Делене на разходите 50/50.

• 15 304
  • 469
  •   1
Отговори
# 330
Ключовата дума е "не иска да се напъне".

Как да се напъне? То като се напъне, ще се роди мишка. Надценявате ги хората.

Зетят на моя приятел, единствено ходи по Америка, да върши строителни работи. Има зелена карта. На близо 60 е и се напъва.

Ама наистина много надценявате българския талант!

Не знам кой е по-голям нещастник - този, който се напъва, или този, който вярва, че има кой да се напъва. Май, вторият!

# 331
А какво се случва в казуса, в който мъжът има по-ниски доходи, но все пак се очаква да покрива повече от разходите? Щото и такова може да има.
Зависи поради какви причини е възникнал казусът. Ако на жената й е било важно да бъде задомена и оплодена, а не й е вяжен пртньорът, може да го помоли да затвори вратата отвън. Доколко цялото това нещо е морално, възвишено и показва нейния добър характер и добри качества - хъъммммм.
Ако е с мъжа по любов - търпи си го. Някак ми се вижда лицемерно да бие тъпана, че много го обича, но да го зареже заради доходите му.

# 332
То не е нужно да има талант. Точно напъване е правилната дума.

# 333
Познавам отблизо такъв случай. Толкова не иска да се напъва, че като му предложиха прилична дейност, не се захвана, защото не е достатъчно "шеф" там. Въпреки че друг извършва по-голяма част от работата.

# 334
Познавам отблизо такъв случай. Толкова не иска да се напъва, че като му предложиха прилична дейност, не се захвана, защото не е достатъчно "шеф" там. Въпреки че друг извършва по-голяма част от работата.
Аз лично такъв бих го наритала.

# 335
  • София
Ситуациите и решенията са доста преплетени...
А ако не изкарва пари, но има други полезни за семейството качества?

# 336
  • София
Ненапъването е достатъчно да анулира всичко друго с течение на времето. Ненапъването на единия в семейството е равносилно на пренапъване на другия. It takes two to tango.

# 337
Няма излишък от кадри. Има излишък от паплач. На всяко интервю се изсипват учили-недоучили, чели-недочели, 90% некомпетентни екземпляри. И (почти) никой не ги взема. И после, тъй като приятелите им не разбират о не могат да ги опровергаят, обясняват как те са велики програмисти, но търсене нямало.
Идва една сган, която пише в резюмето си, че е придобила знанията си от Телерик или СофтУни, но на интервюто ако го разпиташ откриваш, че са го изхвърлили като мокро коте още през четвъртия месец от обучението му. Иначе безработен програмист се води.

Не, стартовата заплата от 2-3к не е реална. Такава е само във фирмите, в които назначават временни изтривалки по проекти и след 6м ги заменят. Уважаващите себе си фирми провеждат десетки интервюта, докато изкопаят някой реален кадър от чувала с измамници със самочувствие. Също така предлагат по-ниска стартова заплата и постепенно, поетапно развитие. И гладът за кадри е страшен!

А колко е зле българинът аз съдя по все по-лачените коли по улиците. И по това, че частни детски градини са повече от държавните, в евтините места има, а в по-скъпите от тях има списъци с чакащи. Всяка втора във форума говори за маркови гримове, дрехи, техника. Във всяка тема се надскачат коя има повече климатици, коя има по-скъпи и т.н. А в подфорума за помощи една и съща жена пише цяла година. В кварталното излющено даскало се надцакват с конни бази за рождени дни, детето на продавачката в кварталния магазин щяло на екскурзия да води приятели за десетия си рд. Ай сиктир тая бедност!

Има си търсене в ИТ и то не малко,  продължават да се пишат глупости. Отвори Jobs, само там се пускат на ден по 200-300 обяви, средно за PHP, за Python също толкова, C++ също не малко, само за Java имаш 1000 на ден от jobsa. Отделно, ако си търсиш в сайтове, като UpWork, Freelancer и др. включително, ако почнеш от дистанция за фирма, както много хора са почнали също. Опции, колкото искаш, ама оправданията са повече .

