Всякакви въпроси относно пералнята - тема 7

• 41 323
  • 730
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Покрай избора на пералня и сушилня през последните дни и изчитане на съответните теми тук съм останал с впечатление че прането на пухени изделия при липса на сушилня не е добра идея. После няма да му възстановите обема, ще остане степано на буци. Щом няма сушилня - химическо чистене.
Правилно. Може да се рискува лятото и на ниски обороти, но после да се суши на слънце и да се разпухква цялото на 2-3часа, и пак няма гаранция, че няма да остане сплъстено или че няма да има участъци, които по-бавно да съхнат и в крайна сметка да се размиришат.
Пране сега - абсурд да оцелее - ще остане сплъстено, пуха ще е неравномерно разределен и ще се вмирише от бавното съхнене /дори да е близко до климатик или радиатор примерно/.
Ябълка, нямаш ли някоя приятелка със сушилня с термопомпа и програма за пух или деликатно - да я помолиш да ти го изсуши?

# 241
Нищо му няма на якето. Мен ме мързеше да го нося на химическо и точно миналата седмица го изпрах в пералнята. На него пише да не се суши в сушилня и го закачих до лирата в банята.  2-3 пъти го разпухах, изсъхна си и нищо му няма, нося го пак.

# 242
MM преди много години си купе някакво супер пухено яке на Соломон за много пари. Много светло бежово или сивкаво, не помня. С всички екстри, с 90% пух и т.н. Един път го изпра, суши го на слънце  и станаха нещата, но втория път пухът пусна някаква кафява гадост по якето и ги хвърлихме. От тогава пухът е персона нон грата в къщата ни,

# 243
  • Pazardjik
Трябва да пера пухено яке  в пералнята. Нямам сушилня. Ако сложа вълнени топки в пералнята, мога ли да си  повредя цвнтрофугата? Коя е подходящата програма?
Приятелка ,съседка със сушилня ако имате да ,,удари едно рамо,,

# 244
Преди хиляди години, когато въобще не бя чувала за сушилня, имах едно пухено яке. Настъпи моментът му за пране и му изчетох етикета. Пишеше да се суши хоризонтално и на няколко часа да се разтръсква/изтупва в различни посоки. Спомням си, че го сушах легнало върху сушилник на слънце и периодично го разтупвах.
Изсуши се без проблем.
Прах го и го суших по този начин после още пъти. До последно якето се запази във форма.

# 245
Здравейте пак добри хора!
Новата пералня пере, сушилнята суши.
Проблеми няма.
След увеличаването на нивото на водата при изплакване дрехите така се плискат. Не бях чувал при другите перални такова плацикане.
Прави ми впечатление друго. Миле не се мъчи толкова да балансира при центрофуга. Пробва 2 - 3 пъти и айдее. Дори и да се друса барабана усилва. Иначе самата пералня не мърда. Може би затова не се мъчи чак толкова с балансирането, тя си е тежка и това много не я касае. На предни перални по различни квартири особено една LG толкова много пъти пробваше и нагласяше, също и един Уърпул с инверторен мотор - леко, бавно и по много пъти. Тя дори си спираше таймера - гледаш 12 минути има, тя започва да се наглася, след 5 минути още показва 12 минути.
И нещо което ни дразни - заклещват се чорапи между стъклото на люка и гумата. Чорапките тип "терлик" винаги се слагат в мрежа за пране. Но сега ще се наложи и женски памучни тип хавлиени чорапи да се слагат също. Иначе мои чорапи не се заклещват, по-големи са просто.

# 246
  • Бургас
И при мен първите 1-2 месеца се заклещваха, после вече не.
Реших, че гумата е поумекнала (моята беше доста твърда в началото), не знам дали е от това, но отдавна не съм имала заклещени....

# 247
  • На брега на реката
И при мен се случва това. Цветоулавящите кърпички, също се заклещват. Чудя се, дали и тях да не ги слагам в торбичка за пране!?  Притеснява ме само, да не им се намали ефекта.

# 248
  • оттам, откъдето започва България
Буболина, откакто намерих една цветоулавяща кърпичка във филтъра, задължително ги слагам в мрежичка. Ефекта в никакъв случай не намалява, пак си поемат цветове.

# 249
  • Козлодуй
Цветоулавящите кърпички ги слагам в дреха с най-наситен цвят Simple Smile

# 250
Здравейте! Прочетох много от темите тук и реших да си купя пералня Samsung. Искам да ви попитам къде мога да сравня функциите на различните модели и как да се ориентирам по буквите и цифрите в моделите. Разбрах, че цифрите в началото на модела са килограмите на пералнята. Samsung имат много различни функции и много модели. Ще ви бъда много благодарна ако ми помогнете!

