Комплекс "Свети Стефан" в Банкя

• 2 417
  • 2
  •   1
Отговори
В момента разучавам Св. Стефан, с цел евентуална покупка на парцел, но няма много информация в нета. Като цяло впечатлението ми (без да съм влизала вътре, а само с наблюдение от бариерата и от страни и google maps) е че май не е много успешна реализация на проекта. Може и да греша, но ето какво ме кара да мисля така:

1. Вече са минали доста години след стартирането на проекта, а все още доста от първоначалните парцели не са застроени.
2. Изглежда не всички къщи са обитаеми или частично обитаеми.
3. Има доста свободни площи за следващите етапи на застрояване, но не се предлагат за продажба т.е. контрол на продажбата на парцели може би с цел завишаване на цената?
4. Инфраструктурата изглежда добра, но може би може и по-добре за този лукс, за който се плаща?
5. В момента има 2-3 новопостроени къщи, които се продават - не е ясно защо.
6. Има клюки от брокери, че строителя/инвеститора държи контрол за достъпа и може да спекулира с месечните такси за поддръжка и вход в квартала т.е. може да сложи безбожни цени безусловно. Именно заради това разни хора си продавали къщите.
7. В момента има 5-6 парцела, които се продават от строителя и 1-2 парцела, които се продават от частни лица.

Като цяло има риск целия квартал да се окаже призрачен луксозен мини град, в който са налети много пари и се надува един балон.

Всичко това разбира се е лично мое мнение и е възможно да не съм права. Ако има живущи там или хора с повече информация е хубаво да се включат по темата, за да получим всички повече яснота, понеже и аз се интересувам от евентуална покупка, но за сега се въздържам поради гореизброените причини.

Последна редакция: ср, 18 дек 2019, 12:20 от AnMary

# 1
1. Така е, има две причини за това - кризата през 2008 и много частни парцели, които хората не са продали на строителя виждайки каква е "далаверата" и надявайки си след години когато Банкя стане почти квартал на София да станат милионери, което на практика няма как да стане, защото държейки ги нещата просто не се случват.
2. Обитаемите къщи горе/долу са 70/30.
3. Отговора е в 1ва точка
4. Винаги може по-добре, за съжаление се съсипва от хора, които строят на късен етап.
5. Не знам.
6. Таксите се определят единствено от живущите, на практика всичко е на добра воля и желание комплекса да бъде поддържан. Таксата е напълно нормална за такъв тип комплекс за момента, в бъдещето би трябвало да падне, защото трябва още доста къщи да изникнат, ноо..
7. За съжаление аз съм един от тези хора, които продават, но мисля, че скоро ще се откажа от това и ще започна да вървя в посока построяване, защото всеки път отивайки на оглед с някой кандидат, сам се разубеждавах и ми ставаше малко мъчно, тъй като тръгнах с големи мечти и адреналин в построяването на къща там.

Цените за съжаление се надуват навсякъде, напълно нормално е и в квартала да вървят нагоре. Лично ние когато търсехме там цените бяха горе долу 25-35% нагоре от цените на хубавите парцели в Банкя, което според мен е нормално. Ние взехме преди 3 години от тогава до сега има 7 нови къщи, като преди 2 месеца се започваха още 2. Има изцяло нова инфраструктура с около 10-20 парцела, които са изцяло на строителя и там нещата ще се случат по-бързо. Всичко се бави заради частни лица (слагам мен също под този знаменател), ако не се бях отментнал от думите си да започна веднага строеж..

# 2
В бгработодател четох негативни неща за строителя. До колкото знам, целия проект е на около 100 декара и основно се притежават от строителя, освен парцели като вашия, който е закупен от него, така че той определя правилата, а и предполагам частните лица ако продават и те гледат да изкарат някой лев отгоре да избият замразения капитал.

Построени къщи има, но дали се обитават? Има много богати хора, които строят къщи без да живеят там.

Тей като таксите се определят от собствениците, а строителя е мажоритарен такъв - това не е ли предпоставка за извиване на ръце?

В момента започва нова финансова криза, така че не знам до къде ще го добутат този проект в следващите още 10 години.

Общи условия

Активация на акаунт