СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 7

• 33 441
  • 772
  •   1
Отговори
# 525
И аз се постарах да се успокоя, но не видях ни един реален факт, който да ме накара да преосмисля изводите си до момента, които съм си направила през годините в обсъжданата посока. А за жалост тези си изводи съм базирала до сега на дългогодишно проявявали се реални факти, точно. Които говорят в обратната насока.
Ако някой има реалното желание порочната незаконна практика с преписването да се преустанови, то до сега да бе въвел мерки - писахме какви. Всеки ученик да има фиктивен номер и по него на случаен принцип да се определя в кое училище и стая ще се яви на изпит. А изпитите да се провеждат само в стаи с камери, които да могат да се гледат в реално време от учители и родители. На изпита ученикът си влиза само по блузка с едно обикновено химикалче и шише с вода без етикет. Щом на сертификатни изпити това може да се организира и направи, на НВО също и може, и следва да се направи. Само дето на българина не му стиска. Понеже иска да отчете нереално високи резултати.
Не е страшно да се въведат реални мерки срещу злоупотребите и измамите и тук. Дори е желателно. За тези, чиито деца не преписват, не е страшно. За самите деца, които не го правят - също. Само че те са малцинство, очевидно.
Нито нещо ще натежи до след няколко месеца, нито ще се промени. Те в 12-ти клас преписват колкото могат, както и в университетатите ни, че в седми ли?
Да се смее ли човек - да плаче ли.
Когато даден проблем, очевиден и наличен, не се решава, то е ясно, че някой има полза от това.

Последна редакция: пн, 16 дек 2019, 14:45 от Judy

# 526
Като си говорим за преписване се сещам за мен. Веднъж преписвах, или поне опитах. В университета, по химия. На колоквиум. Не бях подготвена хич, първа година, от купони време не ни оставаше. Реших, че така ще стане този път. Да, ама не. Толкова бях нервна, притеснена...че ако ме хванат този срам как ще го нося после с мен. Въртях се, оглеждах се като сурикат, разтрепериха ми се ръцете, то мислите не можах да си събера...и се отказах. Предадох празна работа и се явих след месец пак. И всичко това от страх, че срама после ще е голям ако ме види асистента, който ни води упражненията  Laughing

Масово има помагащи квестори, особено в по-малките градове. За да си държат някакво ниво и резултати.

# 527

Масово има помагащи квестори, особено в по-малките градове. За да си държат някакво ниво и резултати.

Има, разбира се. И са навред. Въпрос на късмет е да се паднеш на такъв.
Както и има и квестори, които объркват учениците с неадекватни съвети и твърдения по време на самия изпит.

И който смята, че нещата са тип-топ с препитванията /и преписванията/ на НВО, моля да ми обясни - като са толкоз наред нещата, защо да не може родителите да наблюдават камерите в реално време и да подават сигнали? Очевидно е налице страх. И той е за  това, да не се установи повсевместната порочна практика и да не лъсне истината за НВО-то и изкуствените резултати от него.
...
Аз пък имам съученици и състуденти, които си преписваха спокойно и така си изкараха до края.

# 528
Как помагат квестори, които не са математици, на НВО по математика? Има 2-3 задачи, които са много лесни, но останалите, дори и да не са изключително трудни, все пак изискват да си в час с тази материя.

# 529
То е напълно достатъчно да си направят оглушки и да си затворят очите, когато някой  подскаже отговор или друг препише. Цялата тестова част и дори задачите със свободен отговор, при които не се следи за разписване, могат да се направят така. А ако са много слепи и глухи квесторите - може и втората част да стане по този начин. Кой ще попречи?

# 530
Как всъщност сядат по масите?
Дори и квесторите да си затварят очите, пак не виждам логика, хлапе, което си е решило само задачите да подскаже отговорите на тези около него и да подарява точки на конкурентите си за място в гимназия. Все пак това не е контролно.

# 531
Съвсем логично е приятелчета да си помагат. После ще са заедно в гимназията. От сега си правят даже такива сметки някои деца.
Вие ФБ или други комуникационни джурканици на децата си не четете ли? Някои са даже групови - за цял клас, за квартала, за училището и т.н.
Пак питам - ако е О.К. всичко с провеждането на тези НВО-та, кой и защо се страхува да въведе мерки и да направи възможно най-прозрачно самото провеждане? Тъкмо ще се види колко наистина е всичко наред!
Щом има съпротива, значи има какво да се крие. И това е също логично.

