?Въпроси всякакви? (2020г.)

• 543 707
  • 13 836
  •   1
Отговори
# 11 820
  • Пловдив
Имам проблем с една банка: звъннаха ми от външна фирма, да ме уведомят, че имам задължения към тази банка по сметка, която от години не се ползва. Предполагам, че е сметка, по която бивш работодател ми е превеждал работната заплата.
Не помня.
Какво мога да направя в случая?
Мога ли да избегна плащането на сумата по някакъв начин?
Щом сега ми звънят, значи банката ми е имала телефона, като са видяли, че няма движение по сметката, защо не са ми звъннали по-рано?!?

И как мога да проверя за наличието на други подобни задължения към други банки? Единна система? Нещо друго? Или трябва да мина по всички банки и да ги питам, аджеба, случайно да имам сметка при вас?
За над 25г трудов стаж съм сменила доста работодатели, съответно банки, защото в ония години, всеки работодател държеше да ти превежда заплатата в сметка към неговата банка.

# 11 821
  • Сф
От колко години не се ползва сметката? Някои банки (ДСК) автоматично замразяват сметки, които са на минус от такси. Имала съм няколко сметки, за които ми искаха да платя таксите и да закрия. Отказах и в един момент банката сама замразява сметките

# 11 822
  • Пловдив
Не знам откога е.
Ако откажа да платя, какво следва?

# 11 823
  • Далечният изток
При регистрация в бюрото по труда, след прекратяване на трудовото правоотношение, 7 работни или 7 календарни дни се броят?
7 работни дни: чл. 54а, ал. 4 от КСО "Паричното обезщетение за безработица се изплаща от датата на последното прекратяване на осигуряването, ако:
1. заявлението по ал. 3 е подадено в тримесечен срок от тази дата;
2. лицето се е регистрирало като безработно в Агенцията по заетостта в срок 7 работни дни от тази дата."

# 11 824
Здравните осигуровки се проверяват и на "Е-услуги със свободен достъп" - "Здравноосигурителен статус", освен с ПИК.
Декларацията обр. 7, която сте подали за здравните осигуровки ще важи, докато започнете работа. След като работодателят започне да плаща осигуровките, тогава обр. 7 автоматично ще отпадне.
Въпросът ми обаче е все още в сила. Излиза само калкулаторът за лична смятане, но аз през месеците съм внасяла суми.... Няма ли някъде  да ми излизат само реално дължимото към момента? И защо за бога не мога да намеря този образец, #7 че е подаван от мен. Спомням си, че го подадох със сигурност....

# 11 825
Бенджи, ММ имаше такъв случай с ПИБ.
Подай заявление, че сметката е открита служебно и не е ползвана от теб.
Но всичко по каналния ред, с входящ номер.
Ще ти ги опростят.

# 11 826
  • Пловдив
Точно за ПИБ става дума.
Благодаря!

# 11 827
  • София-Младост
Здравните осигуровки се проверяват и на "Е-услуги със свободен достъп" - "Здравноосигурителен статус", освен с ПИК.
Декларацията обр. 7, която сте подали за здравните осигуровки ще важи, докато започнете работа. След като работодателят започне да плаща осигуровките, тогава обр. 7 автоматично ще отпадне.
Въпросът ми обаче е все още в сила. Излиза само калкулаторът за лична смятане, но аз през месеците съм внасяла суми.... Няма ли някъде  да ми излизат само реално дължимото към момента? И защо за бога не мога да намеря този образец, #7 че е подаван от мен. Спомням си, че го подадох със сигурност....
Имаш ли ПИК.
Ако да и обр. 7 е подаден чрез него, ще има следа. Ако  еподаден на хартия на място в НАП...вх. № са ти дали.
https://inetdec.nra.bg/pikservices.html

# 11 828
  • Далечният изток

"Е-услуги със свободен достъп" - "Здравноосигурителен статус", а не калкулатор.
С ПИК влезте на "Декларации, справки, документи....." - "Декларация обр. 7" - бутон Справки.
А на "Предоставяне на данъчна и осигурителна информация......" - "Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане". Там ще се види какво има към момента за плащане.

# 11 829
Благодаря за напътствията. Но при мен има проблем. В статуса пише че има три неплатени месеца. В същото време в посочената графа  от Аида, ми изписва, че нямам задължения.  Ще трябва да отида на  място, защото със сигурност знам че поне два месеца не са ми платени.... За какво ми е тогава този ПИК? Уф...

# 11 830
  • Козлодуй
От половин час се мъча със сайта на НАП.... Къде мога да видя здравните платени и дължими осигуровки?
Имам ПИК но не и достатъчно нерви да се боря със сайта им....
И един допълнителен въпрос - не знаех, че докато получавам обезщетения от борсата ще ми се плащат и здравните. Та когато останах без работа, веднага подадох заявление за самостоятелно ( така ли се казваше?!) плащане на осигуровките. Дали все още важи това заявление, защото вече ми приключиха обезщетенията....
"•   Избира се задължено лице (чрез натискане на бутона "Задължени лица"). След направения избор, от бутон "Услуги" можете да използвате всички достъпни за избраното задължено лице услуги;
•   Избира се секция „Предоставяне на данъчна и осигурителна информация и информация от данъчно-осигурителната сметка“ и съдържащата се в нея справка „Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане“:

При избор на Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане/бутон „Справка“ се визуализира информация в таблична форма на задължения, по които не е постъпило плащане в НАП. В таблична форма са представени видът задължение, видът документ и неговият номер, датата и периодът на документа, които са го породили, както и срокът за плащане, остатък главница, остатък лихва, стойности за задължението, за плащане.
Справката за задълженията предоставя възможност за генериране на плащане на задълженията по електронен път. Тази функционалност се извиква с натискане на бутон „Плащане по електронен път“ в долната част на екрана (бутонът се вижда, само когато има налични задължения за плащане). Задълженията в последната секция – „Справка за погасени по давност/отписани задължения“ – не се включват в задълженията за плащане от потребителите."

# 11 831
Важно е да избереш справката, както са ти писали по-горе "с възможност за извършване на плащане" - там се виждат. И може да се платят.
Нищо различно няма да видиш и на място.

# 11 832
  • София-Младост
И няма как в двете справки да излизат различни задължения.
На място най-много да разбере има ли подадена декл .7

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 14:58 от Ала-Бала

# 11 833
Важно е да избереш справката, както са ти писали по-горе "с възможност за извършване на плащане" - там се виждат. И може да се платят.
Нищо различно няма да видиш и на място.
Благодаря за насоките и даже си направих скрийншот на пътя за тези опции... 🤗🌼🌼🌼  Да кажа, че при мен се различават, и сега получих за дължимите суми, които се различават от написаното в здравният статус. Относно образец номер 7 - В моят случай не е трябвало да я подавам при наличие на обезщетение. Обезщетението го прави невалидно и съответно току що попълних нов образец номер 7. Но като не знаех, че при получаване на обезщетение за безработица се плащали и здравните осигуровки от държавата....

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 15:59 от Vicky_P

# 11 834
Искам да попитам нещо за имената, които се дават на децата в България. Чета сега една статия в сайта на БитиВи за ''звездни бебета'', родени тази година. Две от имената на бебетата са меко казано необичайни.
Едното се казва Бран (''Игра на тронове''), а другото Кай (тук се сещам за Киану Рийвс и ''47 ronin'').

Та въпросът ми е: Свършиха ли се хубавите, нормални мъжки имена в България?

Общи условия

Активация на акаунт