Частни училища - информативна тема 31

• 29 743
  • 738
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Десем - над 50% от избралите СС не успяват да влязат в НЕГ (да не говорим за СМГ) и се налага да губят време и пари  в АК ...

За да си не успял някъде, първо е необходимо да си искал да си там и да си опитал.
Тези деца са успяли, там където са искали, много от тях може дори да не им е минала идеята за тези училища, както на моето, което знаеше къде иска да учи още в 5 клас. Посочените училища изобщо не са фигурирали в списъка на желанията му, а АК, дори като резервен вариант го нямаше.

# 406
  • София
Е, sadlady, не си права, съживителят на теми например  се е възмущавал във времето на хора с финансови възможности, избрали да ходят на луксозни почивки и да имат скъпи коли вместо да инвестират в ЧУ, в частност в АК. И тогава му бях дала за пример деца на прокурори, съдии, депутати, видни бизнесмени, лекари с частни клиники, чиито деца САМИ са избрали конкретна ДГ, тоест няма място за "вместо". Родителите им явно не са циции, когато
става дума за обрзование, ако се съди какво плащат за следването им навън, на Острова предимно. А и ако не се лъжа, Санака ще каже дали беше така, беше дръзнал да й каже, че един ден дете и родители ще съжаляват за избора на ЕГ пред АК. Не познавам лично Санака, не надничам и в портфейла й, но едва ли парите точно са били довод.

Аааа, ако Анди под "полъх" е имала предвид "съживителят на теми", то да, тогава не съм права. Joy

# 407
Много по-трудно се влиза в НЕГ, едва ли някой би спорил. За АК колко беше съотношението кандидаствали към приети, някъде между 2 и 3 деца за място май, и то последната година, а преди това дали имаше и 2 деца за място. Докато в НЕГ конкуренцията е поне 1 към 10.
Да не забравяме че АК струва 6000 Евро на година.
За СМГ кандидатстваха 600 деца за ПЧМГ на половина. Това след 4 клас. Със сигурност в ПЧМГ са по-малки класове, повечето добри математици се преместиха там. Учат на една смяна и доста други положителни страни. Но все още голямата част от учениците са в ДУ.

# 408
Мисля, че Ежко изобщо не се шегува. Той е твърд електорат и "кой не скача е червен". И презрението му към държавните гимназии и предпочитащите ги е съвсем искрено.
И аз мисля, че Ежко не се шегува.

Аз пък съм сигурна, че Ежко не се шегува.  Joy

"Какво е искал да каже авторA?" Trollface

Аз изгубих смисъла на разговора. Може ли някой да ми конспектира за какво конкретно иде реч?

АвторA не се шегува, а направо се гаври с противоречията, до които води определен тип "мислене" Joy

Последна редакция: ср, 25 дек 2019, 19:50 от Ezhko

# 409
Със сигурност в ПЧМГ са по-малки класове, повечето добри математици се преместиха там.
Чак пък повечето...

# 410
  • в страната на чудесата
Норе, кандидатстват в пчмг наполовина но и за половината на смг места. Класовете не са толкова малки 24-25 деца. Предимствата са много обаче - от организацията, през езиковата подготовка, отношенията деца-учители-родители. Учителският състав е без коментар, а от тази година и Петя Тодорова.
Не мисля, че е масово питагорци да отиват в смг.
АК е с такса 6700 тази година
Да ви кажа много ми се струва, за това, което предлага...
Получих добър отзив за 5 клас на Златарски - 15 деца в клас, учат стабилно, интересно, IB програма. По математика младия кортезов се раздава и родителите са впечатлени. Консултации от ученици в горния курс ако искат...

# 411
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:

Естествено, че не са 100 %, но когато само едно  училище привлича повече деца -над 50 %, отколкото всички останали, взети заедно, очевидно е, че е фаворит. Което е просто факт, нищо повече.

Всъщност, само в 4 години /от общо 23 обхванати в статистиката/ има над 50% в АК.
Но са в последните 8 години, след 2011, тоест, актуална, и за този период, когато не е над 50 %, АК пак е с най-висок процент (макар и под 50 %) или е наравно с всички ДГ заедно (15/16 и 17/18 години),  които са поне 5-6, тоест, средно взето във всяка една ДГ има много по-малко деца от СС, отколкото в АК. Самият факт, че сравняваме броят деца от СС само в едно училище с броя деца от СС в 5-6 различни училища, взети заедно, говори сам за себе си. И има няколко години, когато дори сумарно всички езикови ДГ нямат толкова деца от СС, колкото АК.  АК е безспорен фаворит на децата от СС. Тенденцията е очевидна, за който иска да я види. И не разбирам защо това да е проблем.

А кой е казал, че е проблем? Просто малко неправилно се разчита статистиката според мен. Или по-точно, не се отчита, че роля тук играе фактът, че в листата на топ гимназиите за повечето хора /освен за Ежко Joy / има 7-8 ДГ и само една частна - АК. И за тези, за които изборът на гимназия не се прави по критерий частна/държавна, има много по-голям избор и съответно, децата, насочили се към държавна се разпределят в 7-8 такива, според интересите си, когато балът стига за всички, а за 95% от тези, които са твърд електорат на частното образование, изборът е само АК. Все още за доста малка част ПЧМГ е първи избор, а всички останали са предимно резервен вариант.

