На многобройните въпроси и притеснения на родителите покрай проблемите с лечението на #деца в столицата отговаря д-р Андрей Гончаров от новооткрития Детски стационар към Болница ВИТА.1. Какво означава Детски стационар и какво го отличава от обикновения Педиатричен кабинет?
В Детския стационар се приемат деца, които имат нужда от кратко медицинско наблюдение до повлияване на острите #симптоми от приложеното лечение, както и когато има нужда от парентерално #лечение (лечение с венозни вливания на лекарства и разтвори). При нас се извършва диагностика, лечение и наблюдение на пациенти, които не изискват пренощуване в лечебното заведение. Ние овладяваме острите симптоми и изпращаме детето и родителите да продължат лечението у дома.
В Болница „Вита“ – База 2 е създадена такава добре действаща структура, която функционира ежедневно в рамките на деня (от 8:00 до 19:00 часа). В момента има няколко легла, добре подготвен персонал от висококвалифицирани педиатри, прекрасна лаборатория на разположение, с образна диагностика и всички необходими медикаменти, както и всякакво оборудване за кратко амбулаторно лечение.

2. Деца от каква до каква възраст приемате? Връщате ли изобщо някого и в какви случаи?
Могат да бъдат обслужвани деца от 1 месец до 18 години. Не могат да бъдат обслужвани деца в #животозастрашаващи състояния и при травми – те биват насочени към подходящо лечебно заведение. Не връщаме никого, а се опитваме да помогнем на всекиго, като го лекуваме или като го насочим към съответното лечебно заведение, където ще му бъдат най-полезни.

3. Деца с какви симптоми приемате?
Обикновено това са деца в състояния на висок #фебрилитет с давност няколко дни, нежелание за хранене, обилно повръщане и диария, наличие на учестено и затруднено дишане, пъшкане, стенене, силна кашлица, множество обриви, нежелание за хранене, промяна в уринирането, както и други симптоми, засягащи в значителна степен състоянието на детето.
Винаги, когато прецените, че температурата не спада или не може да овладете сами болестните симптоми, не чакайте влошаване на състоянието на детето, а навреме ни потърсете. Имайте предвид, че малките деца бързо се обезводняват от разстройство или #повръщане и тогава е задължително да се обърнете към нас.
Хубаво е да не подценяваме нито ухапванията от насекоми, нито обривите или дори необичайните промени и отклонения от състоянието на детето. Понякога това се оказва важно.

4. Домашни посещения извършвате ли?
В момента – не, не приемаме молби за посещения по домовете. Все пак работим с деца и е хубаво, че разполагаме с болница като „Вита“, където имаме достъп до лабораторни изследвания, апаратура и огромен набор от разнообразни специалисти при нужда.

5. Има ли лаборатория на разположение на децата?
В болницата има #лаборатория с най-съвременно оборудване, с възможност за проверка на резултатите максимално бързо. Може да си проверите изследванията онлайн, когато вече сте вкъщи, или пък по мобилния си телефон, когато сте в движение.

6. На какъв телефон и адрес да ви търсят родителите?
Може да звъните на тел. 02 45 22 000 или на 088/99 22 000. Адресът е град София, ул. „Филип Кутев“ 10.

7. Трябва ли родителите да се обаждат по телефона и предварително да записват час, или направо да идват при вас с болното дете?
Силно препоръчително е предварителното записване на час, за да се осигури навременна #медицинска #помощ и да се избегне чакане с болното дете пред кабинетите. Макар че, дори да дойдете направо при нас, никой няма да ви върне. Ще прегледаме детето и ще ви помогнем да се справите със ситуацията.

8. Ако детето е ученик, какъв документ може да му се издаде за отсъствието от училище?
Може да му се издаде необходимата медицинска бележка в електронен формат, на всеки пациент се издава и амбулаторен лист с осъществения преглед и назначената терапия, който при нужда може да се представи пред училищните власти.

#БолницаВита

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 14:50 от Редактор**