Лекарства - дозировки , странични ефекти , взаимодействия ...

• 917 667
  • 2 912
  •   1
Отговори
# 2 355
Здравейте.На 4 годишната ми дъщеря и изписаха зиртек/по 1/2 хапчета на ден/давах 10 дни ,но в момента нямам.Искам да попитам мога ли да давам по 1/2 зодак/т.к. има същия състав/.Благодаря предварително.

# 2 356
Ноотропил никога не бих дал на детето си.Никога. Stop

Колега, сега остава да кажете на публиката ЗАЩО не бихте дали на детето си Ноотропил никога... Щото така влизаме в сферата на "един човек каза"...

Ноотропил е лекарство на първи избор при много състояния, при това без практически никакви странични ефекти. Който ви казва, че едно лекарство е силно, просто употребява непонятни му формулировки... Какво значи "силно" лекарство? И, кое тогава е слабо лекарство... Слабо лекарство е нещо като слаб писател - дето не може да пише...

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 357
Здравейте маг.фарм.  Вълев ,
знам,че гентамицин приложен инжекционно уврежда слуховия нерв.Въпросът ми е гентамицин приложен под друга форма също ли е толкова опасен.Питам конкретно за капките Гаразон и Гентамицин маз за очи -в каква степен при използването им има риск .

Благодаря Ви
Поздрави

# 2 358
Аз споделих само мнение.Не бих го дал на собственото си дете защото има и други начини да се решат проблемите на детето.Без Ноотропил.
Да се предписва Ноотропил на дете на 1 година и 11 месеца защото  НЕ ГОВОРИ още,не знам как да го коментирам.Нямам думи. Sick
А странични ефекти от пирацетам колкото искате.При деца дори силно изразени.
Peace

Последна редакция: чт, 02 юли 2009, 10:22 от Christian

# 2 359
Маг.фармацевт Вълев,
още един въпрос,ако позволите : Изписаха на сина ми(4 годишен) капки за нос Пиносол,но в листовката пише да не се използва под 6 годишна възраст.Педиатърката каза да не се притеснявам,но мен всъщност доста ме притеснява това разминаване .Все пак за да го пише в листовката трябва да се спазва,нали?  Ще съм благодарна да чуя и вашето мнение относно рисковете от използването на Пиносол при деца под 6 годинки.

Благодаря & поздрави

# 2 360
Здравейте ! Интересува ме какви странични ефекти може да има приема на Дехидрокортизон  в продължение на 3 месеца.Предписан ми е за тиреоидит. Пия го по схема ,първоначално 3 пъти по 2 таблетки,след това 2 пъти по 2 таблетки,сега  само сутрин по 2 таблетки и трябва да продължа през ден по 2 таблетки.Но сега като се опитвам да го намаля ,чувствам че се влошавам и може би ще се наложи да го пия по-продължително време.Опасявам се ,че започвам да напълнявам.Дали това е вследствие на лекарството и какви други ефекти има това лекарство?

# 2 361
  • Варна
С какво лекарство или препарат мога да ускоря прочистването на организма от вредите на Метотрексат?

# 2 362
  • Русе, у дома
Маг.фармацевт Вълев,
още един въпрос,ако позволите : Изписаха на сина ми(4 годишен) капки за нос Пиносол,но в листовката пише да не се използва под 6 годишна възраст.Педиатърката каза да не се притеснявам,но мен всъщност доста ме притеснява това разминаване .Все пак за да го пише в листовката трябва да се спазва,нали?  Ще съм благодарна да чуя и вашето мнение относно рисковете от използването на Пиносол при деца под 6 годинки.

Благодаря & поздрави
Пинасол-а са само етерична масла. Аз съм слагала на дъщеря ми, голямата. Аз мисля, че това го пишат просто като предпазна мярка от страна на производителя. На малката слагах на една кърпичка по няколко капки до възглавничката, докато спи. Съдържа евкалипт, ако не се лъжа. Или в тенджера с вряла вода няколко капки и да диша изпаренията при запушено носле. Това бяха препоръките на нашето JP-и.