Скрит текст:
Скрит текст:
Явно се получава някаква специализация още на ниво начално училище. Хората си имат визия за нещата. За мен има известна горчивина от появяващият се понякога полъх, че само платежоспособността е определяща и ако хората не искат да плащат за АК, значи нещо не са добре финансово.
Мисля, че Ежко изобщо не се шегува. Той е твърд електорат и "кой не скача е червен". И презрението му към държавните гимназии и предпочитащите ги е съвсем искрено.

[/spoiler] И аз мисля, че е неправилно разчитането на статистиката за реализацията на децата от това училище - а тя е, че половината отиват към частните гимназии, сред които абсолютен фаворит е АК, а другата половина отиват в ДГ, където от десетки години има няколко топ училища и е трудно да изпъкне абсолютен фаворит.

# 412
Скрит текст:

"Какво е искал да каже авторA?" Trollface

Аз изгубих смисъла на разговора. Може ли някой да ми конспектира за какво конкретно иде реч?

АвторA не се шегува, а направо се гаври с противоречията, до които води определен тип "мислене" Joy
Явно авторА си няма по-интересни занимания  от това да се прави на интересен в анонимен женски форум Smiley

За статистиката на СС, последната година делът на всички ДГ  е почти наполовина от този на АК, има и други такива години, та не мисля, че като правило половината отиват в ДГ. Но е факт, че изборът между ДГ е по-голям от този между ЧГ, което, обаче, не променя извода, че АК е фаворит на децата от СС според статистиката, която и да  е друга гимназия  е много назад, без значение от причината. Така че на въпроса на Нотарис "накъде след СС" отговорът все пак е "най-вероятно към АК". Засега, на база на динамичния ред. Брекзит, обаче, ще има (къде е Россс Simple Smile), но как ще се отрази на интереса към АК, предстои да видим.

Последна редакция: ср, 25 дек 2019, 23:30 от Анонимен

# 413
  • София
Въпросът, Попея, "Накъде след СС" не го ли зададе всъщност  съживителят на теми с ясно прозиращата цел да провокира позаспалия напоследък спор АК или ДГ?Нотарис изрази в един пост мнение, че е разбрал за себе си от писаното тук  кой се води номер 1 до 7 клас и кой после, след което попита останалите  училища в каква графа попадат.

Последна редакция: чт, 26 дек 2019, 08:46 от пенсионирана русалка

# 414
Така си беше. Тук беше станало малко като тема “Как да ме приемат в СС😀”. На Ежко не му разбрах тезата, само той си ги разбира, може би “Що да се бъхтие за СС, като отвсякъде може да отидете в АК?”

# 415
  • София
На практика е така - отвсякъде може да се отиде в АК. Пътеката е ясна - има си курсове за подготовка. Очевидно в АК не кандидатстват тройкаджии, а основно отличници, които имат качества от всяка гледна точка. Подготовката за изпита за АК пак стъпва на подготовката по български, най-малкото децата трябва да са достатъчно грамотни и с добър изказ. За най-добрите държавни е същото - курсове и кандидатстване. Там не попадат случайно децата, най-малкото да изкарат космически бал на двата изпита не става само с напомпване преди изпитите, а със систематична подготовка и знания по материала плюс лични качества, за да минат изпитанието. И в двата вида училища не само влизат, но и трябва да излязат със съответната диплома. От моя гледна точка влизането в АК е относително по-лесно, защото навалицата от кандидати е доста по-малка, отколкото в общото класиране за държавните гимназии.
В резюме за СС и АК - първо, от СС могат да кандидатстват навсякъде и второ, в АК могат да влязат отвсякъде. Общото е, че на децата им трябва добра основа.

# 416
На Ежко не му разбрах тезата, само той си ги разбира, може би “Що да се бъхтие за СС, като отвсякъде може да отидете в АК?”
"Що да се бъхтите в СС, ако оттам най-много в АК да ви приемат?"
По-добре в училище, където ще ви приемат в най-лошия случай в АК? Има много евтини варианти...

# 417
Самият факт,че има такава таблица с информация от СС е похвален, независимо колко е лимитирана. Аз не знам други училища да предоставят подобна информация за цял випуск.

Конкуренцията на входа за АК е ниска, но разлики на изхода има сериозни.  Много деца от СС вече са минали през АК и родители с преки наблюдения може да споделят как те се справят спрямо деца от други училища.  Статистически погледнато, съмнявам се да няма значение от кое училище влизаш в АК.

# 418
  • В офиса
Ахахахаха, “има много по-евтини варианти” Ежко, силно радваш следколедно. Иронията по ти отива от дитирамбите.. Всъщност духът на АК и СС е различен. В СС вземат хубавите (за мен) неща от АК. Иначе собственичката идва от друго училище и децата й са завършили друго училище. И е време най-накрая СС да направят и гимназия Simple Smile Ще отпаднат много писания по форуми и литературно научни съчинения.

# 419
Ама от СМГ отиват в Оксбридж, пък от АК отиват в по-нискостепенни университети на Острова, където пак финансовия фактор играе, че родителите могат да ги плащат...или в Холандия, където, каквото и да е, не е Оксбридж и не е като първостепенните британски университети. Това, че имало от АК в Бръшляновата лига, или в добри американски уни с пълна стипендия, са абсолютни изключения, като не се чува в последните години въобще да има такива.

Общи условия

Активация на акаунт