Всякакви въпроси относно пералнята - тема 7

• 42 045
  • 730
  •   1
Отговори
# 525
Скрит текст:
Здравейте, пак съм аз. Въпреки предходното ми недоверие към АЕГ, бих искала да попитам има ли някой с този модел. Може ли мнение.

https://www.aeg.bg/laundry/laundry/washing-machines/front-loader … achine/l6fbg48s2/

Както и за тази

https://www.tehnomix.bg/peralnya-gorenje-wei843
Аз съм в момента с АЕГ, но не този модел. Оплаквания нямам никакви.
160 лв. е разликата между двата уреда Тук:
https://www.tehnomix.bg/peralnya-gorenje-wei843
https://www.tehnomix.bg/peralnya-aeg-l6-fbi48s

При положение, че АЕГ има пълна 5 годишна гаранция след регистрация, аз бих взела нея. Смятам, че дългата гаранция не е маловажна.
Едит: Извинявам се. Сбъркала съм модела на АЕГ, който показах. Вашият е fbg48s, а аз показах fbi48s. Така или иначе мнението ми за гаранцията е непроменено, ако не става дума за много съществена разлика в цените.

Знаете ли какво ме кара да се чудя толкова, за АЕГ? Проблеми със сервиза и ремонтите. То хубаво дълга гаранция. Въпроса е дали ще бъде обезпечена. В профила във фейсбук на АЕГ има доста недоволни клиенти от това. А и ми прави впечатление, че май много се чупят. Тъпото е че трябва да я купувам онлайн и за това ми е толкова трудно да избера. Екстрите не ме интересуват. Искам да пере, не да плакне и да не остава пяна след изпиране, както при тази която използвам временно. Искам дрехите ми да са хубаво изпрани. Преди това имах едно Горение. Като цяло бях доволна, но след шест години започна да прави проблеми. Да кажа също, че и търся пералня, която ще бъде доста натоварвана. По 3-4 пранета на ден. Та за това съм в такава чуденка. Дали да се доверя пак на Горение или да взема друга марка? Като мисля,  повече от 800 лв. да не давам.
Ами честно да Ви кажа-не знам и аз. Имала съм сблъсък с официалния сервиз на Горенье, онзи в Лозенец. Отвратителни са точно като всички фирмени сервизи в България. За гаранцията със сигурност няма да имате проблеми с АЕГ. Само още веднъж проверете хубаво дали е пълна и за петте години, както я рекламират. Моята е пълна. Това го казвам, защото имаше една потребителка, която се оплака от Бош, че уж удължената гаранция била пълна, но и взели пари за труд! И аз като се поразрових, видях, че тогава, когато тя е купувала, промоцията е е била 2 пълни години+ 3 за части! Та тя уж щеше да постне тук документите, ама нещо даде назад... Та мисълта ми беше да се уверите.
Щом уредът ще е около 800 лв.  и сериозно натоварен, по-добре заложете на гаранцията. Частите за Горенье не са никак евтини и ако сдаде багажа след гаранцията, ще Ви излезе солена. Те и за другата също са скъпи де, но все пак има шанс, ако нещо се развали, да бъде обслужена гаранционно. Иначе и двете перат добре, с повечко вода. Имат персонални настройки на програмите (това за мен е много важно). Имат допълнителни плакнения.
Ако прочетете и за Горение, ще видите много оплаквания. Сигурно има и калпави уреди, но има и прекалено много хора, които не се запознават с уреда и как да се използва правилно и после
" ама не съм доволен".

И един куриоз с моя позната. Отивам ѝ на гости и се заговорихе и до перални стигнахме . И тя ми вика: Моята Горенье вече трета година я ползвам и тази пералня изобщо  не плакне прането, ще я сменям. Викам" я ми я покажи". Показва ми я тя. Отварям аз чекмеджето и виждам остатъци от прах в отделението за омекотител. Тя слагала там праха, защото на пералнята на майка ѝ се слагала в най-крайното ляво отделение!  Та прочела ли е  нещо за уреда си? Цели три години е "прала"!
За съжаление е пълно с такива хора, които недоглеждат и после са недоволни. Аз съм връщала уреди ако не отговарят на описанието. Само, че е ходене по мъките и два дни разговори с КЗП. Преди да купя нещо се запознавам обстойно с продукта. Незнам, може би ще поспра търсенето да ми се понаредят мислите. Обърках се тотално. А трябва да си купя пералня възможно най-скоро.
Пяна остава, ако сложиш повече прах от нужното, защото всички перални, заради пестене на ресурси, перат с минимално количество вода. Но ако искаш по-щедри дози прах си пусни допълнително / допълнителни изплаквания.
Не използвам много препарат. Отделено пералнята пере 4 часа с допълнително изплакване. Дрехите не миришат на хубаво и има пяна, въпреки четири часовото пране.

