Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 23

• 32 648
  • 763
  •   1
Отговори
# 690
Скрит текст:
На мен ми откриха и двете Sad
От седмица съм на терапия и за съжаление не мога да споделя опит. Ходих при диетолог-ендокринолог, направи ми режим. От понеделник ще го почвам.
Да питам, има ли някой, който пие глюкофаж? Пих го седмица, първите дни беше ок, после почнаха страшни болки в стомаха и от вчера го спрях. Не знам всички лекарства ли за ир действат по един и същи начин, ако го сменят дали няма да е същия ефект.
Метформинови препарати повечето са едни и същи, освен глюкофаж с удължено освобождаване, който е сравнително нов. Писаха в темата потребителки че по-малко странични ефекти имал. Вашият Глюкофаж XR ли е или само Глюкофаж?
Иначе по принцип би трябвало да не се започва пълната доза от самото начало, а често го въвеждат постепенно и увеличават докато стигнат до колкото им е предписано. Но това би трябвало и лекарят да го е назначил така, уж взеха да се сещат вече.

# 691
Здравейте! Има ли момчета с ИР и Хашимото? Чета тооолкова противоречиви мнения за въглехидратите и щитовидната, та ще ми се пръсне главата. Ще се радвам, ако споделите личен опит и наблюдения. За себе съм съм забелязала, че ако държа въглехидратите под 20гр на ден и тсх скача с около 2 единици, но не съм напълно убедена, че е от това.

И аз от няколко дни съм на тази вълна. Хашимото нямам още, ТСХ е 0.9, обаче т3 и т4 са много ниски, т3 критично дори. А той е активния хормон на ЩЖ. Чета, че нисковъглехидратното високомазнинно хранене може да е прецакало нещата, аз досега проблеми с щитовидните хормони не съм имала. Абе в чудо съм се видяла, а и бременност планирам, аз за себе си хормони нямам, а какво остава ембрион да захранвам...
Въобще, не знам вече какво да ям и кое по-напред да оправям.

# 692
  • София
Natka, xr е, с удължена освобождаване. Пих по 1 табл. от 500 мг вечер, с храна. Дано тази диета свърши работа, че беше кошмарно

# 693
Друг по-щадящ вариант не се сещам да има за метформин, за съжаление. А този дори не е висока доза 500мг на ден, максимално мисля че предписват до 2 по 1000 от него на ден. Останалите препарати не са с удължено освобождаване и се усвоява наведнъж таблетката и там страничните ефекти се усещат дори повече...
Не всички дето пишем тук сме на метформин де, нищо не пречи да се пробва първо само с режим и достатъчно сън и движение и да се види след няколко месеца как са показателите. Евентуално и добавки, ако има дефицити. Няма да стане бързо със сигурност де, това за няколко месеца съвсем буквално го написах.
При проблеми с щитовидната жлеза някои казват че твърде ниски въглехидрати не са ОК и не бива да е чак кето, други пък казват че просто не бива да се гладува, там май вече едно мнение няма.

# 694
  • София
А след колко време е добре да се направи пак натоварване с глюкоза? Ендокриноложката каза след една година.
Глюкозата ми е ок  съответно при 0/1час/2час 5.2/7.9/5.5, инсулина е повече 11.9 (<29)/ 104 (<60)/42.7(<29).
След колко време може да има някаква промяна с диета и без лекарства

# 695
Поне 6 месеца. Така казват, аз не вярвах де, изследвах се всеки месец. Наистина на шестия видях съществен резултат. Ако и теб те човърка, изследвай само на гладно инсулина. Ако се подобряваш и на гладно ще има отражение, сега ти е малко по-висок от оптималното. Не бързай с ново натоварване, няма смисъл да си прекъсваш режима, ако усещаш подобрение от него.

# 696
  • София
Много ти благодаря Flowers Hibiscus

# 697
А какво мислите за варианта само режим и прием на берберин, ако е лека ИР?

# 698
Тогава защо сирене и кисело мляко може да се консумира?

Може. Но храненето трябва да е балансирано.
Не може да очакваш, ако ядеш само извара, сирене и кашкавал - добри резултати.
Затова има яйца и месо.
Най-много лактоза има в прясното.
В киселото също има, но не в такова количество. Но си има.
В сирената още по-малко.
Мисля, че изварата беше по-инсулиногенна от сиренето. Затова е хубаво изварата да се съчетава с мазнина, когато се яде.
Месо си трябва.
Ама си е на твоя отговорност, ако решиш да караш само на млечни.

