Отговори
# 120
А бихте ли позволили някой друг да наказва децата ви, аз днес видях една леля, как наказва племенника си. Не бях виждала толкова опънати уши на дете Tired,откъде такава злоба. Майката стоеше и си пиеше безучастно кафето.

# 121
  • До хладилника, който обичам
Бих позволила, но не на всеки и не всякак. Аз си позволявам да се карам на племенницата, също бих позволила майка й да се кара на Мая, ако има защо.
Майка ми лесно се нервира, та гледам да не й поверявам 'възпитателни мерки' в ръцете, колкото и да я обичам и да знам, че обича детето.

# 122
добре, аз имам следния въпрос
ако аз удрям детето си, как ще го накарам да не посяга на други деца
защо аз да имам право, а то не
нали така давам лош пример

таня уж е малка (1г9мес), обаче сърденето върви много повече от удряне
ако я ударя тръгва и тя ме удря и става агресивна
ако и се разсърдя - плаче
плясвала съм я по дупето и ръцете няколко пъти, обаче усетих, че не това е начинът и се зарекох повече да не го правя
братовчедка ми като дете най-редовно ядеше бой за щяло за нещяло
после си биеше куклите... не знам... има нещо дето не ми харесва в цялата работа...

# 123
Е, не. Има огромна разлика от боя между деца и авторитета на родителя. Съвсем различно е.

Приятелката на Мая е побойничка от малка. С пръст никога не са я пипвали - много пацифистко възпитание. Аз не съм от най-благите като характер (е, не съм и звяр, де Mr. Green), пляскам дупе и ръце от време на време като крайна мярка, но Мая не се бие - никак. Не знам какви са изводите от тези два примера... но ги казвам.

# 124
да, принципно е така
ама ако утре тръгне да удря някое дете, как да обясня, че аз мога, а тя не  Rolling Eyes

# 125
ама ако утре тръгне да удря някое дете, как да обясня, че аз мога, а тя не  Rolling Eyes
Ти си майка. Ти ако пушиш, значи ли, че и тя може да поиска и да получи?

# 126
но то така излиза, че на майките всичко им е позволено Simple Smile
а аз не знам защо намирам личния пример за много важен
детето ще ме гледа всеки ден да пуша, а аз после ще му обяснявам колко е нездравословно и вреди на това, това, това и това
и аз тогава защо пуша... как да го обясня....
(съжалявам, че точно с пушенето се хванах, нищо лично към пушещите)

# 127
Е, не. Има огромна разлика от боя между деца и авторитета на родителя. Съвсем различно е.

Приятелката на Мая е побойничка от малка. С пръст никога не са я пипвали - много пацифистко възпитание. Аз не съм от най-благите като характер (е, не съм и звяр, де Mr. Green), пляскам дупе и ръце от време на време като крайна мярка, но Мая не се бие - никак. Не знам какви са изводите от тези два примера... но ги казвам.

Интересна работа, Бу, и аз имам такива наблюдения с една от приятелките на дъщеря ми. Не я удрят, но тя пък е ужасна- скубе жестоко, блъска децата, бърка им в очите. Наскоро бях свидетел как майката на потърпевшо детенце я плесна през ръката, защото собствената  майка й беше само наблюдател и съответно се разсърди. Не ставало така,  не искала да и удрят детето, но и тя не го прави никога. Тъй като децата ни играят заедно всеки ден, аз  и от приказки файда не виждам....

# 128
  • София

Е, аз и друг път съм разказвала, че Дариа като налети в агресията си да ме удря винаги й казвам - "Аз не те удрям, не ме удряй и ти." Това от съвесем малка. Преди няколко месеца пак ми замахна в яда си и аз: "Мама удря ли те?" - Тя "Не" и спря.

Не смятам, че на родителите им е позволено да удрят по какъвто и да е повод умишлено, целенасочено и хладнокръвно.

Както вече казах - когато ударих Дариа - после доста говорих по темата с психоложката ми и нейното мнение беше, че просто съм показала граница. Но граница, която не трябва да се показва непрекъснато, а такава, че и аз съм човек и имам нерви, които мога да изпусна.