Търсенето било много повече преди 20 години Laughing . Преди 20 години, колко хора в световен мащаб са имали компютри за да е повече търсенето Laughing? Логично е в момента да се търсят много повече хора, дори такива, които не са толкова кадърни и да се увеличава търсенето, поради простата причина, че светът върви към дигитализация, дори и да не им харесва на някои хора.

2-3к си е напълно реалистичен старт, като представиш добър проект и покажеш, че разбираш в точната фирма. Познавам хора, които се преквалифицираха след 30г. и взимат, дори повече от 2-3к, други, които също почнаха собствен бизнес. Повчето Junior, независимо дали са desktop, android или web, средно стартират на около 1500, като в повечето фирми след 6 месеца следва повишение. Web в момента са най-търсени и най-лесно се влиза, за разлика от другите 2, за които се изисква малко повече учене, а QA търсят също.

Курсове и висше от друга, страна, макар че имам висше не са фактор. В интернет има достатъчно информация да почнеш да с учиш, да си направиш един проект и да си търсиш работа. Без опит е трудно да почнеш от вкъщи, но не и невъзможно. Добре е да имаш проект, за да не се занимаваш със стажове, а директно, като juinior. Има и доста случаи да те назначат като Мiddle или Senior, ако се представиш добре на интервюто. Че е нужно от 5 годишен да се занимаваш и да си перфектен по математика, също не е истина. Математиката помага, обаче в много случаи, особено web, не е нужна почти.

Иначе по темата, добре, че с приятелката ми сме финансово независими един от друг и имаме достатъчно, че като гледам размишленията на някои жени не е на добре за някои мъже Laughing. Един вид, жената може и да няма пари, мъжът задължително, то това ако не е сексизъм не знам кое друго е.

# 338
  • София
Ами това е реципрочен сексизъм на мнението, че предимно жената трябва да се занимава с къщата и домакинстването.

# 339
Жената дори да не вади пари, може да реши 100 проблема с находчивост, други способности. Докато при мъжа е по-трудно. Не че го няма обратното - добре платена жена и мъж, който е домашен майстор и оправя къща и двор, каквито не могат да се купят с пари.

Обаче наистина една жена може да свърши доста работа, за която наистина да ти дойде скъпо да наемеш заместници. Качествени де, не какви да е.

# 340
Ами това е реципрочен сексизъм на мнението, че предимно жената трябва да се занимава с къщата и домакинстването.

А не, новото е, че освен с къщата, домакинстването, трябва и да работи  Laughing

# 341
Който има проблеми със сексизма да се оправя, ако иска, негова работа, независимо дали е мъж или жена. А вече кой е по-находчив си е до човек.

# 342
Жената дори да не вади пари, може да реши 100 проблема с находчивост, други способности. Докато при мъжа е по-трудно. Не че го няма обратното - добре платена жена и мъж, който е домашен майстор и оправя къща и двор, каквито не могат да се купят с пари.

Smiley

Това вече много ме развесели.

По темите се пишат какви ли не глупости и небивалици тип Хитър Петър и Насредин Ходжа. Всеки отворил торбата с глупотевините и  вади ли вади.

# 343
Що да е глупотевина? Знаеш ли един незает у дома колко неща може да свърши и изглади и да спести буквално хиляди. То се вижда, когато има двама печелещи и поради това парите почнат да хвърчат с още по-голяма скорост, щото няма време.

# 344

А не, новото е, че освен с къщата, домакинстването, трябва и да работи  Laughing

Ми такова нещо също не съм писал. Приятелката ми не е тип домакиня, нито аз се занимавам и не сме се взели за да си сме прислуги един на друг. Има хора и с домашни помощници. Ние също сме двама печелещи, така че като се организират нещата правилно се получават нещата.

Общи условия

Активация на акаунт