# 2 363
С какво лекарство или препарат мога да ускоря прочистването на организма от вредите на Метотрексат?
Toва лекарство обикновено се изписва с фолиева киселина, за намаляване на страничните ефекти. Дозата се определя от лекар, а фолиевата киселина се взима поне 24 часа след като взет метотрексат. Hug
Маг.фармацевт Вълев,
още един въпрос,ако позволите : Изписаха на сина ми(4 годишен) капки за нос Пиносол,но в листовката пише да не се използва под 6 годишна възраст.Педиатърката каза да не се притеснявам,но мен всъщност доста ме притеснява това разминаване .Все пак за да го пише в листовката трябва да се спазва,нали?  Ще съм благодарна да чуя и вашето мнение относно рисковете от използването на Пиносол при деца под 6 годинки.

Благодаря & поздрави
Етеричните масла (евкалиптово и  в по-малка степен ментовото) са силни природни вещества. Могат да предизвикат бронхоспазъм, който  при по-малките деца  е по-изразен ( затова Пиносол е за   деца над  6 години ). Също могат да предизвикат набъбване на лигавиците и затруднение в дишането (затова инхалациите са за деца над 12 години). Това са алергични реакции, които се случват, затова така е написано в листовката. На кърпичка до възглавничката може да се слага на дете на 4 години.
Колегата е много зает сигурно  bouquet, моля пишете, ако намерите време, липсвате във форума! Поздрави!

Последна редакция: сб, 04 юли 2009, 18:59 от Svetlili

# 2 364
Благодаря на barfly и Svetlili !Наистина е добра идея да се сложат на кърпичка няколко капки пиносол.Нямаше да се сетя,благодаря ви.  bouquetИначе все пак започнах да ги капя в нослето,много добре ги понася детето и ги харесва.

# 2 365
  • Варна
Здравейте.Искам да попитам мога ли да слагам свещичка Нурофен на бебо.Той е на 1г.и4мес. и е 11кг.Благодаря предварително.

# 2 366
Здравейте!
Синът ми се записа и този месец с болест, в петък с/у събота вдигна Т цяла нощ и в събота отидохме на лекар. Прегледа малкия като каза че -гърдите са му чисти а гърлото алено червено с мехури/но не гнойни/ и ни изписа АБ-Сусамед/дава се на 24 часа, 4 дни/.
Какво ви е мнението за този АБ.
Благодаря предварително.

# 2 367
Ноотропил никога не бих дал на детето си.Никога. Stop

Колега, сега остава да кажете на публиката ЗАЩО не бихте дали на детето си Ноотропил никога... Щото така влизаме в сферата на "един човек каза"...

Ноотропил е лекарство на първи избор при много състояния, при това без практически никакви странични ефекти. Който ви казва, че едно лекарство е силно, просто употребява непонятни му формулировки... Какво значи "силно" лекарство? И, кое тогава е слабо лекарство... Слабо лекарство е нещо като слаб писател - дето не може да пише...

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев
Не се дава Ноотропил за тези неща.
Никой и никъде не злоупотребява с Ноотропил така, както се злоупотребява с него в Бг.

Препарата има различни странични ефекти и просто няма показания в детската възраст- няма проучване или препоръки, които да насърчават употребата му. Проучвания или препоръки, базирани на стабилни научни факти. Така се работи днес. Останалото е "на око".

# 2 368
Благодаря за съветите Ви,и аз съм в голяма дилема дали да го давам,при положение,че те не виждат някакъв особенно голям проблем при него или поне никой досега не се е изказал,което ме навежда на мисълта,че може и нищо да няма.Чета хем положителни,хем отрицателни мнения за този медикамент Ноотропил,интересно ще ми е някой фармацевт,лекар да даде инфо какви са рисковете от поемане и лечение с това лекарство.Благодаря   bouquet
Не се дава защото:

*това, което описвате не е патология- има деца със закъсняващо проговаряне, които са с абсолютно нормално психо-моторно развитие. Тоест, само по себе си закъснялото проговаряне не е повод за "лечения" на тази възраст. Първото,което се изследва е слуха. След което се прави комплексна оценка на развитието на детето. И после- се ЧАКА. Изчаква се детето, следейки прогресът му.
*няма научно потвърдена препоръка да се дава Ноотропил в тези случаи- няма данни. Няма и препоръки. Следователно-не се дава. Защото даването му не може да се обоснове като правилно и работещо в случая решение.
*Ноотропил (както и илача "Ентерол") не се дават в детската възраст. Ноотропил по принцип не е ЛС за деца, освен в много редки и специални случаи. Даването на "Ентерол" пък са практики абсолютно без основание.

# 2 369
Много моля, магистър-фармацевта  да ми отговори на въпроса за страничните ефекти на Дехидрокортизон.Благодаря ви предварително!

Общи условия

Активация на акаунт