Частни училища - информативна тема 31

• 29 712
  • 738
  •   1
Отговори
# 435
  • В офиса
Аз чета Hope точно като теб, Мецане. Това не значи че разбирам защо го казва. Понеже днес съм бяла и добра и не искам да се карам с никого, ще го кажа така: Ако Теодосий Теодосиев с неговата идея за силов интелект, види дипломата на някого от АК, ще се чуди шестиченца ли са писани или шестиченченчица. Wrap up:  Различни неща се търсят за шестица в различните училища. Бъдещето (със все изкуствени интелекти в него) ще покаже кое е по-ценно, което не пречи да имам мнение, де. Но тук все пак не сравняваме АК с училището в някое разградско село, нали, щото иначе разговорът е нелеп?!

# 436
  • в страната на чудесата
И защо за пореден път темата се превърна в дискусия за СС като сателит на АК или обратното? Да оставим хората с изборите им и да уважим онези, за които нито СС нито АК са цел или неосъществен блян...
Честит ден на бащата!

# 437
  • София
Мецане, вероятно не си чел назад тезите на Ежко за гимназията и нейната цел.. Тя не следва в нито един момент, по никакъв начин да  е трамплин някакъв  към висшето. Оттам и сравнения по прием в Оксбридж са нерелевантни. Той, видиш ли, приемът в  рейтингов университет не е цел  на децата от АК.. Говореше  господинът с ирониите, че  можело да искат да  станат фотографи, аниматори, гидове ( не помня точните професии, може да не бяха баш тези, но част от тях не изискваха дори висше). Наистина ми е интересно колко от най-заклетите фенове на АК ще приемат тази теза, а именно, че при избора на АК са залагали просто на добро образование без и за миг да се прокрадне в главата им  мисълта, че то, доброто образование,  е всъщност мощен тласък и повод за стремеж към висше на добро място, не говорим непременно за Острова или за САЩ. Независимо дали става дума за придобитите знания и умения, за обогатяващите контакти с преподаватели от други националности, за средата от деца с амбиции и т.н - всичко това Е трамплин, колкото и Ежко да го отрича. .. И колко от тях ще преглътнат след 5 години плащане по  +6000 евро  евентуалната приумица (пиша евентуална, защото определено  не вярвам, че има такива деца, средата и амбиците на другите просто теглят напред и носещите се по течението) на наследника да избере примерно Пернишкия университет или въобще никой...

Последна редакция: чт, 26 дек 2019, 11:22 от пенсионирана русалка

# 438
И защо за пореден път темата се превърна в дискусия за СС като сателит на АК или обратното? Да оставим хората с изборите им и да уважим онези, за които нито СС нито АК са цел или неосъществен блян...
Честит ден на бащата!

Никакъв сателит не е СС на АК и това го знаят всички, които имат деца както в СС, така и в АК.
Всъщност общото между двете училища е твърде малко, и то е най-вече в топ-резултатите и в това, че са най-коментираните съответно в предгимназиален и в гимназиален етап. И че за тях се носят най-много митове и легенди, които често нямат нищо общо с истината.
А и като философия и начин на преподаване те са много различни. И СС си е едно напълно българско, изцяло българско училище. Това, че има засилено изучаване на английски език и топ-резултати на сертификатите на Кеймбридж, не го прави нито английско, нито американско. То си е българско с отлична подготовка по английски (както и по МАТ и БЕЛ впрочем).
А АК е американско, което още от името му се разбира.

--------------

Ха ха, Русалке, чел съм го, но грях ми на душата, не съм запомнил, той какви ли не обяснения е давал, когато иска да си докаже някоя теза;) Но специално тази наистина е несъстоятелна. Че какво друго е гимназията, ако не трамплин към хубав университет, за тези, за които образованието е ценност? А който е решил да остане без висше образование, за него и гимназията няма такова значение, по-скоро следва да избере техникум, за да има професия.

