Великобритания - тема 80 Юбилейна Пред Коледна; Коледна; След Коледна

• 35 923
  • 732
  •   1
Отговори
# 390
По-миналото лято отседнахме в хотел “Исмена” в Девин и останахме много доволни. Всъщност това е хотелски комплекс - има хотелска част както и самостоятелни къщички (ние бяхме в такава и беше огромна като площ за нас четиримата), басейни -вътрешен и външен (моите деца затова си го харесаха), храната в ресторанта беше на ниво, особено като се има предвид, че в нашето семейство има хора със специфични изисквания по отношение на диета, които трябва да спазваме строго - нямахме проблем. Всъщност за всичко, което ги попитахме, бяха отзивчиви. Даже ни организираха и коннна езда с местна фирма.  Бяхме една седмица, разгледахме района и си починахме. Препоръчвам, ако някой е решил да почива в този район.

# 391
  • Leeds, UK
Значи, добре мина изненадата с четенето на Котаракът в чизми за рождения ден на татко ни вчера 😁Много се зарадва на подаръка. Прочете му детето цялата книга, позапъна се тук-там, но то е нормално, взехме последните 3 букви в деня преди рождения ден и нямаше много време. То и детето си личеше, че се забавлява и му се искаше да зарадва баща си. На другия рожден ден ще му напишем писмо-картичка!😁

# 392
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Аз така като гледам, Есекс не е много по-скъп от Кроули. А ние сме 2-ма без бебе и се оправяме с по-ниски доходи. Може да си наемете едноспален апартамент или къща за около 900, със сметки и консъл такс 1200 и 1300 да излезе, остават ви 900 паунда. На нас ни остават горе - долу същите пари и всеки уикенд сме на някъде, стига времето да го позволява и си пазарим каквото ни се яде, без да се ограничаваме и спестяваме също.

Храната последно като бях сега в БГ сравнявах с майка ми цените, като аз ползвах онлайн шопинг сайта на Асда, едно, че е по-евтино, друго, че ако не превалутираш, а просто сравняваш единици и нули, тук ти е излиза евтина храната. Имам предвид - тук ми остават 900 и в БГ ми остават 900 не говорим каква валута. Преди малко се прибрах от Асда с 2 торби за 23, кога в БГ ще напълня 2 торби с тези пари. Да ви кажа и какво взех
Скрит текст:
- 1/2 кило пил гърди (о/о 6.00), 1/2 кил пил дроб(4.50) - от халал секцията, където е по-скъпо сравнено с др щанд, но специално дроб винаги от там купувам, защото няма кръв и вкуса като се сготви, според мен, е по-добър, картофи 2кг, броколи 2 бр, моркови, 3л. мляко (1.8 ), целина, 2бр заквасена сметана(2*1.5), 4 консерви домати (за 1 паунд), гъби, пакет от 10 бири (за 3 паунда), 3 краставици... ох сигурно пропускам нещо...  зеленчуците знаете са пенсове, така че изобщо не си правя труда да им помня цените и си изхвърлих касовата, инак щях да съм по-точна

# 393
  • Bristol
Една спалня трудно някой ще им даде, ако имат дете. Поне две спални трябва да е жилището. Просто самите собственици, ако дават под наем малко жилище, 1-2 спални, имат достатъчно кандидати без деца. И пред избора да дадат на кандидат с дете или без, се сещате на какво се спират.

# 394
Представа нямам за Есекс, там е цивилизация 😂, но в Корнуел за £500-£600 цяла къща може да се вземе. А бебето не е чак кой знае колко голям разход сравнено с България. Освен ако не ходи на градина, там вече е друго.

# 395
  • Bristol
Въпреки дъжда, вятъра надделява и бавно, но успешно вече трета пералня успявам да изсуша. Ей, това най не ми допада след отпуска.

Моята сага с лятната ваканция продължава 🤪 Томас Кук хубаво фалираха и ми объркаха плановете, уж всичко нагласих и наместих, сега испанците, Иберия, отменили полета и ми развалят връзката в Мадрид... Вчера получих имейл от тях. Днес се обадих, щели да ми върнат парите, но около месец щяло да отнеме. За късмет днес ми изкочи £100 директен полет София Бирмингам. Интересното беше, че ми даваха цената в Евро и някакъв много дървен курс ползваха, за да ги обърнат в паунди 🤔 Отказах тяхната оферта за ексчейндж и казах да пратят сметката в Евро на банката ми и те ще ги обръщат. Та да ви предупредя и вас, да внимавате като пазарувате в Евро. Аз обикновено доверчиво цъкам и приемам без да споря. Какво ми стана този път, пуснах си валутния калкулатор да проверя... Мъжът каза, че и на него му се е случвало това.

