-тата. Могат просто да декларират, че отиват на работа в София и това е. Ако имате и договор, могат да си го копират и да го показват при нужда. Но доколкото разбрах, не се следи твърде внимателно целия човекопоток - на леля ми са й взели декларацията, но дори не са поискали лична карта (можеше да попълни чужди имена в тая декларация).

# 658
  • Sofia
Ние сме съвсем в началото, чакаме разрешение за строеж. Надявам се да излезе скоро и след това комуникацията между ДНСК и община да се случи без протакане. Искаме да започнем с оградата, която няма да е плътна и да оплътним времето, в което чакаме РС.
За самата къща след това няма да бавим, ще започваме и се надяваме и ние да е по-лесно с работната ръка и да има материали.  Ако цените паднат ще е добре, но не се надяваме много на това.

# 659
  • Бургас
Щом почвате с оградата, имате ли в предвид да влиза камион, бетон помпа. Ние сложихме фургон и химическа тоалетна за работниците. Доволна съм и от идеята, че сложихме контейнер в двора за строителни отпадъци. Не понасям мръсно и разхвърляни неща. Като осигурихме тези придобивки и хората бяха доволни и аз. Разбира се и квадратурата на двора да позволи.

Общи условия

Активация на акаунт