Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените. Световната статистика сочи, че въпреки напредването на медицината, процентът на смъртните случаи остава висок. В България всяка 10-а българка е застрашена от рак на гърдата, като годишно у нас се разболяват около 3500 жени.

Все още не са ясни конкретните причини за възникването на заболяването. Доказано е обаче, че профилактиката и навременната диагностика, както и здравословният начин на живот, са най-добрата превенция срещу заболяването. Ако бъде открит своевременно, ракът на гърдата може да бъде излекуван, защото от съществена важност е не само хистологичният строеж на образуванието, но и стадият на неговото развитие.

Профилактичните прегледи
Извършват се при жени, които нямат оплаквания. Основната цел е да се следи състоянието на млечните жлези и евентуално да се установи наличието на промени, които да бъдат уточнени навременно.
Медицински комплекс „Д-р Щерев” предлага мамографско изследване и консултации от специалист мамолог. Секторът по образна диагностика разполага с изключително модерно рентгеново оборудване за прецизен образ и качествена диагностика.Кога трябва да започнат прегледите?
Първите профилактични прегледи при жени без фамилна обремененост трябва да започнат от 35-годишна възраст. Дамите, които имат болни близки в семейството си, трябва да отидат при специалист малко по-рано – около 30-годишна възраст. Прегледите при млади жени без оплаквания и фамилна обремененост се извършват чрез ехография, която не използва рентгенови лъчи.

Какво представлява ехомамографията?
Модерен образен метод, който позволява ранна диагностика на рака на млечната жлеза. Изследването се прави с ултразвукова апаратура с високочестотен трансдюсер. С помощта на това изследване могат да се определят различните анатомични структури на млечната жлеза. Още за самото изследване можете да откриете ТУК.

При жените в зряла възраст, особено над 50 години, е добре този преглед да се направи чрез рентгенова мамография. Така могат да се открият туморни формации, които не се отчитат с обикновен преглед. Това важи особено в случаите, когато ракът е в ранен стадий на развитие и трудно може да бъде установен чрез самоизследване. Главната задача на мамографското изследване всъщност е да се открие туморно образувание или бучка, преди да стане доловима с палпация или самоизследване. Още повече че за установяване на образуванието чрез палпация са необходими две години на развитие на рака. Затова редовните посещения при мамолог могат да открият ранен стадий на рак.Какво представлява мамографията?
Специфичен образен метод, при който с относително ниска доза рентгеново лъчение се визуализират структурите, които изграждат млечната жлеза. С помощта на мамографията може да бъде отчетено и наличието на редица патологични промени – кистична трансформация, калцификати, тумори. С изследването могат да се визуализират и малки лезии, които не могат да бъдат палпирани. Мамографията се прилага при пациенти с клинични оплаквания, но може да бъде направено и с профилактична цел за ранно откриване на рак на млечната жлеза. Подробности за изследването можете да намерите ТУК.

Кога трябва да потърсите лекар задължително?
Самостоятелните прегледи често се подценяват от жените, но те също могат да дадат ранна индикация за развитие на злокачествено образувание.
Задължително потърсете своя лекар, ако откриете:
- Бучка или деформация на гърдата си
- Бучка в областта на подмишницата
- Изтичане на секрет от зърното на гърдата
- Деформация на зърното
- Промени в цвета и вида на кожата на гърдата

Възможността една жена да развие рак на гърдата се увеличава значително, ако има установена фамилна история за заболяването. В такива случаи специалистите на Медицински комплекс „Д-р Щерев” препоръчват:
- Ограничаване алкохола до минимум
- Физическа активност – минимум 30 минути на ден
- Ограничаване на хормоналната терапия след менопаузата
- Поддържане на здравословно тегло

Правилното диагностициране е предпоставка за постигане на най-добрия индивидуален изход, но и до редуциране на ненужните хирургични интервенции. Затова не забравяйте: профилактиката и навременната диагностика спасяват животи!

Последна редакция: вт, 06 юни 2023, 10:39 от Рaдост