А вчера се сблъсках с претоварения NHS Sad Първо се обадих в поликлиниката в четвъртък, да питам как се процедира, ако ще пътувам в страна, където е желателно да сложа допълнителни ваксини. Рецепционистката кратко ми отвърна, да съм проверила в сайта на NHS. Хубаво проверих, обаждам се да запиша час в петък, чак след 3 седмици можели да ми дадат час. Извод, поне 6 седмици преди да пътувате, трябва да запишете час Sad Май на частно ще ходя, защото искам да ми ги сложат поне 2 седмици, преди полета.

# 396
  • Манчестър
Въпреки дъжда, вятъра надделява и бавно, но успешно вече трета пералня успявам да изсуша. Ей, това най не ми допада след отпуска.

Моята сага с лятната ваканция продължава 🤪 Томас Кук хубаво фалираха и ми объркаха плановете, уж всичко нагласих и наместих, сега испанците, Иберия, отменили полета и ми развалят връзката в Мадрид... Вчера получих имейл от тях. Днес се обадих, щели да ми върнат парите, но около месец щяло да отнеме. За късмет днес ми изкочи £100 директен полет София Бирмингам. Интересното беше, че ми даваха цената в Евро и някакъв много дървен курс ползваха, за да ги обърнат в паунди 🤔 Отказах тяхната оферта за ексчейндж и казах да пратят сметката в Евро на банката ми и те ще ги обръщат. Та да ви предупредя и вас, да внимавате като пазарувате в Евро. Аз обикновено доверчиво цъкам и приемам без да споря. Какво ми стана този път, пуснах си валутния калкулатор да проверя... Мъжът каза, че и на него му се е случвало това.

А вчера се сблъсках с претоварения NHS Sad Първо се обадих в поликлиниката в четвъртък, да питам как се процедира, ако ще пътувам в страна, където е желателно да сложа допълнителни ваксини. Рецепционистката кратко ми отвърна, да съм проверила в сайта на NHS. Хубаво проверих, обаждам се да запиша час в петък, чак след 3 седмици можели да ми дадат час. Извод, поне 6 седмици преди да пътувате, трябва да запишете час Sad Май на частно ще ходя, защото искам да ми ги сложат поне 2 седмици, преди полета.

Що не си вземеш сушилня?.

Иначе курсовете са дървени, същото е, ако си купуваш Евро оттук за почивка навън.
 От известно време в чужбина, като плащаш или теглиш на банкомат те пита дали искаш conversion или не искаш. Аз винаги го отказвам и предпочитам банката ми да направи курса.

Пример от преди една седмица - моя колежка купи 300 евро за сина си на 1.13 тук в УК и това и струваше £265 лири. Два дена по късно във Франция тегля 300 евро от бнакомата и ми струва £250 на курс 1.20. Имам един апп - XE и банковия курс ми е винаги почти като апп.

За NHS установявам,че зависи от района. За нашето ГП час се е случвало да взема за същия ден или поне следващия, но никога по късно от 2-3 дена. Иначе за MRI scan в местната болница чаках точно 3 седмици, да не говорим ,че часа ми беше в неделя и не се наложи да отсъствам от работа.

# 397
Мери, какви ваксини ще слагате? Вече почнаха и в много аптеки да слагат, защо не поразпиташ. Обикновено те не са натоварени и ще могат да да ви вместят много по-бързо. При нас ваксини не правим никакви, така че и аз не съм много наясно, но не пречи да разпиташ.

# 398
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Честита Баба Марта, момичета! Да сте здрави и живи и много засмени!

Аз вече вързах мартеници на съквартирантите и обясних какво се прави с тях Grinning Бяха много озадачени, че трябва да видят щъркел, който явно не живее по тези земи, та се разбрахме, че и първия му братовчед да видят пак се брои, както и цъфнало дърво.