Уж забавно материалче:
http://petkoivanov.com/kak-da-prepishesh-na-maturata/

Последна редакция: пн, 16 дек 2019, 14:53 от Judy

# 532
Не разбрах какво не разбирате, но ако наистина има неразбиране, пояснявам: децата, вложили усилия, за да се подготвят са тези, които биха дали на неподготвени да препишат. Зрелостта има отношение спрямо тезата, че децата осъзнават, че при опит да подскажат, работата им може да се анулира и надмогват самарянски/приятелски подбуди да помогнат. Външните спрямо училището квестори обезпечават незаинтересованост децата от съответното училище да покажат резултати. Това, че не са по специалността на изпитния предмет предпоставя невъзможност /затруднение/ да подскажат. Литератор трудно ще подсказва по математика и обратно. Не говорим за НВО четвърти клас все пак, а за въпроси в уловки, на които някога и специалисти се затрудняват. Толкоз от мен - в името на добронамереността. А, ако някому е нужна утеха: детето ми не се класира за.../съответно училище/, защото другите, с по-висок бал са преписвали, може да запази убедеността си.

# 533
По повод преписването( като цяло ) да споделя , какво ми разказа снощи 11-класника от "топ"-гимназия:В час по биология госпожата е питала, кой ще участва на първи кръг на Олимпиадата-само едно момиче изявило желание(ще кандидатства медицина и е ясно , че се готви) и затова преподавателката почнала да изрежда децата на ред-"ти , ти" , и т.н..Повечето отговорили , че не се чувстват подготвени по предмета и не им е там "силата".Тогава : "добре де , кой има по два телефона ? ,  кой ходи с дълги ръкави  ? " и все такива подобни....Бях впечатлена от подхода за агитиране за участие в Олимпиада...

# 534
Не разбрах какво не разбирате, но ако наистина има неразбиране, пояснявам: децата, вложили усилия, за да се подготвят са тези, които биха дали на неподготвени да препишат. Зрелостта има отношение спрямо тезата, че децата осъзнават, че при опит да подскажат, работата им може да се анулира и надмогват самарянски/приятелски подбуди да помогнат. Външните спрямо училището квестори обезпечават незаинтересованост децата от съответното училище да покажат резултати. Това, че не са по специалността на изпитния предмет предпоставя невъзможност /затруднение/ да подскажат. Литератор трудно ще подсказва по математика и обратно. Не говорим за НВО четвърти клас все пак, а за въпроси в уловки, на които някога и специалисти се затрудняват. Толкоз от мен - в името на добронамереността. А, ако някому е нужна утеха: детето ми не се класира за.../съответно училище/, защото другите, с по-висок бал са преписвали, може да запази убедеността си.

Шарлот, би било забавно горното, ако не касаеше детето ми и ако лично не съм чувала от самите преписващи и подсказващи колко лесна, достъпна и повсевместна е цялата тази практика. Че и лично съм го виждала още по мое време.
Чак толкоз наивни отдавна не сме.
Някои от нас виждат и знаят как се прави по белия свят дори.
Каква утеха? Тези, които вярват в реалните възможности на децата си, са точно родителите, които искат въвеждане на мерки против порочните практики. Laughing Кое ще им е утеха? Че не се въвеждат мерки и че се класират, поради това, хора, които иначе не биха? Къде е тук утешението?
Нека се въведат необходимите мерки и тогава ще си говорим за утехи. Ама няма да стане. Понеже някой има интерес да не стане. Статийката горе не е никак лоша. Добре е хванал авторът й идеята кой какъв интерес гони от безконтролността на това препитване.

По повод преписването( като цяло ) да споделя , какво ми разказа снощи 11-класника от "топ"-гимназия:В час по биология госпожата е питала, кой ще участва на първи кръг на Олимпиадата-само едно момиче изявило желание(ще кандидатства медицина и е ясно , че се готви) и затова преподавателката почнала да изрежда децата на ред-"ти , ти" , и т.н..Повечето отговорили , че не се чувстват подготвени по предмета и не им е там "силата".Тогава : "добре де , кой има по два телефона ? ,  кой ходи с дълги ръкави  ? " и все такива подобни....Бях впечатлена от подхода за агитиране за участие в Олимпиада...
Нали и аз споделих личен опит - децата биват съветвани от учителя си да преписват, колкото могат, на НВО. В клас. Без някой от някого да се крие. Що да се крие? Че щом това е нормата,какво има да се крие? Напротив! У нас, гледам, открито дори се поощрява!
...
Кой иска контрол и санкции?
Не е нарушителят! Определено! За него те са пречка. Не за кадърния и честния.