Здравейте! Има ли момчета с ИР и Хашимото? Чета тооолкова противоречиви мнения за въглехидратите и щитовидната, та ще ми се пръсне главата. Ще се радвам, ако споделите личен опит и наблюдения. За себе съм съм забелязала, че ако държа въглехидратите под 20гр на ден и тсх скача с около 2 единици, но не съм напълно убедена, че е от това.

Доста сме тук такива. Неведнъж сме писали по темата.
И в първия пост има статия за въглехидратите  и щитовидната.
Може да прочетеш и постовете.
Щитовидната си иска В. Естествено не шоколад и торта, а качествени В. Тоест естествени и бавни.
Затова хора с ИР и В, трябва да намерят златната среда.

# 699
Елора, основно карам на месо, зелена салата и яйца. Но вкарвам и малко кисело мляко и сирене. Извара нв обичам, а кашкавал умишлено избягвам. Благодаря все пак Heart Eyes

# 700
Елора, основно карам на месо, зелена салата и яйца. Но вкарвам и малко кисело мляко и сирене. Извара нв обичам, а кашкавал умишлено избягвам. Благодаря все пак Heart Eyes

Останах с впечатление, че недолюбваш месо и искаш само на млечни.
Може и потребителката да съм объркала  Laughing

# 701
Друга дама беше. Оо аз мога да си живея на пържолки и душата ми да е щастлива Joy

# 702
Продължавай да щастливееш Stuck Out Tongue Winking Eye

# 703
Хора, утре ще ходя да си пускам инсулин+кр.захар, че нещо  не се чувствам много Ок. Лаб. Рамус добре ли е, то не че имам голям избор, другият вариант е Лина за Бургас...

# 704
  • софия
Навестявам ви напоследък, чета доста разхвърлено, напред назад из темите.
Спрях цигарите (преди година). Радвам си, че не пуша вече, но тази една година, особено първите няколко месеца организма ми излезе от строя. Отделно умората, която ме караше да оглеждам тротоарите къде бих могла да полегна...Та накрая отидох по лекари и изследвания и ей ме на- ИР.
Не ми пречеше, че съм надебеляла, (10 кг), защото се радвах на здравословната посока без цигари. Но явно вече и ума ми се успокои от вниманието и еуфорията на непушене, та дойде момента да си обърна внимание.
Преди месец започнах глюкофаж и нисковъглехидратно хранене..Първата седмица някъде го пих по 1 таблетка вечер. Докато не погледнах случайно рецептата, че пише 3х 1...
Заедно с това спрях всякакъв вид брашно, захар, сладко, ядки.
Огромното ми постижение е, че не пия никаква кока кола. Преди не можех без нея. Тя поне ме вдигаше от "тротоара". Докато не се заинатих, че ще оцелея 1 ден без нея, после ще е лесно.
Резултата към момента е -5кг (за един месец). Трудно ми е, защото не съм свикнала да обръщам внимание на храната си. Сега се налага да си готвя и сутрин даже. Вкусно ми е по новата кухня, но случаите, в които нямам нищо за ядене или пък съм някъде навън и трябва непременно на секундата да ям, ме тормозят много. Имам чуството, че за да мога да се храня нисковъгехидратно трябва нон стоп да готвя. Това определено е проблем - не мога да живея до котлона и фурната!
За целия един месец имам 1 прегрешение - половин парче (4 малки вилички) торта по специален повод.
Забелязвам, че организма ми явно има нужда от сладко, защото започнах да ям ябълки и круши - не много, но преди никак не се сещах за плодове.
Започнах да готвя с гхи и кокосово олио. Харесва ми.
Та така, да кажа здрасти Simple Smile
Бих била щастлива ако се преборя с всичките 40 не мои кг.(натрупани в последните 3 години)Определено имам нужда от вдъхновение.

Общи условия

Активация на акаунт