Хубав и слънчев ден на всички!

# 399
  • Bristol
Честита баба Марта! Simple Smile

Щъркелите за съжаление са били унищожени от човешката дейност тук Sad В зоопаркове и ферми за животни, може и да се намери някой. Повод да организираш day out на съквартирантите Wink
Ето го нашия щъркел:
https://www.noahsarkzoofarm.co.uk/animals/stork

Аве, поради липса на пространство, дори и в гаража 🤪 сушилня няма планове да взимаме скоро 😔
Аз бях изненадана, че 3 седмици трябва да чакам за ваксини. Обикновено, ако е час с медицинска сестра, става бързо. На мен лекар не ми трябва, медицинските сестри са обучени за консултация и поставяне на ваксините.

Ronka, в Boots е от днес за утре Simple Smile Също Lloyd's Pharmacy, Super drugs и тн. Разликата е, че през поликлиниката си спестяваш малко над £100, защото NHS поема част от ваксините. На другите места е платено.

# 400
Ага Мери, това не го знаех. Аз съм в Лоидс, но е out patient pharmacy и сме вързани към болница. Дори и стая за консултации нямаме и не правим повечето неща, които в обикновените аптеки се правят. Моя мъж е в Азда, но там засега доколкото знам правят само противогрипните.

# 401
Честита Баба Марта! Много здраве и късмет да ви донесе!

Аз обяснявам,че мартеницата се носи до Първа пролет. Цъфнали дръвчета има от седмици вече, а щъркели няма. И всички много се радват, защото и те чакат пролетта с нетърпение. Днес нося на комшийката мартеница и тя "Ей, вярно,че днес е 1ви март."😂
Утре дребен ще носи в училище и да видим какъв празник ще им спретнат. Като го вземах в петък се уговаряше с учителката нещо за презентацията, която направи за баба Марта.

Вчера докато печеше слънце, валя и сняг. Така красиво блестеше, все едно е вълшебен прашец😍 Ние бяхме с колелетата в една гора с 600 000 кокичета.

Мери, дано всичко с полетите се нареди!

# 402
Момичета, мисля че сме го обсъждали преди, но тогава не обръщах внимание и подминавах. Към тези, които са се прибирали до България с кола, може ли да ми пишете? Интересува ме всичко, през кои страни, колко време е отнело( относително е, а и ние ще спираме доста заради децата), къде сте нощували, ферибот или влак от Англия до Франция?

# 403
О, това и за мен и семейството ми ще е интересно. Замисляме гости в Англия, но с кола, тъкмо да видим повече....

# 404
  • Манчестър
Момичета, мисля че сме го обсъждали преди, но тогава не обръщах внимание и подминавах. Към тези, които са се прибирали до България с кола, може ли да ми пишете? Интересува ме всичко, през кои страни, колко време е отнело( относително е, а и ние ще спираме доста заради децата), къде сте нощували, ферибот или влак от Англия до Франция?

Аз имам доста опит с пътуване до БГ с кола, макар.че последните няколко години не го правим. Но емоцията е страхотна и понеже ми липсваше, ходихме до Италия с кола лятото.

Има няколко маршрута, но за мен класиката е - Англия - Франция-Белгия-Германия-Австрия-Словения-Хърватска-Сърбия и България. Може от Австрия в Унгария и оттам през Румъния(само веднъж сме го правили) или Сърбия и после БГ.

Пътуването като време е относително, последните години спирахме да спим и поне половин ден да разглеждаме места, обикновено в Германия или Австрия из Алпите, невероятна красота.

За Австрия трябва да си купите винетка някъде около 10 Евро беше, плюс се плащат тунели,ако е по моя маршрут. винетка трябва и за Словения, толове се плащат в Хърватска и Сърбия.

После ще ти напиша разстоянията по държави. Намерих си онзи ден един тефтер в който съм записвала.
За ферито, обикновено ползваме от Дънкърк, защото си два часа на него, а ние имаме 5 часа път до Довър и това ни е почивка. Влака е доста по-скъп плюс това.

Места за спане намираме по Booking, села недалече от магистралите. Лятото трябваше да вземаме приятели от Мюнхен и за да пристигнем по нормално време, трябваше да спрем на 100-Ина мили преди Мюнхен. В движение го запазих.

Общи условия

Активация на акаунт