Лекарства - дозировки , странични ефекти , взаимодействия ...

• 916 493
  • 2 912
  •   1
Отговори
# 2 850
за съжаление е пълно с продукти, които не вършат никаква работа, а са много скъпи. 

# 2 851
  • Плевен
Здравейте. Може би този въпрос е обсъждан вече, извинявам се, ако повтарям коментирана тема. Синът ми е почти на 5 месеца. Като ходихме на тримесечната консултация според педиатърката му е мека главата отзад - роди се с малка фонтанела - и по нейна препоръка увеличи Вигантола на 4 капки дневно. Той е само на кърма, аз тогава пиех витамини за бременни и рибено масло, освен това го извеждам ежедневно минимум за 3 часа. На четиримесечната консултация ни каза да продължим по 4 капки и в общи линии съм давала такова количество Вигантол около 40 дена. Забелязах го, че намали сукането, започна да предпочита само предно мляко, доста ревлив стана (мислех, че още са колики) и преди седмица започна да прибелва очи. Ходихме на консултация с лекар - направи му трансфонтанелна ехография и не откри проблем за сега. Взеха му венозна кръв - калций и фосфор доста над нормата, особено фосфора. Казаха ми да спра Вигантола, както и всички добавки, които пия аз. Детето сега е по-жизнено, има по-голям апетит и от 2 дена не е прибелвал поглед. Дали е възможно да е интоксикиран с прекалено голямо количество Витамин Д, както предполага лекуващия лекар или да се притеснявам, че е нещо по-сериозно? Извинявам се за дълия пост, но съм много притеснена да не се окаже неврологично заболяване.... Sad

# 2 852
Аз купих веднъж тези витамини за децата си, за да участвам в томбола:
http://www.vitakid-bg.com/products.html
Не зная дали се усвояват добре от организма и до колко са натурални, но поне са много вкусни желирани бонбони. Една опаковка струва 12 лева.
А преди 2 години педито ми препоръча някакви мултивитамини на прах в кутии като на АМ, струваха 100 лева и се разтваряха в сок, защото нямат подсладители. Ефект нямаше, а и вкуса беше гаден, едва успявах да ги накарам да пият.
А за Марсианци педито каза, че са много вредни, защото не се усвоявали от организма, а само го замърсяват.

Извинете ме, че се намесвам, ама ако ми кажете как вашият педиатър е установил, че витамините от даден търговски продукт замърсяват организма (каквото и да значи това), а друг продукт, съдържащ същите витамини (важното е да струва 100 лева явно) не го замърсяват, ще ви черпя една баничка.

За витаминните продукти отдавна е установено следното:

Витамините от растителен и животински произход (био, натурални) е ясно че действат по някакъв начин.

Витамините от химически произход (синтетични, химично модифицирани) действат със сигурност само на половина от количеството, защото има едно нещо, което се нарична стерична изомерия. Ляво-въртящият изомер е био-изомера и се усвоява, а дясно-въртящият изомер воъбще не се възприема от организма. в синтетичните витамини ги има и двата изомера относително поравно.

Може би вашият лекар има предвид тези 50% неусвоими молекули, но те съвсем не са "мръсни", че да замърсяват.

Моля ви, когато четете и пишете нещо тук, позамислете се това, дето го пишете дали самите вие му вярвате. Ако му вярвате, нещо не е наред с образователната система у нас.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 853
Здравейте. Може би този въпрос е обсъждан вече, извинявам се, ако повтарям коментирана тема. Синът ми е почти на 5 месеца. Като ходихме на тримесечната консултация според педиатърката му е мека главата отзад - роди се с малка фонтанела - и по нейна препоръка увеличи Вигантола на 4 капки дневно. Той е само на кърма, аз тогава пиех витамини за бременни и рибено масло, освен това го извеждам ежедневно минимум за 3 часа. На четиримесечната консултация ни каза да продължим по 4 капки и в общи линии съм давала такова количество Вигантол около 40 дена. Забелязах го, че намали сукането, започна да предпочита само предно мляко, доста ревлив стана (мислех, че още са колики) и преди седмица започна да прибелва очи. Ходихме на консултация с лекар - направи му трансфонтанелна ехография и не откри проблем за сега. Взеха му венозна кръв - калций и фосфор доста над нормата, особено фосфора. Казаха ми да спра Вигантола, както и всички добавки, които пия аз. Детето сега е по-жизнено, има по-голям апетит и от 2 дена не е прибелвал поглед. Дали е възможно да е интоксикиран с прекалено голямо количество Витамин Д, както предполага лекуващия лекар или да се притеснявам, че е нещо по-сериозно? Извинявам се за дълия пост, но съм много притеснена да не се окаже неврологично заболяване.... Sad

Здравейте!

Накратко интоксикацията с Витамин Д не е безобидно състояние или не е по-безобидно от неврологичен проблем.
Дозата, която са ви дали, е мноого висока за системна употреба.

След преглед при невролог може да се твърди нещо по отношение на неврологичен статус, по това описание не може да се определя.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 854
Аз купих веднъж тези витамини за децата си, за да участвам в томбола:
http://www.vitakid-bg.com/products.html
Не зная дали се усвояват добре от организма и до колко са натурални, но поне са много вкусни желирани бонбони. Една опаковка струва 12 лева.
А преди 2 години педито ми препоръча някакви мултивитамини на прах в кутии като на АМ, струваха 100 лева и се разтваряха в сок, защото нямат подсладители. Ефект нямаше, а и вкуса беше гаден, едва успявах да ги накарам да пият.
А за Марсианци педито каза, че са много вредни, защото не се усвоявали от организма, а само го замърсяват.

