Шум в радиаторите

• 7 644
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте, лично аз не знам как се обезвъздушава абонатната, човекът от топлофикация каза, че уж била обезвъздушена. За да се изкара въздухът от горната точка ще трябва явно да се сменят обезвъздушителите. Не е от ребрата, защото аз даже сложих доста повече от това, което ми препоръчаха за помещенията.

Ето снимки от абонатната и кратко видео на което се чува шумът.
https://www.transfernow.net/22gx58n06hle

Помпата е WILO STRATOS 40/1-12.

Вентилите като са на 3 при моите радиатори изчезва шумът, но те дефакто спират да работят, а този от долните етажи продължава да се чува.

# 16
Вентилите като са на 3 при моите радиатори изчезва шумът, но те дефакто спират да работят, а този от долните етажи продължава да се чува.

Ми да, при теб спира, но другаде циркулацията продължава. Проблемът не е от въздух, а си е цикрилационен шум.
От клипа не можах да чуя шума, вентилаторът на лаптопа ми е по-шумен Mr. Green

# 17
Цирколационен шум, тоест от помпата, нали? Идеи как мога да се справя с това?
Иначе да, на клипа не се чува толкова силно, телефонът ми не е от скъпите.

# 18
Ми никак според мен. Щом не е в твоите радиатори, а в щранговете, само с намаляване на скоростта на водата в тях. А това може да стане или с намаляване на дебита от помпата, или с по-дебели тръби. Второто е невъзможно, а при първото ще студувате като застудее. Най-добре свиквай.

# 19
  • Варна
Шумоизолиране на щранговете не е ли вариант?

# 20
Това е странното, до долния апартамент шум няма - само при мен и при тях е шумът в тръбите. Отделно има силен шум като си отворя вентилите над 3, като най-силно е на 4. 

Как точно работи шумоизолирането на щранговете? За пръв път чувам за такова нещо.

# 21
Намерих темата защото съм изправен пред абсолютно същия проблем!!! Нов апартамент, ремонтиран със сменени тръби дори на съседа под нас. На 3 от 4 етаж съм, никъде няма шум освен при мен. Причината - тръбите са закрити с гипсокартон за да не се виждат който действа като усилвател. Радиатора също е от "новите" алуминиев и явно тези вибранции (по-скоро шум от електрониката на таблото в абонатната станция) се предава по тръбите, но в нашия апартамент се увеличава многократно.

Шумът е по-слаб от хладилник, например, или вентилатор, но е с такава честота, че може да те влуди, а при мен също е точно до спалнята и работното ми място. Радиатора до него не бучи, само този е до тръбите. Опитах дори да го увия с одеяло и не става.

Слезнах долу, спрях абонатната станция и шумът изчезна, разбира се това беше решение за 10 минути, а самата станция дори не е шумна.

Ще викаме човек, но помпата няма да се смени, надявам се да ми предложат съвет как да се изолират някой тръби долу поне за да се намали шумът.
Наистина ужасен проблем, който е изключително рядък случай, а съветите със съд са направо смешни и не си струва да се четат дори.

Вие до решение стигнахте ли?

# 22
А тези на последния етаж ползват ли парно?

# 23
Да, при тях шум няма, но апартамента е със голи стени няма гипскартон и тн

Дори сега за експеримент покрих цялата стена и радиатор с одеала и дори акустични панели без абсолютно никакъв ефект. Единственото решение за мен е слаба музика която е пусната непрестанно в тази стая Simple Smile Поне до март месец когато парното ще бъдя спряно...

Последна редакция: вт, 05 яну 2021, 15:28 от AnMary

# 24
Не може да са вибрации по тръбите, пластмасовите тръби, които се слагат сега не са като металните и не пренасят вибрациите. А и ако беше от тръбите щеше да е за всички радиатори. Според мен си е хидродинамичен проблем. Опитай да засилиш или намалиш радиатора от вентила.

# 25
Звука при мен не се променя независимо дали е на 0 или на 5.

Добри новини: Сега слезнах пак долу и намалих помпата от 5 на 2 защото малко апартаменти са с живущи и това помогна. Помпата просто е работила на твърде високи обороти (6 или 5 от 10) а парното все още работи - пробвах го на спрял радиатор. Като застудее, защото сега е 10 градуса в София, ще го увелича на 3 според нуждите.

# 26

Добри новини: Сега слезнах пак долу и намалих помпата от 5 на 2 защото малко апартаменти са с живущи и това помогна. Помпата просто е работила на твърде високи обороти (6 или 5 от 10) а парното все още работи - пробвах го на спрял радиатор. Като застудее, защото сега е 10 градуса в София, ще го увелича на 3 според нуждите.

Здравейте,

Аз точно така си оправих проблема, след жалби до омбудсмана и КЕВР. Като са ни сменяли абонатната станция, бяха сложили помпа прекалено силна за двата входа (1/3 от апартаментите се бяха отказали от парното).
Трябваше да разуча модела на помпата, как работи, какъв й е дебита спрямо консумацията на входа и се оказа, че минимумът й е на 50% от максималната мощност, а ние потреблявахме средно към 30%. С всички тези изчисления и много мъка смениха помпата с по-слаба такава и сега водата циркулира по-бавно и е доста по-добре.
Ако искаш може и локално да притвориш леко радиаторът кранчето на изхода, сам ще намериш най-добрия вариант между тишина и топлина.

Поздрави.

# 27

Здравейте,

Аз точно така си оправих проблема, след жалби до омбудсмана и КЕВР. Като са ни сменяли абонатната станция, бяха сложили помпа прекалено силна за двата входа (1/3 от апартаментите се бяха отказали от парното).
Трябваше да разуча модела на помпата, как работи, какъв й е дебита спрямо консумацията на входа и се оказа, че минимумът й е на 50% от максималната мощност, а ние потреблявахме средно към 30%. С всички тези изчисления и много мъка смениха помпата с по-слаба такава и сега водата циркулира по-бавно и е доста по-добре.
Ако искаш може и локално да притвориш леко радиаторът кранчето на изхода, сам ще намериш най-добрия вариант между тишина и топлина.

Поздрави.

Аз парно дори не ползвам–сградата много добро изолирана, а шумът го имаше независимо дали ползвам парно или не. За радост след като намалих помпата проблема се реши почти напълно.

Общи условия

Активация на акаунт