# 129
Противно на много майки тук мисля, че от време на време си е необходимо да се пошляпва и поступва детето. Не мога да реша къде точно по тялото е най-уместно, но си го прилагам, когато видя, че няма друго средство.
Когато с брат ми бяхме малки, бяхме доста невъзможни. Въпреки, че в сравнение с други деца ние бяхме цветя за мирисане, не мога да кажа, че сме били послушни. Родителите ми никога не са ни глезили или угаждали. Честичко ядяхме бой, но си го и заслужавахме, така че не се чувствам малтретирана. Понякога само един шамар е бил достатъчен, за да си седна на четирибуквието и да осъзная, че съм прекалила.
Когато майка ми беше бременна с малкия ми брат, баща ми се беше принудил да измисли тетрадка за поведението ни, в която майка ми отбелязваше в 5 степени колко сме били добри. В края на седмицата въз основа на резултатите, имаше похвали и награди или наказания. Чак сега мога да си представя какви точно трябва да сме били, че баща ми да измисля такива неща за спокойствието на майка ми.
Вярно, че боят не може да е основно средство, но понякога е необходим.
Малтретирането е системен тормоз - когато баща ми или майка ми крещят и ме бият всеки ден за щяло и нещяло, без да подбират средствата; когато ме вдигат от леглото посред нощ за някоя глупост; когато при боя ми счупят нещо или потече кръв; когато синините по тялото ми не минават със седмици.

# 130
  • София
А бихте ли позволили някой друг да наказва децата ви, аз днес видях една леля, как наказва племенника си. Не бях виждала толкова опънати уши на дете Tired,откъде такава злоба. Майката стоеше и си пиеше безучастно кафето.

Много зависи кой е този "някой друг".. ако е майка ми - да! Друг е въпроса, че ако видя майка ми да опъва ушите на Александра определено ще й кажа насаме, че точно тоя вид наказание никак не ми харесва...

# 131
  • София
да, принципно е така

Тони, Александра също не се бие...  Wink И освен това да ти кажа честно за такива неща по-добре да не се дават обяснения, освен при директен въпрос... Хем се затормозават отношенията, хем ти ще се чудиш какво да кажеш  Wink

# 132
  • София

таня уж е малка (1г9мес), обаче сърденето върви много повече от удряне
ако я ударя тръгва и тя ме удря и става агресивна
ако и се разсърдя - плаче
плясвала съм я по дупето и ръцете няколко пъти, обаче усетих, че не това е начинът и се зарекох повече да не го правя
братовчедка ми като дете най-редовно ядеше бой за щяло за нещяло
после си биеше куклите... не знам... има нещо дето не ми харесва в цялата работа...

И не само куклите. С изследвания хората са установили че агресивните деца и възрастни са били бити като малки в повечето случаи.
Една наша приятелка се чудеше защо съученичка на дъщеря й бие всичките си съученици. Попитах я дали случайно знае как се отнасят техните с нея и се оказа че баща и я пребивал от бой!

# 133
  • Mediterraneo
Другият човек, на когото бих позволила да наказва детето ми, е баща й. Смятам, че двамата имаме право да прилагаме методи за възпитание, но също така те първо трябва да са съгласувани.

Не бива, например, той да я удари, а аз да кажа- защо удряш детето... Иска ми се тя да ни възприема като равни по отношение на нейното възпитание. Не- единият- лошото, другият- доброто ченге  Wink

А агресивността у децата изобщо не се обуславя от системен тормоз  и побой, според скромното ми мнение. Имам много приятели, които бяха от най- неприятно агресивните типове в пубертета, а родителите им отричат боя като средство за възпитание... Това само ме е убедило, че наистина само с голи думи няма голям резултат.

# 134
А бихте ли позволили някой друг да наказва децата ви
Не. Смятам, че възпитанието е работа на родителите, а не на баби, дядовци и тетки. Изключително неприятно ми стана, когато свекървата се закани на детето ми, че ще го пляска, защото бил инат (въпросната "проява на инат" беше, че тя искаше да го гушка, той пък точно в този момент не искаше и й се дръпна - та затова трябвало да бъде пляскан Rolling Eyes)
Другият човек, на когото бих позволила да наказва детето ми, е баща й. Смятам, че двамата имаме право да прилагаме методи за възпитание, но също така те първо трябва да са съгласувани.
С това също съм съгласна Peace

Общи условия

Активация на акаунт