Извинете ме, че се намесвам, ама ако ми кажете как вашият педиатър е установил, че витамините от даден търговски продукт замърсяват организма (каквото и да значи това), а друг продукт, съдържащ същите витамини (важното е да струва 100 лева явно) не го замърсяват, ще ви черпя една баничка.

За витаминните продукти отдавна е установено следното:

Витамините от растителен и животински произход (био, натурални) е ясно че действат по някакъв начин.

Витамините от химически произход (синтетични, химично модифицирани) действат със сигурност само на половина от количеството, защото има едно нещо, което се нарична стерична изомерия. Ляво-въртящият изомер е био-изомера и се усвоява, а дясно-въртящият изомер воъбще не се възприема от организма. в синтетичните витамини ги има и двата изомера относително поравно.

Може би вашият лекар има предвид тези 50% неусвоими молекули, но те съвсем не са "мръсни", че да замърсяват.

Моля ви, когато четете и пишете нещо тук, позамислете се това, дето го пишете дали самите вие му вярвате. Ако му вярвате, нещо не е наред с образователната система у нас.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев
Да не би педито да е имало предвид аспартама? Доколкото разбрах голяма част от витамините за деца са с този подсладител  newsm78 Да си призная не съм проверявала Sad Това по-скоро е въпрос...
Наистина ли повечето детски витамини са с този подсладител?
Ако не се лъжа точно в тази тема по-рано бе споменато това...

# 2 855
на дъщеря ми откриха рахит в много ранен стадии - било нормално защото е зимно бебе и ни увеличиха вигантола на 4 капки, но само за 10 дена , било опасно да се прекалява с вигантола... това мога да споделя.

# 2 856

Здравейте! Може ли някой да ми каже дали Адиуретин и Минирин са едно и също лекарство. Синът ми е на 11 г. и все още се напишква през нощта. Случайно стана въпрос за това с един лекар, който каза, че е изписвал лекарството Адиуретин на свои пациенти и е имало ефект. Докторът ми написа рецептата и схемата за лечение с Адиуретин, но в аптеката ми казаха, че това лекарство вече е заменено с Минирин. Проблемът е,че аз нямам координатите на въпросният доктор и няма как да се свържа с него, за да ми каже дали схемата за лечение с Минирин е същата.

# 2 857
А ходили ли сте на друг лекар, извинявай че се намесвам...
Брат ми имаше проблем доста дълго време и нашите го водиха някъде, но съм забравила, трябва да разпитам... Обясниха, къде може да е проблема и малко след това всичко се оправи... Не е пил лекарства...
А уролозите какво казват?

# 2 858
От години ходим по лекари, правили ли сме всякакви изследвания, електромагнитна терапия и какво ли още не, но за съжаление без резултат. Докторът, който ми препоръча Адиуретин каза, че синът ми е мн. чувствителен и вероятно това е причината за напикаването. Надеждата ми беше в Адиуретин, но се оказа, че вече го няма по аптеките. 

# 2 859
Искам да попитам Габаневрал невролептик ли е,и може ли да се комбинира с Ривотрил -четвъртинка от 0,5мг.?

# 2 860
  • Варна
От години ходим по лекари, правили ли сме всякакви изследвания, електромагнитна терапия и какво ли още не, но за съжаление без резултат. Докторът, който ми препоръча Адиуретин каза, че синът ми е мн. чувствителен и вероятно това е причината за напикаването. Надеждата ми беше в Адиуретин, но се оказа, че вече го няма по аптеките. 
Разгледай тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=99824.0 , може да ти е от полза  Peace. И там може да попиташ за л-вото.

# 2 861
  • Rio de Janeiro/Austevoll/Varna occasionally
Здравейте,

не знам въпросът ми дали е за тук, но ще се пробвам....Та така.... Живея в Норвегия и поради разни причини моята гинеколожка ми изписа едно лекарство, наречено тук Pergotime 50mg (латинското име е Clomifeni citras) - по две таблетки дневно в продължение на 5 дни. Трябваше да пия лекарството е продължение на 8 месеца по схемата   1месец хапчета, 1 - почивка. За съжаление тук лекарството е изчерпано в аптечната мрежа, нова доставка не се знае кога ще има, аптекарките няма начин да ми препоръчат заместител, гинеколожката ми е в отпуск и няма как да се добера до нея ....а лекарството ще ми трябва максимум след 15-тина дни.....По препоръка на фармацевт в България си купих Клостилбегит 50mg, което било нашия аналог на Pergotime.
Притесненията ми са следните - на опаковката на норвежкото лекарство пише Clomifeni citras, а на българското Clomifene citrate - дали е същото все пак? И втория въпрос -дали дозировката е същата като при норвежкото - по 2 таблетки дневно за 5дни през един месец?

P.S. Sy за тъпия въпрос, но ще се радвам ако някой се отзове.....

# 2 862

[/quote]
Разгледай тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=99824.0 , може да ти е от полза  Peace. И там може да попиташ за л-вото.
[/quote]
Здравейте! Благодаря за съвета! Писала съм  в този форум преди време, ще питам за въпросния Минирин и там.

# 2 863
Съжалявам отново за офф-а, но Лена сменяли ли сте матрака на детето? в смисъл може да му е влажно и това да го кара да пишка. Едно познато дете така се оправи без абсолютно нищо да му е правено... просто смениха матрака, който се оказа, че е влажен... ох много е неприятно, дано успеете да се справите!!!

# 2 864
  • София
Искам да попитам Габаневрал невролептик ли е,и може ли да се комбинира с Ривотрил -четвъртинка от 0,5мг.?

Не е невролептик, останалите въпроси задайте на лекаря, който Ви го  е предписал.

Общи условия

Активация на акаунт