Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 23

• 33 012
  • 763
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Преди 6 г. ходих на съдов хирург, казаха, че било от слаба съединителна тъкан на периферните кръвоносни съдове на краката (бременностите ми изтегляли съединителната тъкан). Понеже имам понапукани капилярчета тук-там, казаха, че ако искам, мога да ги премахна с лазер, на мен обаче не ми пука особено за визията на голо (аз и без това лятото ходя с дълги рокли или широки дълги панталони) и затова не съм ги третирала с лазер.

# 106
  • София
Здравейте, радвам се, че открих вашата тема, още не знам какво е положението ми с ИР, предстои да си направя изследвания, но мисля да започна с ниско-въглехидратна диета.
Понеже надали ще успея рязко да сменя режима си се чудя дали е възможно с храна да се "неутрализира" пик на инсулина след хапване на нещо въглехидратно.
Сега ходя редовно на ендокринолог и тя е планирала да ми прави натоварване с глюкоза, би ми било полезно да ми кажете какви други изследвания е добре да се пуснат (четох, че с натоварването трябва да се изследва КЗ и глюкоза, също гликиран хемоглобин или нещо такова...)
Благодаря за отделеното време.

# 107
  • София
INSULIN!!! Не само КЗ/глюкоза, и на трите взимания на кръв.

# 108
Ако ще правиш натоварване по-добре не си променяй рязко режима. Освен КЗ и инсулин може да изследваш гликиран хемоглобин, хемоглобин, вит. Д, Б 12, пикочна киселина, триглицериди, холестерол, магнезий...и каквото друго каже ендото.
Точно с ядене на въглехидрати не е особено удачно да се "неутрализира" отделянето на повече инсулин след хранене Stuck Out Tongue Winking Eye Като цяло, до голяма степен именно вгх причинявят повече отделяне на инсулин. Твърде много белтъчини без мазнини също могат да влияят на инсулина...Зависи и колко зле е положението.

# 109
Това "неутрализиране" на инсулина с въглехидрати ми звучи точно като гасене на огън с масло. Явно объркването идва от диабет 1, където са на лечение с инсулин и трябва да приемат някакви въглехидрати съобразно дозата на инсулина. При нас не е такъв случаят, Дженка.

# 110
Тя jenn_kata пита, дали има храна, с която след ядене на въглехидрати, да неутрализира скока на инсулина, до колкото аз разбрах.
Макар че не ми е ясен смисълът на този въпрос, заради сумата "след", няма храна, която да неутрализира скока на инсулина след ядене на ВХ.
Казват, че фибрите и мазнините намаляват резкия скок, но първо смятам, че това и да е вярно, е само до някъде и крайно неефективно и второ, най-кофти комбинация е мазнини с ВХ. Тогава се задейства цикълът на Рандал, което означава, че организмът обработва глюкозата и забавя или изобщо не обработва мазнините.

# 111
Да, неправилно съм разбрала. В Зоната имаше някакви такива комбинации, дето твърдят, че възпрепятствало скок на инсулина. Аз също когато ядях плодове ги комбинирах с квасена сметана или овче к.мляко и орехи и не ми пречеха на отслабването. Но плодовете бяха съвсем малко количество - около 40 гр и при това горски. В Зоната също си подбират въглехидратите. Така че може и да има нещо, но пак с контрол на въглехидратите. Не си представям иначе да ядеш примерно баклава и да я неутрализираш с нещо.

# 112

Понеже надали ще успея рязко да сменя режима си се чудя дали е възможно с храна да се "неутрализира" пик на инсулина след хапване на нещо въглехидратно.

Ма разбира се.
НВВМХ режима регулира много добре.
Кето също.
Зоната също помага на някои хора.
А ако не успееш да си промениш режима за резултатите после ще се сърдиш само на себе си.

# 113
  • София
Благодаря на всички за отговорите. Въпросът ми беше - ядеш да кажем нещо сладко и дали има нещо друго, което ако хапнеш след това не скача толкова инсулина.
Иначе - още не съм навлязла навътре с нисковъглеходратното хранене, до преди година и половина бях вегетарианка, спирала съм сладкото за месеци например, не тестени (по принцип не ги ям много), правила съм лечебно гладуване с плодове, разни детокси, безглутеново хранене и всякакви такива, не с цел намаляване на тегло, а прочистване на организма. Сега след изследванията ще видя доколко ми се налага да се съобразявам на 100%, целта ми е да се чувствам добре, да набележа основни принципи и да ги спазвам. Наистина благодаря на всеки, който отдели време да отговори на питанията ми, особено за изследванията ми беше много полезно.

# 114
Инсулинът започва да се "качва" още с хапването на нещо сладко- понеже се качва и КЗ-  да ядеш после нещо "неутрализиращо" едва ли има смисъл...и полза...

# 115
Тя просто не иска да спира сладкото, но иска да е слаба и да има нисък инсулин.
Няма такъв филм.
Все едно да питаш как да пия алкохол без да се напивам като свиня.

# 116
  • София
Не само сладкото, то беше пример, явно няма неутрализатор Simple Smile а иначе за пиенето.. то не всеки път като пиеш нещо се напиваш като свиня, това са някакви крайности Simple Smile

# 117
В " Код затлъстяване " Фънг обяснява че приемането на 1,2 чаени лъжички ябълков оцет преди по - обилна на въглехидрати храна е способен да понижи КЗ и пика на инсулина с около 40% май беше.
Ако на това може да се гледа като един вид неутрализатор !

# 118
  • София
Все едно да питаш как да пия алкохол без да се напивам като свиня.

Можеш всеки ден да пиеш алкохол и нито веднъж да не се напиеш като свиня.

# 119
Може ли снимка/стр. на която е- понеже аз помня по-скоро до 23%, при това при комбиниране на различни "защитни фактори"- фибри, нисък ГИ, добавени мазнини, оцет преди хранене, ядене на цели храни, ядене на престояла в хладилник вгх храна....
Е, то може и вгх/сладко да ядеш без да ти се отразява "пагубно", но количеството със сигурност ще е по-малко от това което повечето разбират като "малко"...От друга страна, яденето на сладко наистина прилича на пиенето на алкохол- някои се напиват от няколко глътки, а други много трудно....по същия начин дадено количество сладко/вгх не е казано, че при различни хора ще е с еднакво действие...При някои и 1-2 хапки сладко вдигат инсулина доста .

Общи условия

Активация на акаунт