?Въпроси всякакви? (2020г.)

• 536 383
  • 13 836
  •   1
Отговори
# 10 725
  • София-Младост
Момичета, ще съм благодарна да получа малко разяснение по един въпрос - водя се на трудов договор и съм осигурена към фирма, в същото време ще поемам часове като преподавател и ще се водя на граждански договор. Трябва да поискам от университета да си удържат от възнаграждението и да внасят те осигуровки нали? В университета не са много наясно или се правят, а на мен за пръв път ми се налага такова нещо
Е чак пък да не са наясно, счетоводство няма начин да нямат.
Освен, ако не си осигурена на максимума ти се удържат осигуровки  и данък.
Ако пък си самоосигуряващо се лице, това се декларира изрично, не се удържат социални издравни осиг., ти имаш задължение да си подадеш ГДД и да си внесеш каквото трябва.
https://osigurovkite.com/%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0 … D0%BE%D1%80-2020/

# 10 726
За горе долу каква сума купувате подарък когато сте поканена на РД на позната или приятелка.

# 10 727
Аз се обадих на ГМ преди месец когато идвах в София. Потвърдиха ми от там че няма да ме глобят ако нямам билет.
Сега пак ще идвам...пак ще звънна.

# 10 728
  • Light of Zartha
Преди малко се наложи да ползвам градския. Качиха се контрольори и ми продадоха билетче. Момчето срещу мен беше без маска - продадоха без да кажат нищо.

# 10 729
За горе долу каква сума купувате подарък когато сте поканена на РД на позната или приятелка.

Между 20 и 30 лв можеш да вземеш нещо прилично. Ако имаш време и се огледаш из сайтовете за парфюми може да намериш нещо добро от намаленията.

# 10 730
  • Далечният изток
Да питам и тук, че наистина отговаряте на всякакви въпроси. Случаят е следния - смениха електромерите в блока преди десетина дни. Днес проверих сметката в сайта - със 100 лв. повече от това което плащаме по принцип. Записах показанията в момента и сравних с последната фактура, ами дневния ток е с 10000 киловата повече, нощния - с 3500 киловата повече. Като месечно изразходваме около 400 киловата дневна и 170 киловата нощна енергия. Някой да е имал такъв проблем?

# 10 731
Сблъсквала съм се с такъв проблем.
Направих снимки на електромера и с всички сметки и данни отидох в техен офис. При мен се оказа че има технически проблем. Би трябвало да  изпратят екип за проверка. Това беше преди 7 години.

# 10 732
Моля да препоръчате някаква лампа против комари!!! Писна ми да ги трепя всяка вечер...

# 10 733
Знаете ли  откъде мога да купя ваучер за А1, освен от официалните магазини, или дали мога да заредя онлайн?

# 10 734
Момичета, ще съм благодарна да получа малко разяснение по един въпрос - водя се на трудов договор и съм осигурена към фирма, в същото време ще поемам часове като преподавател и ще се водя на граждански договор. Трябва да поискам от университета да си удържат от възнаграждението и да внасят те осигуровки нали? В университета не са много наясно или се правят, а на мен за пръв път ми се налага такова нещо
За счетоводството на университета ще попълваш за всяко плащане декларация, в която посочваш какъв ти е осигурителния доход за месеца от основната ти работа и на базата на нея ще ти се правят удръжки. Принципът е еднакъв за всички граждански договори. Задължително подаваш за тези доходи годишна данъчна декларация, като за 2019 г., след март месец, ако не се лъжа, влизайки с ПИК от НАП, декларацията излизаше служебно попълнена и само потвърждаваш данните.

Знаете ли  откъде мога да купя ваучер за А1, освен от официалните магазини, или дали мога да заредя онлайн?
Магазинчета за кафе или други, които продават ваучери имат стикери на вратите си. А може и човек, който е на договор към А1 да ти зареди ваучер за твоя номер, като сумата, която зареждаш ще му се прибави към неговата месечна сметка. Не съм сигурна дали ако инсталираш приложението на А1 в телефона си, няма да може да заредиш ваучер с дебитна/кредитна карта ваучер, трябва да опиташ.

Последна редакция: сб, 17 окт 2020, 07:41 от Camille Clo ♥

# 10 735
Да питам и тук, че наистина отговаряте на всякакви въпроси. Случаят е следния - смениха електромерите в блока преди десетина дни. Днес проверих сметката в сайта - със 100 лв. повече от това което плащаме по принцип. Записах показанията в момента и сравних с последната фактура, ами дневния ток е с 10000 киловата повече, нощния - с 3500 киловата повече. Като месечно изразходваме около 400 киловата дневна и 170 киловата нощна енергия. Някой да е имал такъв проблем?

Имала съм подобен  случай, но ставаше дума за новопостроен блок. Излизаха сметки, а още никой не живееше в апартамента. Оказа се че грешно са описали кой електромер към кой апартамент е. Към нашия ап .бяха писали електромер който реално е свързан с друг апартамент и така техните киловати се пишеха на нашия ап. Оправиха го след жалба от наша страна.

Също - виж в протокола който дават при подмяна на електромера. В него следва да са записани показанията от стария и новия.

И пусни сигнал към ЕРП-то. Писмен. Опиши нещата както и на нас ги описа. Ще ти отговорят.

# 10 736
  • sf
Имам едни боти, които тракат като подкован кон. Има ли как да омекотя тропота?

# 10 737
Обущар може да сложи гумени капачки, някои пластмасови тракат страшно.

# 10 738
В банята започва да се събира мухъл, много грозно стои, едно черно такова, какво да го правя? Как се чисти това?

# 10 739
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
в магазините ще ти предложат какви ли не "специални" препарати - най-често сано за мухъл, истината е, че всички те са на основата на белина, но по-разредена и ароматизирана. и съответно цената е няколко пъти.
мухъл се чисти с белина, но пак ще се появи, ако банята е влажна и няма проветрение.
единият вариант е да не си изключвате парното в банята (виждала съм го), другият е влагоуловител - чудно решение за апартаменти без парно като нашия.
ноември намерих намален на 80 лева и от тогава не сме го спирали. сега банята се чисти нормално, а не като преди по принуда, защото за дни ставаше черна.

Общи условия

Активация на акаунт