# 251
Здравейте,
Поизчетох каквото можах, но тъй като физически ми е невъзможно да изчета всичко и да намеря каквото търся и времето ме притиска (днес трябва да си взема пералня), пиша тук с надежда да се ориентирам.
Ще съм много благодарна на съдействие и помощ от ваша страна.
С пералня Elextrolux съм и съм доволна, но се счупи лагер и искам да я сменим ( а и искам нова, тъй като тази вече е стара).
Като цяло съм се спряла на Bosch, Miele, Samsung и/или евентуално пак на Elextrolux.
За мен са важни следните неща:
1. Да мога да регулирам времето за изпиране, обороти и температура (на сегашната почти на всяка програма имам 4 варианта на регулиране, вкл. в зависимост и от температурата) без вариант пералнята да ми увеличава времето за изпиране. Това ми е задължително.
2. Да е с голяма вместимост - 10 кг, но може и 9 кг, ако има останалите неща, които са ми най-важни.
3. Да има самопочистване на барабана.
4. Да има самопочистване на отделението за препарати.
5. Барабанът да НЕ е от пластмаса (или някакъв полимер).
Това са ми най-важните неща. Електролуксът има всичко изброено по-горе, но не виждам да има програми за самопочистване.
Другото, което ме изкушава е i-dos и twin dos. Мнения за тях и каква е разликата?
Нямам фиксиран бюджет, но някъде до 1400 лв може би ми се иска да бъде.
От изброените марки по-горе имам само опит с Електролукс (пералня и сушилня) и Bosch - сушилня. Наскоро смених сушилнята с последния модел на Bosch. Като цяло малко ме разочарова фактът, че сушилнятя има много дълго време на сушене и малко наелектризира дрехите (нещо, което при Електролукса го няма), но поради факта, че я чистя по-рядко (фабрично го дават 1 път в месеца, но с моя интензитет на пране и сушене, я чистя 1 път в седмицата), което беше основната причина да я сменя (исках нещо, което не се чисти всеки път).
Чета противоположни мнения и се двоумя.
Та, това е горе долу. Ще съм наистина благодарна, ако ми помогнете с мнение. Имам  около час-два да избера.

Последна редакция: чт, 13 фев 2020, 23:27 от shakri

# 252
По точка 5 - на никоя пералня барабана (където се слагат дрехите) не е от пластмаса. Всички са от неръждавейка. Казана в който е барабана той е от пластмаса. От всички изброени марки само Миле са казан от неръждавейка, другите са пластмасови, най често лепени и лагерите не се сменят (или се сменят много трудно)
Самодозирането iDos е че наливаш течни препарати в чекмеджето то има като резервоар и пералнята сама си взима препарат когато и е нужно. При twindos миле си продават техни птепарати 2 контейнера се щракват вътре и пералнята си взима от тях, много са скъпи. Ако човек си закупи празни контейнери за многократна употреба може да си налее каквото си иска в тях и реално ще се доближим до iDos.

# 253
Благодаря, Marsian. Заi i-dos ми обясниха в магазина (благодаря, все пак ми беше нужно мнение на човек, който го ползва, защото понякога се оказва, че има разминаване в обясненията на консултантите и реалността), между него и twin dosa се чудех каква е разликата. А реално има ли негативи i-dos, четох някъде, че се самопочиства, но има ли по него електроника, може ли да се мие и ако не е включено, може ли стандартно да се слага прах течен (аз обикновено го слагам в барабана)? И изобщо екстра ли е, която се ползва много? Аз харесвам такива екстри, но понякога в ежедневието реално се оказва, че не са нужни.
А относно мнение за програмирането на времето, при Вас как е (важно ми е)? Доколкото прочетох сте с Miele, ако не се лъжа.

# 254
  • На брега на реката
Моята е тази:
https://shop.miele.bg/10691920.html
Купих я преди 2 месеца. Доволна съм.
Подкрепям казаното от Marsian.
Има самопочистваща програма. Можете да използвате  каквито пожелаете препарати.  Има бутон за намаляване на времето , но на изпробваните няколко програми, намяляваше с около 20 минути. Не е изпробвано на всички програми! Системата  на Туиндоса се промива при смяна на препарат или ако не е ползвана дълго време. Има си програма за това, но е необходимо да се закупи празен контейнер, който да се използва.

Промива се самата система, не се сваля Туиндоса.

Общи условия

Активация на акаунт