Последна редакция: чт, 26 дек 2019, 11:24 от Татко Мецан

# 439
А имали данни колко от децата от СС, кандидатстващи в АК, не са успели да влязат

# 440
Вече съм наясно какво недостига за Успех с  главно "У" - интелектуално насилие.
Но как, за бога, да намерим единствено правилния път към успеха, когато не сме дефинирали правилния количествено измерим и обективен критерий? Опитахме с НВО/ДЗИ, но не става. Безспорният първенец по НВО класира кадри за аутсайдера по ДЗИ...
Как човек да намери Витлеемската звезда в тази каша? Да изберем българското? Когато немското начало е начело? Trollface

# 441
А имали данни колко от децата от СС, кандидатстващи в АК, не са успели да влязат

Срещат се неофициални.  Мисля данибон е цитирала.  По-спомен нисък процент не са приети.

# 442
  • В офиса
Що не се запознаеш какво Теодосий Теодосиев влага под “силов интелект”, това е много далеч от “интелектуално насилие”, напротив.

# 443
  • София
Ние вече я намерихме тази витлеемска звезда - ти, Ежко, си тази звезда!

Каква е идеята на този Теодосий и силов интелект? За пръв път чувам. Може ли с няколко изречения да ни ориентираш?

# 444
  • В офиса
Теодосий Теодосиев е учителят направил от Казанлък град на международните олимпийци по физика. https://youtu.be/fpb1N_eBx5Q

# 445
  • София
https://impressio.dir.bg/kino/dokumentalniyat-film-formulata-na- … -po-sveta-i-u-nas

"Какъв е неговият Метод за формиране на силов интелект? - На този въпрос се опитва да отговори филмът за учителя Тео."

# 446
  • София
Нищо общо няма с интелектуално насилие, каквото вменява  Ежко.... Базово изискване за разиване на потенциала на младежите според  Т. Теодосиев е поддържането на перманентна интелектуална активност, което в днешните условия с толкова техника  не е факт.. Като, разбира се, трябва да са изпълнени и условия от предходен етап, за които принос имат (според мен поне) не само училището, а и родителите. Младият човек трябва да чете активно разнообразна литература, да натрупа вследствие на това словесен багаж,  да познава основни понятия, да тренира всячески логическата си мисъл.  А това става чрез чрез решаване на текстови задачи по мат примерно във всички класове, а не на примерчета, които са еднотипни и водят до  автоматизирано наизустяване на алгоритми, но индиректно и до затъпяване. Много трябва да се залага  в училище и на експерименти  по биология, физика, химия с цел намиране/осмисляне  на интердисциплинарни връзки.  Трябва да се обръща внимание  и на физическото здраве, на изграждането на устойчив характер, на обогатяването на общата култура. Понеже само физически и умствено активен млад човек с обща култура може да направи взаимовръзки между отделните области на познанието и да развие потенциала си на по-високо ниво от това на масата. Тинкърбел да ме поправи, ако греша. Нищо насилствено няма в такава стратегия. Бас ловя, че всеки милеещ за образованието на  наследника си родител знае, че тази формула с фитнес за ума и тялото паралелно само би била полезна за хармочниното развитие на детето му.. И се стреми към прилагането й дори и да не е чувал за Т. Теодосиев и термина "силов интелект".

Последна редакция: чт, 26 дек 2019, 12:18 от пенсионирана русалка

# 447
  • София
Тоест той е последовател на класическото възпитание и образование да се работи по цялата личност.

# 448
  • София
Ако Теодосий Теодосиев с неговата идея за силов интелект, види дипломата на някого от АК, ще се чуди шестиченца ли са писани или шестиченченчица. Wrap up:  

В темата виждам двойник на Ежко, макар и на другия полюс.

В АК има ученици, които взимат АР-та и САТ-ове с високи резултати, не се налага някой да се чуди на какво отговарят шестиците им. Тази година поне двама ученици от АК бяха на интервю в Кеймбридж /знам за двама физици/. Миналата година имаше колежани, приети в MIT/компютърни науки/,  Йейл /компютърни науки/ и в Дартмут, а също и в други топ US университети, момиче, прието в Импириъл /биотехнолоии/ и момче в Уоруик /математика/. Същевременно бивш съученик на сина ми от СМГ почти не познава учителката си по биология и не знае какво се учи по този предмет - седем поредни понеделника пропуска училище заради математически ангажименти, общо взето половината срок. Каква е шестицата по биология в този случай? Даже не и шестиченце, просто подарък.
Нелепо е да се пише така.

Последна редакция: чт, 26 дек 2019, 12:19 от Prizma

# 449
  • София
Кой е този двойник?

Общи условия

Активация на акаунт