Последна редакция: ср, 13 май 2020, 12:10 от AnMary

# 526
Има си перални, които буквално "перат" на сухо. Виждала съм такова Беко.
make41, имате ЛС.

# 527
Колкото по-добре изплакнати дрехи, толкова по-малко миризма на парфюм Simple Smile

# 528
Едит с въпрос към ползвателите на LG моделите с пара - пробвали ли сте тази функция за пране на пухени дрехи или възглавници или вълнени дрехи?
Направи ми впечатление, че доста модели нямат програма за вълна и пух. Което примерно при Bosch го има. LG  пък дават 5г гаранция за някои модели.. и съвсем се объркахме вече 🤪

Да ви споделя, че Технополис не предлагат опцията качване до дома или мястото за монтаж заради епидемията. Т.е. само до входа на сградата или къщата. Същото важи и за изнасяне на стара техника. Предполагам, че и другите големи фирми са на същия принцип в момента.

Последна редакция: ср, 13 май 2020, 20:46 от Sis22

# 529
Пералнята ми е Аристон, 15 годишна. Не е виждала техник. Вчера ми се случи нещо, което не мога да си обясня. Перях на програма "вълна" и като извадих дрехите, целите бяха в някакви бежови шлюпки. Сякаш съм
остъргала варовик от съд, обилно съм посипала и съм набила в плетката. Наложи се
да пусна изплакване дреха по
дреха.
От къде се взе това? Редовно пера всичко позволяващо на 60 град. и почиствам машината с препарат 1-2 пъти годишно.

# 530
Това е гадната мръсотия, която се наслоява по каазана и най-вече по обратната страна на барабана. Наслоява си се там и от време на време част от нея се отлепя. За това говоря много пъти. Никакъв препарат не помага особено - един повече, друг по-малко, но смрадта си е там. Това е една от причините да сменям пералнята на 7-8 години. Просто ме е гнус, а и за тези години си е взела парите, нищо че си работи.
Това е подобно на мръсотията, която се наслоява по плочките в банята, нищо че само сапун и вода тече по тях.

# 531
Не е това. Прилича ми на варовика, който се наслоява вътре в ел.каната-водата ни е твърда. И няма смрад.

# 532
Гледах някъде че ако е варовик сложиха 200 грама лимонена киселина и пуснаха програма на висока Т и той се разтвори. Щом падат чак парчета....Проверете си и филтъра на помпата може и там да има.

# 533
Е, аз под смрад нямах предвид точно миризма. Както и да е, дано се справите. Вкарайте колкото можете пръст между маншона и барабана да усетите какво е положението и дали има налепи по барабана.

# 534
Интересно, че в последващите плакнения нямаше нищо. Това беше залпово, кой знае от какво предизвикано.

# 535
А забравено нещо си в джоба на някоя дреха?
Аз редовно забравям по някоя хартиена салфетка и винаги в тъмна/черна пералня. После наново пера Grinning.
Редовно изпирам телефони, запалки, слушалки...
Съветът пералня да се сменя през няколко години е адекватен, аз правя същото.
Следя за визия и енергийна ефективност единствено, дълга гаранция по никакъв начин не ме впечатлява, защото фирмените сервизи в България са абсолютно неприятни и некадърни.

# 536
В първия момент и аз това си помислих, но бяха само плетива-без джобове. А от забравена салфетка имам представа какво се получава.

# 537
  • София
Нещо забравено в джоб или етикет от предишно пране, което е паднало към края на предното пускане и не е успяло да се "разтвори" тогава, щампа на дреха или е варовик, ама пък така да пада варовик без препарат ми е странно. Пусни един цикъл на програма "самопочистване" или ако нямаш със специализиран препарат на някоя дълга програма.

# 538
Как без препарат? Нормално пране си беше, но малко дрехи, защото на програма за вълна. После при допълнителното плакне-никакъв проблем. Пуснах специализиран препарат след това.След това пак прах-нищо. Явно някакъв варовик изведнаж е решил да се отлепи.

# 539
Здравейте. Преди време споменах за пералня Бош при която най вече при центрофуга се чува едно блъскане, тракане като на метал. В гаранция е, дойдоха от сервиза. Нищо ѝ нямало. Да съм я пълнела добре и  било нормално ако има нещо по обемно сред прането. А това чудо блъска та чак на двора се чува.
    Някакви идеи, съвети... Подозирам че са хлабави пружините на които виси барабана. Уффф

Общи условия

Активация на акаунт