Последна редакция: пн, 16 дек 2019, 15:03 от Judy

# 535
Ами не е ОК. Тази година една съученичка на моята й казала, че много й се чуди защо учи толкова много, като нейна братовчедка си била преписала на матурата преди две години и такъв хубав успех си изкарала. А, моята будала се блещи и се чуди "Ама как ще преписват, то не е честно". Ами не е ама ходи обяснявай, че няма честно в тоя живот. На друга нейна съученичка, майката решава предварително изпратен тест по вайбър, връща го решен и детето преписва. И да не мислите, че преподаватеката не вижда? Вижда и още как, обаче ако направи проблем веднага я привикват при директорката да дава обяснения и "случайно" написана двойка - изчезва.

Просто ми писна постоянно да обяснявам да не гледа този или онзи, да гледа себе си. Да гледа ама те я и атакуват, щяла да полудее от толкова учене, трябвало да се забавява и т.н. А, тя ми казва "Аз съм решила, тази година ми е за яко учене. Искам да уча в АК или във ФЕГ и ще се боря до край." Майките по родителски и други срещи ми правят намеци и ме гледат, като че съм терорист. Никой не вярва, че не я карам аз да учи. Изолират я, има само едно момиченце, което учи като нея, та двете са като бели лястовички (чудо невиждано). А, не дай си боже да се разболее, ако не е това другото хлапе да й даде уроците и домашните, абсурд да ги получи от друг. Мотаят я с дни, ту не са си в къщи или не знаят или й кажат половината, абе ...така ми е накапало. Обаче остават 4 ДНИ ДО ВАКАНЦИЯТА и 5 МЕСЕЦА ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА и ще излети от това "елитно училище".
Хайде изплаках се и аз, но днес много ми е накипяло.

# 536
Уви, предстои на детето разочарованието да разбере догодина за част от "купонджиите", че учат в "елитни" училища.

# 537
  • София
За Subject SAT как се процедира: има дати в няколко сесии. Регистрираш се online за избран от теб предмет и дата и си избираш и тест център /може и два теста в един ден да правиш/. Физика: 75 задачи за 1 час - тестови, но с 5 избираеми отговора и 1/4 наказателна точка за грешка. Аналогично е с математиката, но са 50 задачи за един час.
Отиваш на изпита - в залата я имаш познат, я не. И да имаш - ти си на  САТ физика, той е на САТ история примерно. Минава единия час, предаваш, следва машинна провека и резултати онлайн след 2 седмици. Пише и в кой percentile попада твоят резултат. Квесторите как и на кого да помогнат или ти от кого да препишеш? Та не е проблемът в тестовете. Напротив, при тях се елиминира субективния фактор при проверката. И без знания 50-60 верни задачи не можеш с налучкване по никакъв начин да направиш.

# 538
Вече споменах и аз за метода на сертификатните изпити - случайно те разпределят в зала за изпит. Там си влизаш и си пишеш. Няма телефони, няма якета и жилетки, няма храна, няма вода, освен шишетата без етикет, за които изрично пише, че ако ще ползваш вода, то тя трябва да е така сложена. Всичко оставяш навън, в гардеробната.
Едно са 50-60 задачи. Друго - 20.
Едно са обаче тези изпити, на които не всеки ходи, друго - масовката на НВО, на което и неразбиращият петокласна математика трябва да се яви и нещо да положи. Едно са тези изпити, при които има изискване за минимален резултат, който би могъл да ти свърши работа въобще и той не е 0 т. за някакво класиране, затова и там Сульо и Пульо по-рядко ходят, друго е тази масовка, за която си пишем тук. При която откак оценките станаха точки и с 0 се класираш за някъде. И ходиш, понеже така имаш шанс да изкараш и различно от нулата. Абе все ще препишеш и ще познаеш нещо и няма да си капо. А майсторите в занаята ще се оправят и още по-добре.
Когато големият ходи за сертификат квесторите не бяха и българи. Сигурно не е случайно това  нещо.

# 539
За Subject SAT как се процедира: има дати в няколко сесии. Регистрираш се online за избран от теб предмет и дата и си избираш и тест център /може и два теста в един ден да правиш/. Физика: 75 задачи за 1 час - тестови, но с 5 избираеми отговора и 1/4 наказателна точка за грешка. Аналогично е с математиката, но са 50 задачи за един час.
Отиваш на изпита - в залата я имаш познат, я не. И да имаш - ти си на  САТ физика, той е на САТ история примерно. Минава единия час, предаваш, следва машинна провека и резултати онлайн след 2 седмици. Пише и в кой percentile попада твоят резултат. Квесторите как и на кого да помогнат или ти от кого да препишеш? Та не е проблемът в тестовете. Напротив, при тях се елиминира субективния фактор при проверката. И без знания 50-60 верни задачи не можеш с налучкване по никакъв начин да наравиш.
Милион светлинни години сигурно ще минат, докато достигнем това ниво. А, представяш ли си каква грозна статистика ще лъсне. Това може само да си го приказваме или мечтаем.

Общи условия

Активация на акаунт