Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 ноем. 2019, 19:27 ч.

Да се редуват ли гърдите

 • 364
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5
Здравейте. Бебето ми е на един месец и в началото педиатърката ми каза да редувам гърдите, защото имах препълване. На следващата консултация каза да продължавам така (бебка наддава много добре), но днес много плака дадох и и от другата и си изяде всичко, и нямаше нищо за доизцеждане. Въпроса ми е дали да продължавам да ги редувам или може кърмата ми да намалее. Вече гърдите ми са постоянно меки не знам дали трябва да са така.

# 1
 • Мнения: 4 889
Как храните детето? По някакъв график или на поискване? Защо доизцеждате?

Прочетете това: https://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2010/09/26/use-or-lose/amp/

За да се поддържа лактацията и да отговаря количеството на нуждите на детето,трябва да кърмите на поискване, т.е. на всяко мрън на детето предлагате гърда. Може да е през 2 часа, час или по-малко - давате. Детето се държи на гърда, докато пусне само, а после се предлага и другата гърда. В линка обстойно ще прочетете защо гърдите се предлагат и двете на хранене.
Нощно време също кърмите на поискване.
Цедене не е нужно. Цеди се само, ако ще отсъствате и трябва да оставите кърма или ако чувствате напрежение в гърдите и то само до облекчение. Вие защо цедите с помпата, предвид, че детето суче?

# 2
 • Плевен
 • Мнения: 1 332
Давай и двете на всяко кърмене и проблеми няма да имаш.Педиатърката греши,защото с това редуване на гърдите се получвава прекалено голяма пауза за всяка гърда и наистина е възможно да намалее.Бебетата не изяждат еднакво количество всеки път,а и имат периоди на бърз растеж,при които започва да си иска по-често,точно с цел увеличаване на кърмата.Затова не спирай детето ако иска и втората,даже си длъжна да я предложиш,за да си сигурна,че наистина се е наяло детето.А за меките гърди-точно това е търсеното идеално състояние.Това означава че имаш регулирано според нуждите на детето количество,без да е в повече,защото е излишно.Не се притеснявай за меките гърди,точно такива трябва да са.Не означава,че кърмата е намаляла а,че е е регулирана,а не като в началото,много повече отколкото реално му трябва на бебето.

# 3
 • Мнения: 5
Давам и на поискване. Горе долу през 1.5-2 часа иска. Казаха ми да доизцеждам тази гърда от която е яла за да се напълни другата

# 4
 • Мнения: 8 796
Сега бебето ще ги напълни по -добре от изцеждане. Ако не му стига количесъвото в едната давайте и от другата. А следващия път започвайте от нея.

# 5
 • Плевен
 • Мнения: 1 332
Спри с изцеждането,а давай на детето и двете на всяко кърмене.Кърми на поискване,дори и нощем по колкото пъти иска.Не гледай часове,часовници.Не спазвай график,остави детето самО да прецени кога и по колко да яде.И моля те,не слушай личния лекар какво ти говори за кърмене/изцеждане,режим и прочие.Свържи се с консултант и слушай жената.Те са специалистите по кърмене,другите могат само да те объркат какво да правиш и какво не.

# 6
 • Мнения: 4 889
Давам и на поискване. Горе долу през 1.5-2 часа иска. Казаха ми да доизцеждам тази гърда от която е яла за да се напълни другата
Тук откровено се смях. Не на вас естествено, на безумния "съвет". Както и в линка, който ви дадох ще прочетете, процеса на производство не работи така.
Гърдите не са някакви съдинки, които се пълнят часове наред, няма никаква взаимна връзка между двете гърди, не са скачени съдове.
Ако детето не суче от гърдата, тази гърда няма да произведе мляко. Ако няма стимулация, няма производство.
Ако давате само едната гърда на хранене, пък другата не я давате никога - едната ще произвежда мляко, а другата ще инволюира, т.е. ще си върне предишния вид  и няма да произвежда. Не са изключение случаите, в които майки кърмят само от една гърда, поради една или друга причина.

Но как да е, да не изпадаме в лирически отклонения и да не пиша фермани, прочетете статията на Хедра, която ви посочих в миналия пост.
Чудесно е, че кърмите на поискване, започнете да предлагате и двете гърди на хранене и всичко ще е наред 😉 и консултант по кърмене е винаги добра идея.

# 7
 • Мнения: 2 145
аз  съм хранила и от двете гърди на едно хранене. Няма проблем. Колкото изконсумира детето, с толкова се напълват за следващото хранене. Така функционират нещата, на принципа на търсене и предлагане.
Смело, слушайте само бебето, в началото може да се наложи да си прекарате 2 месеца само в леглото, но после нещата си идват на мястото, кърмата се регулира и няма нищо по-хубаво и по-лесно.

# 8
 • Мнения: 110
Аз ще споделя моя опит, въпреки че виждам,че повечето мами не процедират така. Консултанта по кърмене в родилното ми каза първите две седмици да кърмя и от двете гърди, а после да започна само от една на кърмене. И аз точно така направих. Задължително изчаквах бебето само да пусне гърдата и ако му предложа пак да откаже,ако ли не продължавах със същата гърда или ако усетя,че е нужно давам другата,но това ми се е налагало два или три пъти. Не съм имала никакви проблеми и бебо се хранеше добре. Сега сме на 10 месеца и действам по същия начин. Но ако ти сама виждаш,че от едната гърда не се храни достатъчно, предлагай и другата. То бебчето само отказва когато се е нахранило. Както са ти казали и другите, кърменето действа на принципа на търсене и предлагане. Щом гърдите ти са омекнали, това е добре, значи кърмата ти се е регулирала и няма да имаш препълване вече.

Общи условия

Активация на акаунт